Cum a fost falimentat brandul Albalux. Maşina de spălat produsă la Cugir a ajuns o amintire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cugirul a devenit o marcă la nivel naţional nu numai prin armele şi muniţia fabricate la uzina mecanică. Maşina de spălat „Albalux“ a reprezentat, de asemenea, un brand care a promovat oraşul timp de zeci de ani.

Armele şi muniţia sunt fabricate în continuare şi ajung în toate colţurile lumii. Din păcate nu acelaşi lucru se poate spune de maşina de spălat, care a devenit doar o amintire. Albalux nu se mai fabrică la Cugir din 2008. Timp de patru ani, în perioada 2004 – 2008, societatea Santol-Impex SRL Oradea, care a închiriat linia de producţie de la SC Cugir SA, a produs aproximativ 100.000 de maşini Albalux, semiautomate.

Firma a înregistrat marca „Albalux“ la OSIM până în anul 2014. O altă firmă din Oradea, Metalica SA, a iniţiat demersuri pentru reluarea procesului de fabricaţie a maşinilor de spălat. Linia de producţie de la Cugir a fost vândută şi transferată în 2009 la Oradea, la Metalica, fost partener de afaceri al firmei Santol-Impex şi unul dintre creditorii importanţi ai acestei societăţi.

Firma Metalica a mai produs aproximativ 5.000 de maşini de spălat pentru Santol-Impex, în perioada decembrie 2009 – martie 2010, însă pentru că nu a încasat banii producţia a fost oprită. Neînţelegerile apărute între reprezentanţii celor două firme, precum şi nehotărârea conducerii SC Cugir SA în legătură cu licenţa, au făcut ca maşina de spălat Albalux să nu mai poată fi produsă. Santol-Impex SRL este în procedură de insolvenţă, în cadrul căreia Metalica solicită plata unor datorii în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.

Sute de locuri de muncă pierdute

Ioan Heroiu a lucrat la fabrica de maşini de spălat de la Cugir din anul 1963 şi până în anul 2008. Timp de aproape 50 de ani a urmărit evoluţia mărcii, sub toate cele peste 10 modele apărute. „S-a privatizat şi s-a vândut tot. Este păcat pentru că s-au pierdut sute de locuri de muncă. Era un produs făcut ca să dureze, dovadă că şi astăzi mai există maşini funcţionale vechi de zeci de ani. Încă se mai caută, dar nu se mai găsesc în magazine“, a spus Ioan Heroiu, în prezent pensionar. Acesta a evoluat în cadrul fabricii de maşini de spălat, de la un simplu muncitor până la maistru şi apoi director comercial.

image

Click pe poze pentru GALERIE FOTO

Specialiştii de la Cugir au conceput şi modele automate al maşinii Albalux. Acestea nu au rezistat pe piaţă decât până aproape de anii 2000. Unele aveau un defect major, în sensul că în timpul funcţionării se deplasau de pe loc, motiv pentru care era nevoie să fie legate de un obiect. Mărcile sub care s-au vândut maşinile automate au fost Diamant şi Automatic. Au rezistat în schimb şi erau căutate maşinile semiautomate. Acestea se mai găsesc, încă, la vânzare pe site-uri specialzate de pe internet, la preţuri de aproximativ 500 de lei.

Reprezentanţii din prezent ai uzinei mecanice din Cugir susţin că motivele dispariţiei producţiei civile trebuie căutate în urmă cu 10 ani. „În perioada 2001 – 2004 s-au distrus secţiile civile, respectiv secţia de maşini de spălat rufe şi maşini de cusut, secţia de maşini unelte şi secţia de sculărie. Oamenii au fost convinşi să plece cu salarii compensatorii. Nu se mai poate face nimic acum pentru că nici clădirile nu mai pot fi utilizate. Au fost benefice pentru Cugir pentru că dădeau de lucru la sute de oameni“, a spus Radu Roşian, administrator special al SC Cugir SA.

De 35 de ani în perfectă stare de funcţionare

Maria Bacs din Alba Iulia se foloseşte de peste 35 de ani maşina de spălat Albalux. Pe parcursul celor peste trei decenii de funcţionare a primit şi un nume, „Mariţa“. „Maşina funcţionează la fel de bine ca acum 35 de ani, când am cumpărat-o. Atunci am luat-o pentru că aveam nevoie de ea şi se pare că nu m-am înşelat deloc. Am fost şi norocoasă, pentru că nu s-a stricat niciodată, în atâţia ani de funcţionare. Acum, este singura maşină care este funcţională în casă, pentru că am mai cumpărat una de firmă, dar s-a stricat între timp şi reparaţia mă costă aproape cât una nouă.“, a povestit Maria Bacs, de 64 de ani din Alba Iulia. Femeia spune că în scurt timp o va schimba cu un alt model de Albalux, semiautomat, dar nu va renunţa nici la cea pe care o are acum.



Amintirile sunt interesante şi pentru cei care au lucrat efectiv la fabrică. „Îmi amintesc că prin 1996, când lucram la secţia MSR (maşini spălat rufe – n. r.) Cugir tirurile stăteau şi câte o săptămâna la poarta fabricii ca să încarce maşini de spălat. Fabrica nu reuşea să producă pe trei schimburi câte maşini se vindeau. Tot atunci a existat şi o intenţie a celor de la Simens de a face o societate cu fabrica de la Cugir, dar nu s-a făcut nimic. În acelaşi an s-a omologat maşina Automatic 1000. Tehnologia era destul de bună, cu motoare Simens şi programatoare din Italia. Partea proastă la aceste maşini a fost tabla care prindea rugină destul de repede“, a afirmat Ioan Nechifor, fost angajat al fabricii.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite