Cum era organizată reţeaua informativă a securităţii comuniste la nivel de judeţ. Câţi români aveau dosar de urmărire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victimele securităţii comuniste erau condamnate, de multe ori, la ani grei de închisoare
Victimele securităţii comuniste erau condamnate, de multe ori, la ani grei de închisoare

Securitatea comunistă era foarte bine organizată. În fiecare judeţ existau mii de oameni care asigurau liniştea regimului dictatorial şi urmăreau, respectiv interceptau, pe toţi cei care ar fi putut să întreprindă acţiuni ostile.

Un document din arhiva CNSAS, deţinut de Muzeul Unirii din Alba Iulia, arată dimensiunea reţelei şi a bazei de lucru pe anul 1998, a Inspectoratului Judeţean Alba. Astfel, la 1 ianuarie 1988 existau apoape 4.300 de persoane implicate efectiv în activităţile securităţii.

Majoritatea dintre aceştia (2.212) erau informatori, 864 reprezentau personal de sprijin, 32 erau rezidenţi, iar 155 erau gazde. Documentul nu îi include pe cei care lucrau efectiv în cadrul securităţii, care erau, de asemenea, de ordinul miilor. În cursul anului au ieşit din ”evidenţă”, aproape 700 de membri ai reţelei informative, astfel încât, la sfârşitul anului au rămas circa 3.600 de persoane.

securitate comunism alba

Documentul cuprinde şi ”baza de lucru” a securiştilor, respectiv numărul persoanelor urmărite sau care aveau dosare de urmărire. La 1 ianaurie 1988, un număr de 2.366 de persoane din Alba erau supravegheate informativ de către securitatea comunsită. La finalul anului numărul era de 2.294. Alte 73 de persoane aveau ”mapă de verificare” sau M.V., iar 152 de oameni aveau, la finalul anului, Dosar de Urmărire Informativă (D.U.I.).

securitate comunism alba

Reţeaua informativă a securităţii din Alba: informatori, rezidenţi, pesonal de sprijin şi gazde

Acest dosar cuprindea documentele emise de Securitate pe parcursul supravegherii unei persoane sau a unui  grup, consemnând aplicarea unor măsuri operative mai complexe decât cele utilizate în cazul verificării (M.V.). Deschiderea şi, respectiv, închiderea unui dosar de urmărire informativă erau aprobate de şefii unităţilor centrale sau locale ale Securităţii, de locţiitorii acestora sau de şefii serviciilor. În cazul membrilor de partid, pentru deschiderea unui D.U.I. era necesarăşi aprobarea conducerii organizaţiei locale a P.C.R.   

securitate comunism alba

Baza de lucru a securiştilor şi a reţelei informative: persoane supravegheate informativ, M.V. şi D.U.I.

Cei mai mulţi dintre cei supravegheaţi sau cu dosar de urmărire intrau în atribuţiile primelor două servicii ale Securităţii Judeţene: Serviciul I ”Informaţii interne” avea ”în lucru” 1.479 de persoane, iar Serviciul II ”Contrainformaţii economice” avea 624 de dosare de supraveghere. La Serviciul III ”Contraspionaj” erau ”arondate”, la 31 decembrie 1988, un număr de 183 de oameni din Alba, consideraţi inamici ai comunismului.

Citiţi şi:

 

Reacţia secretarului de stat care conducea un autoturism cu numere expirate: „Am primit maşina la schimb de la service. Voi da în judecată societatea“

 

Primăriile din Alba au acordat ilegal sporuri de dispozitiv salariaţilor în sumă totală de aproape 2 milioane de lei

 

Întorsătura neaşteptată în ancheta exploziei din Alba. De unde provenea şi ce s-a întâmplat cu proiectilul ucigaş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite