Cum a cumpărat un ţepar 2.500 de miei de la 11 ciobani şi a „uitat” să plătească aproape 500.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele au fost achiziţionate pe bază de facturi, care nu au mai fost onorate
Animalele au fost achiziţionate pe bază de facturi, care nu au mai fost onorate

Un vâlcean care a cumpărat peste 2.500 de miei de la 11 ciobani, fără a mai plăti contravaloarea acestora, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor.

Culărea Marius a fost obligat să plătească şi contravaloarea mieilor, care se ridică la aproape jumătate de milion de lei. 

Activităţile de cumpărare a mieilor s-au desfăşurat în luna mai a anului 2016. Bărbatul a achiziţionat mieii prin intermediul firmei Pema Ovin SRL deţinută de inculpat. Acesta a împuternicit o altă persoană să cumpere cantităţi mari de miei de la diferite persoane din zona municipiului Aiud deşi societatea se afla în imposibilitate de plată, raportat la datoriile pe care le avea către diferite persoane fizice şi juridice.

De altfel, în decurs de o lună de la data achiziţiilor din Alba, fima a intrat în procedura de lichidare, iar la data de 8 decembrie 2016 s-a dispus falimentul. Valoarea celor circa 2.500 de miei cumpăraţi de la 11 crescători de oi se ridică la 456.643 lei. De la un cumpărător a fost achiziţionat un număr de 400 de miei în greutate de aproape 9.000 de kilograme. Paguba suferită de vânzător ete de 64.867 lei.

Fiind audiat, Culărea Marius a precizat că a vândut miei cumpăraţi, iar cu banii obţinuţi a achitat alte datorii, dar doreşte ca pe viitor să achite prejudiciul din prezenta cauză. Din declaraţiile persoanelor vătămate, coroborate cu facturile emise de Pema Ovin SRL, precum şi cu declaraţia unui martor a rezultat fără dubii atât achiziţia mieilor de către societatea administrată la momentul respectiv de către inculpat, suma reprezentând contravaloarea acestora, angajamentul de plată în termen de 10 zile, cât şi faptul că ovinele au fost transportate la respectiva societate.

Din analiza înscrisurilor ridicate de la biroul lichidatorului judiciar, precum şi a tabelului definitiv al creanţelor întocmit împotriva averii debitorului Pema Ovin SRL, emis la data de 2 ianuarie 2016, rezultă că la momentul achiziţiei mieilor de la persoanele vătămate, societatea avea datorii în cuantum de 834.241,14 lei. La aceste datorii certe cuprinse în titluri executorii, se adaugă obligaţii de plată necuprinse în tabelul creanţelor.

Sumele de bani cu care s-au constituit părţi civile victimele ţeparului:

daune miei

”Din proba cu înscrisuri administrată în faza de urmărire penală rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă că societatea deţinută de inculpatul Culărea Marius nu avea posibilitatea să achite contravaloarea mieilor cumpăraţi de la părţile civile din cauza ce face obiectul judecăţii în termen de 10 zile, astfel cum s-a angajat. De altfel, audiat fiind în faza de urmărire penală, inculpatul a precizat că a vândut miei cumpăraţi, iar cu banii obţinuţi a achitat alte datorii – cert fiind că la momentul în care a mandatat-o pe numita L. să achiziţioneze miei de la părţile civile, inculpatul avea reprezentarea faptului că nu va putea plăti. Toate aceste probe sunt confirmate de inculpat care, la termenul de judecată din data de 8 decembrie 2020 a recunoscut faptele astfel cum au fost reţinute în actul de sesizare”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Aiud. 

Instanţa apreciază că faptele acestuia prezintă un grad sporit de periculozitate, dar pentru că recunoscut şi a primis că va plăti bani, a decis să îl condamne doar la 2 ani de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. A fost obligat să achite şi sumele de bani datorate celro 11 părţi civile.

Instanţa a respins cererea lichidatorului judiciar al firmei acestuia de a achita suma de 859.072 de lei, reprezentând totalul datoriilor acumulate. Magistratul a deciz să acest prejudiciu nu are legătură cu cauza de faţă. Hotărârea Judecătoriei Aiud din 8 decembrie 2020 a fost contestată doar de către lichidator.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Punct final în telenovela concesionării celui mai mare depozit de deşeuri din Transilvania. Justiţia respinge acţiunea Polaris. RER şi Retim sunt operatori

 

Contract de 47 de milioane euro pentru transportul public din Alba Iulia. Cine a câştigat licitaţia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite