Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Cum sunt încă păcăliţi oamenii prin metoda Şmen. Infractor închis pentru două lovituri date la Alba Iulia

0
19 May 2022 15:04:17
Autor: Dorin Ţimonea
Escrocul îşi păstra o sumă de bani când făcea schimbul cu victimele. Foto arhivă Adevărul
Escrocul îşi păstra o sumă de bani când făcea schimbul cu victimele. Foto arhivă Adevărul

Un ţepar notoriu prin Metoda Şmen, condamnat în trecut pentru mai mult de zece astfel de fapte, a făcut victime şi la Alba Iulia. În final, a fost condamnat la închisoare cu executare.

L. Denes primit, prin hotârârea din 11 mai 2022, câte 9 luni de închisoare pentru două infracţiuni, pedeapsa fiind contopită în final cu altele mai vechi rezultând o condamnare la 3 ani şi 1 lună în regim de detenţie.
 
Una dintre fapte a avut loc pe 3 martie 2020. Victima acestuia tocmai ce a scos suma de 900 de lei la de la un bancomat de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. Imediat a fost abordată de escroc, care i-a solicitat schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare.
 
”Persoana vătămată a fost de acord, a remis inculpatului suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei. În momentul în care persoana vătămată a numărat respectivele bancnote, a constatat că sunt doar 46 şi nu 50, câte ar fi trebuit să fie. În aceste condiţii, persoana vătămată a restituit inculpatului suma pentru a fi completată cu bancnotele lipsă, iar acesta din urmă a mai adăugat 4 bancnote de 10 lei şi a restituit suma de bani. În acest moment, profitând de neatenţia persoanei vătămate, inculpatul a reţinut suma de 190 de lei”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia. 
 
Victima nu a mai numărat suma de bani primită şi a plecat din vecinătatea bancomatului spre un magazin, loc în care a renumărat banii şi a constatat că lipseşte suma de 190 de lei. A mers la poliţie şi a depus plângere. Anchetatorii au vizionat imagini de pe o cameră video din zonă şi au constatat existenţa infracţiunii.
 

A ”rupt” suma de 210 lei

 
A doua ”lovitură” a fost dată la data de 16 septembrie 2020, într-un magazin din Alba Mall, prin acelaşi tipar: a cerut schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare. Victima a fost de acord şi i-a remis suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei, pe care le-a numărat, ocazie cu care a constatat că suma primită este corectă.
 
”În acel moment, inculpatul a întrebat persoana vătămată dacă suma primită este corectă şi i-a cerut acesteia teancul de bancnote pentru a-l renumăra. Persoana vătămată i-a înmânat teancul de bancnote, iar inculpatul, sub pretextul renumărării acestora, a «rupt» suma de 210 lei”, se menţionează în hotărâre. Şi în acest caz au fost vizionate imagini de pe camerele de supraveghere care au indicat vinovăţia acestuia.
 
În ambele situaţii, bărbatul în vârstă de 55 de ani a comis faptele prin modul de operare cunoscut sub denumirea de «şmen». Acest ”modus operandi” presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, făptuitorul, folosindu-se de diferite pretexte, solicită suma de bani înapoi, distrage atenţia victimei, sustrage o parte din bancnote şi restituie restul sumei de bani persoanei vătămate.
 
”Din fişa de cazier judiciar a inculpatului reiese că acesta nu este la prima incidenţă cu legea penală, fiind condamnat şi în trecut pentru acelaşi gen de infracţiuni, respectiv înşelăciune, cu moduri de operare similare, fapt ce relevă perseverenţă infracţională, sfidare a normelor legale, dar şi împrejurarea că scopul pedepselor aplicate anterior nu a fost atins”, mai susţine instanţa din Alba Iulia, care i-a prelungit perioada de şedere în penitenciar.
 

Vă mai recomandăm:

 

Elevii de pe Valea Sebeşului au intrat în vacanţa de vară. Obiceiul secular care le scurtează anul şcolar

 

S-a încheiat forarea pilonilor de pe A10. Când se va deschide circulaţia pe ambele sensuri ale autostrăzii VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările