Cum se poate obţine aur artificial din plumb. „Piatra filozofală“ descoperită în urmă cu 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lingouri de aur, modalitatea cea mai comună de păstrare a metalului preţios
Lingouri de aur, modalitatea cea mai comună de păstrare a metalului preţios

Oameni de ştiinţă din toată lumea au încercat de-a lungul secolelor de nenumărate ori să obţină aur altfel decât prin metoda clasică prin care se extrage materialul preţios din minereurile aurifere. Un răspuns a fost oferit la mijlocul secolului XX, dar din cauza costurilor foarte mari nu poate fi pus în practică.

De-a lungul secolelor, alchimişti din toată lumea s-au chinuit să obţină ceea ce ei denumeau „piatră filozofală”, respectiv substanţa sau modalitatea prin care ei credeau că vor putea transforma metalele obişnuite în aur. Această „piatră filozofală” este acum cunoscută sub numele de transmutaţia elementelor şi a putut fi realizată în reactoarele nucleare.

În prezent se poate trece de la un element la altul prin acest fenomen, dar, deocamdată preţul de cost este prea mare, şi întrece cu mult valoarea actuală a aurului. 

Cercetătorul francez Louis Kervran, după mulţi ani, în care a realizat mii de experimente, a reuşit să demonstreze în 1959 că nu numai moleculele, dar şi atomii elementelor pot fi transformaţi. Transmutaţia biologică sau a materiei este, astfel, procesul prin care un organism viu, prin mijloace proprii, la temperatura corpului, produce un element chimic dintr-un alt element chimic, printr-o regrupare a elementelor constitutive din atomi, cu o degajare lentă, dar uriaşă de energie. Reacţia de transmutare biologică, ce se desfăşoară în anumite condiţii specifice, este de fapt o reacţie de fisiune nucleară ce se produce la temperatura corpului, fără o degajare bruscă, fulgerătoare de energie foarte mare. Procesul este similar atunci când în loc de un organism viu se ia în discuţie un element chimic. Teoria acestuia nu a fost, însă, recunoscută de comunitatea ştiinţifică, considerându-se că este improbabilă. De altfel, în 1993, Kervran a primit premiul parodic ”Ig Nobel” din cauza "cercetării sale improbabile" în transmutarea biologică. Descrierea premiului îi numeşte un ”admirator plin de alchimie”.

Dorinţa alchimiştilor de a transforma plumbul în aur ar fi fost realizată începând cu anul 1968 de către profesorul norvegian Arve Kjelberg. Una dintre metodele de a ransforma plumbul în aur ar fi, teoretic, următoarea: se ia o bucată de 300 grame de plumb şi se aşează în faţa unui „tun” al protosincrotronului (protosincrotronul este primul mare accelerator de particule pus în funcţiune în anul 1959, denumirea venindu-i de la Proton Sincrotron). Un fascicul de protoni izbeşte plumbul, transformând câţiva atomi în mercur. Aceştia, fiind radioactivi emit radiaţii beta, adică positroni. Continuând să emită radiaţii, atomii de mercur se transformă în aur. Este un proces foarte complicat care, deocamdată, din cauza costurilor foarte mari nu poate fi pus în practică.

Exemple de transmutaţie se găsesc şi în Univers. Soarele, prin transmutaţie continuă, produce heliu din hidrogen sau când o stea de pe cer "se stinge" ea trece în carbon, oxigen, calciu, fier, uraniu (Bibliografie: Lăzărescu, Ion; Brana, Viorel, Aurul şi Argintul, Editura Tehnica, Bucureşti, 1972)

Citiţi şi:

Cum se pot recupera datoriile la întreţinere. Asociaţia de proprietari poate să vândă apartamentul datornicului

Amendă sau avertisment? Cum tratează poliţiştii faptele şoferilor care încalcă legislaţia rutieră

Cum a fost sărbătorită împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu. Crucea inaugurată de Regele Ferdinand şi Regina Maria pe Muntele Găina

Povestea lui Ede Sztupi, motociclistul faimos care nu renunţă la pasiunea sa nici la 70 de ani: „Cu motoru' ai mai multă satisfacţie decât cu maşina“

Reţeaua spionilor CIA din România. Cum colectau americanii informaţii din desene de mână sau mesaje cu cerneală invizibilă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite