Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Cum se folosea Securitatea de românii care vizitau ţări străine: „La întoarcere au furnizat informaţii de valoare care au fost raportate“

13
21 Dec 2021 20:42:13
Autor: Dorin Ţimonea
Persoanele suspecte erau urmărite prin acţiuni de filaj. Foto: document CNSAS
Persoanele suspecte erau urmărite prin acţiuni de filaj. Foto: document CNSAS

Securitatea comunistă era omniprezentă înainte de 1989. În fiecare judeţ exista şi un domeniu ”cultură - presă” care viza ”elementele duşmănoase” din teatre, case de cultură, muzee şi tipografii.

Erau urmăriţi şi interogaţi toţi cei care erau invitaţi în străinătate. Într-o adresă din 1966, publicată de CNSAS, secţia de Securitate din Alba Iulia era chemată să raporteze aspectele negative existente în cadrul Teatrului de Păpuşi. 

”De asemenea, veţi raporta unele manifestări duşmănoase, cosmopolite, huliganice cît şi relaţiile neprincipiale ale unor actori făcînd referiri concerete privitoare la antecedentele politice din trecut ale celor care au asemenea manifestări”, se precizează în document. În atenţia securiştilor se afla şi Muzeul Unirii din Alba Iulia. 

Un alt document, din 30 martie 1984, se referă la o raportare a Inspectoratului Judeţean de Securitate Alba, cu privire la invitaţiile primite din străinătate de angajaţii muzeului. Cinci dintre angajaţi fuseseră invitaţi la congrese internaţionale. 

”Toate cele cinci persoane sunt surse ale organelor noastre, patru sînt membre de partid şi una este neîncadrată politic. Toate aceste persoane înainte de a pleca în exterior au fost pregătite contrainformativ, iar la întoarcere au furnizat informaţii de valoare care au fost raportate la Direcţia I şi a III-a, precum şi la UM 0544 Bucureşti. 

Nu am avut persoane asupra cărora să se acţioneze în exterior în vederea rămînerii în străinătate sau care să adopte aditudini politice necorespunzătoare ori să redacteze lucrări cu conţinut necorespunzător”, se menţionează în documentul semnat de şeful Securităţii Alba, colonel Florin Brihac.
 
Adresa referitoare la” elementele duşmănoase” de la Teatrul de Păpuşi. Foto: document CNSAS
   
 
Tot din anul 1984 datează un document declasificat ce cuprinde structura reţelei informative şi acţiunile ”preventive” în problemele ”artă-cutură”, ”presă-tipografie”, ”sănătate” şi ”justiţie”. Astfel, în judeţul Alba, reţeaua informativă din domeniul ”artă-cultură” era formată din 9 informatori, 4 colaboratori, o sursă PCR şi 2 gazde cu case de întâlniri.
 
Despre dosarul de urmărire ”TIPOGRAFUL”. Foto: document CNSAS
 
”În problemă există un singur dosar informativ, respectiv «MIA», membră a cenaclului literar Dacoromania, despre care se deţin date că ar avea preocupări de a redacta unele poezii cu conţinut politic ostil. (..) Cea în cauză are un comportament imoral, este nemulţumită pentru faptul că unele redacţii din ţară nu i-au acceptat spre publicare creaţiile personale. Cazul este în curs de clarificare”, se precizează în adresa Securităţii din Alba Iulia.
 
Se mai susţine că în cursul anului 1983 au ajuns la Alba Iulia trei cetăţeni străini, doi ziarişti americani şi un cetăţean din RFG, care au vizitat Muzeul Unirii. ”Prin interpunerea sursei «AVRAM» în rândul acestora s-au obţinut informaţii de interes care au fost raportate la Direcţia I”, raportează conducerea judeţeană a securităţii.
 
Raport despre vizita în străinătate a unor ansambluri foclorice. Foto: document CNSAS
 
În acelaşi an a mai fost deschis un dosar de urmărire informativă, denumit ”Tipograful”, unui legător de la Tipografia din Alba Iulia, semnalat cu manifestări naţionalist-iredentiste. ”S-a stabilit că are manifestări naţionaliste, elogiind nivelul de viaţă din RP Ungaria, în detrimentul celui din ţara noastră, adoptă atitudine necorespunzătoare faţă de muncă, incită la nesupunere pe colegi, a influenţat şi determinat pe mai mulţi tipografi să redacteze unele scrisori de nemulţumire la adresa conducerii tipografiei pe care le-a înaintat organelor locale de partid.
 
Una dintre cele mai extinse reţele informative exista în ”problema sănătate” şi era formată din 50 de informatori, 1 colaborator, 2 rezidenţi, 4 surse PCR şi 4 gazde cu case de întâlniri.
 

Vă mai recomandăm:

 

Şeful Antitero din SRI, despre bărbatul din Alba acuzat de terorism: „Pregătise substanţe explozive care se obţineau foarte greu”

 

Traian Berbeceanu renunţă la procesul cu fostul şef al SRI Alba: ”Sunt scârbit cât de mult s-a tergiversat”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Ludwig
21.12.2021, 21:09:29

Pai sa-l intrebati pe Teodosie Spagoveanu ca el turna cu pseudonimul Mache. La fel si defunctul Pimen sau Himen, fost sef la RAdauti ce turna inca din 1976 cu pseudonimul Petru... Sau analistul gainii ce a nascut pui vii, Ion Cristoiu ce turna cu pseudonimul Coroiu...

+4 (8 voturi)
Niculaie Ionel
21.12.2021, 21:17:43

Bine mai Dorine, pana la urma ce urmărești cu editorialul asta? Ai fost contemporan vremurilor? Știi cu ce se mănâncă? N-as crede defel, și totuși: de ce?

-2 (4 voturi)
fact check
21.12.2021, 22:05:20

1 Securitatea se folosea de cei care se lasau folositi. 2 la revenirea in tara exista intodeauna o intrevedere cu un tovarash (sau doi) de la Partid. Nu exista, la nivelul anilor 80, vreun bec in ochi, camera obscura doua scaune si o masa. Dar la mica sueta cu tovarashii de la partid se puneau niste intrebari, la care "revenitul" putea sa raspunda fix asa cum ii era caracterul. Daca omul era om se revenea la punctul 1, daca era o pramatie, se ajungea la punctul 3. Securitatea se alegea cu nota informativa si un nou informator.

+1 (3 voturi)
Vasile Naftuli
21.12.2021, 22:40:10

Cam multe articole ale propagandei „democrate” înainte de Crăciun; se pregătește ceva super „democratic”.

OmTacut2
21.12.2021, 22:40:29

Ar fi foarte frumos daca s-ar face public listele cu informatorii Securității din perioada 1945 - 1989 si pe cine au denuntat.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările