Cum se deturnează o licitaţie publică pentru o casă executată silit de bancă. Femeie condamnată cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a cumpărat locuinţa prin deturnarea licitaţiei publice
Femeia a cumpărat locuinţa prin deturnarea licitaţiei publice

O femeie din Aiud a fost condamnată la închisoare cu suspendare după ce a reuşit să manevreze o licitaţie organizată de un executor judecătoresc pentru o casa impotecată la o bancă.

Femeia a găsit un alt ofertant care să ofere un preţ mai mic decât ea şi, în final, a cumpărat locuinţa la un preţ cu aproape 30% mai mic decât suma solicitată de executor. În final, a fost prinsă şi trimisă în judecată. 

Gabriela S. a fost condamnată la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani. De asemenea, pentru aceeaşi infracţiune de deturnare a licitaţiilor publice, a primit şi amendă penală în valoare de 7.500 de lei.

Inculpata a fost achitată pentru înşelăciune, instanţa considerând că fapta nu există în condiţiile în care activitatea infracţională nu s-a finalizat cu înscrierea dreptului de proprietate asupra locuinţei cumpărate la licitaţie. Fapele au avut loc în 217, iar hotărârea de condamnare a fost pronunţată în 2 septembrie 2020. S. Gabriela şi proprietarul casei au contestat decizia Judecătoriei Aiud. 

Instanţa explică în motivare cum au decurs evenimentele în acest caz. De menţionat că astfel de situaţii se întâmplă deseori în preocedurile de vânzare a unor locuinţe ipotecate la bancă, dar de foarte puţine ori se ajunge la dosare penale şi condamnări în instanţă.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2011 s-a declanşat executarea silită a creanţei bancare provenite dintr-un contractul de credit pentru care s-a garantat cu un imobil din localitatea Gârbova de Jos, municipiul Aiud, evaluat la suma de 179.000 lei. Începând cu anul 2012 şi până în luna octombrie 2017, casa a fost scoasă la licitaţie publică de 27 de ori, la un interval de circa 60 de zile, fără a fi adjudecată, situaţie în care preţul de pornire a licitaţiei publice a fost redus de la 179.000 lei, la preţul de 134.250 lei reprezentând 75/% din valoare de evaluare.

Gabriela S. era interesată să dobândească un imobil în zona rurală din apropierea municipiului Aiud, iar după ce a aflat de locuinţa respectivă a decis să participe la licitaţie. A fost singurul ofertant şi, întrucât a oferit doar suma de 92.000 lei şi nu preţul de pornire de 134.250 lei, nu a putut adjudeca imobilul. Cu această ocazie, a aflat modalitatea prin care ar putea adjudeca casa la suma de bani pe care o avea disponibilă pentru cumpărare: participarea la licitaţie a cel puţin două persoane, cu condiţia ca preţul oferit de către al doilea ofertant să fie mai mic decât cel oferit de ea. A găsit o fostă colegă de serviciu, care a oferit 80.000 de lei, bani pe care nu îi avea în realitate.

Participant formal la licitaţie

”(...) Inculpata a luat rezoluţia infracţională să fraudeze licitaţia publică de la proximul termen, din 28.12.2017, prin cooptarea unui participant formal, apropiat de al său care să ofere formal un preţ mai mic decât cel oferit de către ea. Din acest motiv, a acceptat să rămână consemnată în contul de consemnări cauţiunea de participare de 13.500 lei, pentru termenul de licitaţie din data de 28.12.2017. Fiind prietenă cu martorea B. R. M. şi foste colege de serviciu, circa 4 ani, la un local din Autogara Aiud, inculpata a ajuns la concluzia că este persoana potrivită pentru a fi cooptată în punerea în executare a hotărârii sale de a adjudeca imobilul persoanelor vătămate la suma de 92.000 de lei de care dispunea.

Dată fiind relaţia apropiată dintre cele două, martora B. R. M. a fost uşor convinsă de către inculpata S. Gabiela, acceptând să participe la licitaţia publică, în condiţiile stabilite de inculpata care să o avantajeze pe aceasta din urmă. De menţionat este faptul că martora B. R. M., deşi nutrea dorinţa de a achiziţiona o locuinţă, nu putea face acest lucru, având o stare materială precară, atât ea cât şi soţul său şi nu avea posibilitatea să acceseze un credit imobiliar pentru suma necesară achiziţionării imobilului persoanelor vătămate, nedispunând nici măcar de suma necesară consemnării cauţiunii de participare de 13.500 lei”, se precizează în rechizitoriu. 

În final, martora a primit de la fosta sa colega banii pentru a depune cauţiunea şi a oferit 80.000 de lei. Licitaţia a avut loc în 28 decembrie 2017 şi a fost adjudecată de S. Gabriela care a oferit 92.000 de lei. În 25 ianaurie 2018 a fost încheiat actul de adjudecare cu privire la casa scoasă la licitaţie. Ulterior, proprietarii locuinţei au depus plângere şi astfel s-a ajuns la constituirea unui dosar penal, trimis în februarie 2019 în judecată.

Vă mai recomandăm şi:

 

Cacealmaua din PSD Alba. Scenariul pus în scenă pentru ca deputatul Ioan Dîrzu să păstreze frâiele organizaţiei

 

USR PLUS ar fi bătut palma cu PSD pentru majoritate în Consiliul Local Alba Iulia. Cine ar putea fi noii viceprimari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite