Cum se pot recupera datoriile la întreţinere. Asociaţia de proprietari poate să vândă apartamentul datornicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Datornicii la întreţinere pun, de cele mai multe ori, în pericol furnizarea serviciilor pentru mai multe familii, în condiţiile în care asociaţiile de proprietari nu au posibilitatea să restricţioneze un serviciu doar pentru un singur apartament. Instanţele de judecată sunt asaltate de procese prin care reprezentanţii asociaţiilor solicită datornicilor plata restanţelor financiare.

În fiecare an, asociaţiile de proprietari înregistrarea un număr din ce în ce mai mare de restanţieri pe lista de plată a cheltuielilor de întreţinere. Legea este cea care permite asociaţiei să înceapă un proces în faţa instanţei de judecată împotriva datornicilor. Potrivit art. 50 din Legea nr. 230/2007 ”Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit”.

Cele 3 etape ce întregesc procedura de recuperare a cotelor de întreţinere de la datornici sunt: 

1.Punerea în întârziere, conform art. 1522 din Noul Cod Civil, în care se fac toate demersurile necesare pentru punerea în întârziere a debitorului, acordându-se un termen rezonabil pentru achitarea datoriei. 

2. Chemarea în judecată. În această etapă se demarează procedurile uzuale privind chemarea în instanţă a debitorului-pârât. 

3. Executarea silită. Dacă după obţinerea unei hotărâri judecătoreşti, datornicii refuză în continuare să achite sumele restante, se apelează la un executor judecătoresc. Această etapă corespunde recuperării debitului care se poate face prin executare silită mobiliară sau imobiliară.

  

Actele necesare intentării unei acţiuni în instanţă constau în: 

- listele de întreţinere ale perioadei aferente lunilor restante; 

- centralizator; 

- proces-verbal de numire a preşedintelului asociaţiei; 

- proces-verbal de stabilire a procentului penalizărilor şi a fondurilor, în cazul în care acestea se percep. 

   

În mod normal, datoriile sunt clasificate în două părţi mari: datoriile fiscale şi datoriile nefiscale, mai precis datoriile către stat şi datoriile către oricare altă persoană fizică sau juridică. Datoriile de tip ”întreţinere” fac parte din categoria de datorii succesive, lunare şi fără de care asigurarea stabilităţii acelui condominium nu poate să existe. Prin urmare, orice proprietar de imobil ce se află într-o proprietate comună forţată (blocuri de locuit) are obligaţia să achite partea ce îi revine pe cotele comune iar dacă există şi utilităţile la comun, partea ce îi revine pentru consumul acestor utilităţi.

După ce a obţinut o decizie judecătorească definitivă, iar datornicul nu se conformează, Asociaţia de proprietari poate pune în executare silită sentinţa. Decizia dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedura civilă. Aceasta înseamnă că Asociaţia poate începe chiar executarea silită, împotriva proprietarului, asupra imobilului proprietate a acestuia

Citiţi şi:

Amendă sau avertisment? Cum tratează poliţiştii faptele şoferilor care încalcă legislaţia rutieră

Cum a fost sărbătorită împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu. Crucea inaugurată de Regele Ferdinand şi Regina Maria pe Muntele Găina

Povestea lui Ede Sztupi, motociclistul faimos care nu renunţă la pasiunea sa nici la 70 de ani: „Cu motoru' ai mai multă satisfacţie decât cu maşina“

Reţeaua spionilor CIA din România. Cum colectau americanii informaţii din desene de mână sau mesaje cu cerneală invizibilă

Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, recomandă Cetatea Alba Carolina turiştilor de pretutindeni

Firme din China, Elveţia şi România au depus oferte pentru cumpărarea producţiei de la Cupru Min. Compania vinde 80.000 de tone de concentrat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite