Cum a luat Blajul faţa oraşului Alba Iulia: are ştrand modern şi construieşte sală polivalentă. În Cetatea Alba Carolina se face „dog park“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta noua sală polivalentă din Blaj. Foto: Primăria Blaj
Aşa va arăta noua sală polivalentă din Blaj. Foto: Primăria Blaj

Un oraş mic de doar 20.000 de locuitori din Alba a reuşit să „ia faţa“ reşedinţei judeţului în multe proiecte comunitare. Pe lângă importanta investiţie Bosch de peste 100 de milioane de euro, Blajul va avea în curând ştrand şi va construi o sală polivalentă. Comparativ, la Alba Iulia, s-a dat „undă verde“ pentru un parc pentru câini – ”dog park”.

Teoretic, reşedinţa unui judeţ ar trebui să reprezintă un ”motor” din toate punctele de vedere: economic, cultural, administrativ. În Alba, această situaţie este puţin schimbată. Un oraş cu o populaţie de două ori mai mică decât Alba Iulia reuşeşte să iasă în faţă cu proiecte care pentru locuitorii din reşedinţa judeţului par, deocamdată, doar visuri. La Blaj, un orăşel cu o populaţie de 20.000 de locuitori, este aproape de finalizare un proiect public foarte aşteptat de comunitate. Baza de agrement a oraşului, ce cuprinde bazine de înot pentru adulţi şi copii, plus terenuri de fotbal şi de tenis va fi inaugurată în 20 iunie. Pentru aceasta s-au cheltuit 3,5 milioane de lei şi se întinde pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. 

La Alba Iulia, în schimb, oraş cu 60.000 de locuitori, proiectul ştrandului se lasă aşteptat cel puţin încă un an. După mai multe bâlbâieli s-a decis amenajarea acestuia în zona bazinului olimpic unde a fost achiziţionată şi o suprafaţă de teren. A fost aprobat un plan urbanistic, dar începerea investiţiei nu a fost anunţată pentru anul 2016. Locuitorii oraşului vor fi nevoiţi, în continuare, să meargă la piscinele private unde preţurile serviciilor sunt mult mai mari decât ceea ce ar trebui să fie la un ştrand public modern. Vor avea din 20 iunie varianta de a merge 40 de km până la Blaj.

strand blaj

Ştrandul din Blaj va fi inaugurat în 20 iunie 2016

Blajul a câştigat clar şi în ceea ce priveşte sala polivalentă. Recent, administraţia locală a aprobat proiectul pentru noua sală cu capacitate de 2.000 de locuri ce va fi construită începând din toamna anului 2016. Proiectul este evaluat la circa 3,5 milioane de lei. Aici va juca echipa de volei a oraşului, dublă campioană naţională. La Alba Iulia, administraţia nu a fost capabilă deocamdată să găsească soluţii pentru construirea unei săli polivalente. Proiectul a fost preluat şi ar putea fi realizat în comuna Ciugud, lângă Alba Iulia, unde există teren disponibil. 

blaj palat cultural

Palatul Cultural din Blaj va fi inaugurat în a doua parte a anului 2016

Tot în Blaj este foarte aproape de finalizare proiectul Palatului Cultural, o bijuterie arhitectonică, proiect derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba. Vechiul palat al culturii inaugurat în 1936 în pezenţa regelui Carol a fost restaurat. Va avea o capacitate maximă de 250 de locuri şi o scenă multifuncţională. Proiectul a costat aproximativ 5 milioane de lei. La Alba Iulia se discută de ani de zile despre proiectul unui teatru, dar nu s-a realizat nimic concret până în prezent.

cetate alba iulia

Cetatea Alba Iulia arată cu totul deosebit după finalizarea lucrărilor de restaurare

S-a realizat, totuşi, ceva deosebit şi la Alba Iulia în ultimii ani. Cetatea restaurată cu 70 de milioane de euro este o bijuterie şi atrage mii de turişti în fiecare săptămână. Proiectele de restaurare în Cetate vor continua, dar par a fi destinate mai mult turiştilor şi nu celor de aici. Comunitate are nevoie şi de altceva, nu doar de cetate şi drumuri asfaltate. Cu siguranţă pe o aşa zisă listă de priorităţi nu s-ar fi regăsit parcul destinat câinilor (dog park) ce a fost aprobat recent şi care urmează să fie amenajat peste câteva zile. ”Dog Park” va fi amplasat în apropiere de Piaţa Consiliul Europei, lângă zidurile Cetăţii. Lucrările de amenajare vor demara săptămâna viitoare iar elementele de mobilier urban au fost achiziţionate din Germania cu suma de 16.291 de lei.

Citiţi şi:

Cum a fost civilizat Blajul de către compania germană Bosch: „S-a schimbat mult oraşul nostru. E de la nemţi! Se vede şi pe străzi, şi în familie“

 

Primarul „pe viaţă“ din Alba Iulia. Mircea Hava conduce instituţia de 20 de ani şi vrea să iasă la pensie din această funcţie

Promisiunile ”ratate” de administraţia din Alba Iulia: drumurile din noile cartiere, ştrandul, sala polivalentă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite