Cum şi-a arogat un inspectorat şcolar „dreptul de a adăuga interpretări neprevăzute“ la metodologia obligatorie de Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
9.000 de elevi de clasele a XI-a şi a XII-a vor susţine începe luni simulările la Bacalaureat

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat decizia din 19 august 2019 prin care a respins recursul Inspectoratului Judeţean Alba în cazul sancţionării unei eleve de la Liceul de Arte ”Regina Maria”, care a fost surprinsă cu telefonul în examenul de Bacalaureat.

Instanţa a găsit noi motive prin care este justificată suspendarea deciziei de sancţionare a elevei până la soluţionarea cauzei prin care a fost cerută în instanţă anularea documentului. Instanţa a vizionat inclusiv CD-ul care conţine imaginile video înregistrate în momentul în care eleva a intrat în sala de clasă şi a raportat situaţia la prevederile legale. 

”Din CD-ul pus la dispoziţia Curţii şi vizionat rezultă că reclamanta intimată a intrat în sală la ora 11.57 şi a fost primită de comisie, a extras bilet, i s-a înmânat ciornă, nu a fost instruită asupra altor aspecte, s-a aşezat în bancă şi la ora 12.02. a sunat telefonul său mobil aflat în buzunarul de la spate al pantalonilor. Vizionând CD-ul, în intervalul 11.57 - 12.02, telefonul mobil a rămas în buzunarul de la spate şi este vizibil, aşa cum este vizibil chiar din momentul iniţial al intrării în sală. În momentul în care a sunat i s-a cerut de către unul din evaluatori să ducă telefonul la sala de bagaje, aceasta s-a conformat, a revenit în sală, a fost primită, şi-a reluat locul în bancă şi a fost lăsată în continuare să se pregătească pentru susţinere. Aşa fiind, şi din acest punct de vedere prezumţia de legalitate a procesului-verbal nr. 1660 din 13.06.2019 încheiat la ora 12.02 este răsturnată tocmai în măsura în care justifică suspendarea sa şi a actelor subsecvente, aşa cum a dispus Judecătorul, prin sentinţa supusă prezentului control de legalitate, până la soluţionarea pe fond a cauzei, având în vedere că ora la care a fost programată a fost ora 17.00”, susţine instanţa.

Curtea completează că pentru aceste motive susţinerile din motivele de recurs ale Inspectoratului Şcolar Judeţean, conform cărora OMECTS (ordinul Ministerului Educaţiei) nr. 4799/2010 stabileşte reguli generale şi că nu se aplică doar prevederile art. 13 alin. 4, 6-9 din OMEN nr. 4830/2018, care cuprinde doar reglementări generale, nu pot fi primite şi sunt respinse.

”Aceste dispoziţii legale privind Metodologia stabilită pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat 2019, prin  Ordin MECTS nr. 4799 din 31.08.2010 sunt explicite şi stabilesc concret componenţa comisiei (preşedinte, evaluatori, asistenţi), numărul membrilor ce compun comisia, sarcinile fiecăruia în parte şi faptul că,  respectarea întocmai a prevederilor este obligatorie. Aşadar, nu există prevederi generale ori reguli generale, aşa cum a invocat recurenta ci, reglementări concrete, punctuale, obligatorii de urmat. Susţinerile din motivele de recurs conform cărora în mod greşit a reţinut Judecătorul că, prelucrarea metodologiei în cadrul procedurii prealabile de informare a candidaţilor trebuia realizată în ziua în care are loc examinarea şi că apreciază că, era stresantă şi inumană convocarea candidaţilor în dimineaţa examenului la ora 8.00 pentru instruire cu privire la obligaţiile ce le revin şi apoi să fie trimişi acasă pentru a se prezenta conform programărilor sau eventual să fie ţinuţi la şcoală câteva ore până ajung să susţină proba orală sunt ferm înlăturate de Curte.

 Aceste susţineri denotă o totală ignorare a prevederilor din Metodologie de către pârât, care îşi arogă dreptul de a adăuga interpretări neprevăzute de Metodologie şi relevă că, pârâtul consideră că poate adapta metodologia conform propriei voinţe, chiar acolo unde prevederile sunt exprese şi obligatorii”, se precizează în document. Mai mult, Curtea nu a identificat nicio prevedere în Metodologie prin care informaţiile ar putea fi furnizate candidaţilor la 8 dimineaţa, aşa cum s-a menţionat în motivele de recurs, ci se prevede expres că, la intrarea în săli se furnizează informaţiile, aşa încât, interpretările în contra prevederilor legale sunt respinse.

”Curtea, îşi întemeiază această concluzie pe faptul că, analiza atentă a normelor Metodologice nu relevă o vocaţie de opţiune pentru pârât în raport cu desfăşurarea bacalaureatului. Metodologia nu prevede posibilitatea ca prelucrarea acesteia să se efectueze cu o zi înainte ori să aibă loc convocarea la ora 8 dimineaţa, iar argumentul recurentului că pentru aplicarea şi respectarea prevederilor metodologiei şi buna desfăşurare a examenului candidaţii au fost convocaţi cu o zi înainte contravine dispoziţiilor legale. Curtea din vizionarea CD-ului pus la dispoziţie nu a identificat niciun asistent şi în plus, rezultă fără dubiu că, la ora 12.02 comisia nu a respectat prevederile art. 48 alin. 1 Ordin MECTS nr. 4799 din 31.08.2010, anexa 2, privind ordinea de intrare în sală a candidaţilor. Intrarea în sală a reclamantei intimate era prevăzută pentru ora 17, aşa încât, prezumţia de legalitate este răsturnată şi justifică suspendarea până la soluţionarea pe fond”, se mai susţine în hotărârea definitivă a instanţei de judecată. Acesta a fost, de altfel, unul din motivele principale invocat de elevă, respectiv faptul că fiind chemată în grabă de acasă pentru a susţine examenul oral, a intrat în sală cu telefonul mobil fără să îşi dea seama de acest lucru. Eleva s-a înscris la a doua sesiune a Bacalaureatului şi susţine în această perioadă examenul.

Citiţi şi:

 

AUDIO Sancţiuni blânde la creşa din Alba Iulia unde angajatele înjurau şi ameninţau copiii: avertisment scris şi transfer la alte creşe

 

Drumul cânepii, planta interzisă de autorităţi. Cum se obţinea în trecut celebra pânză folosită de ţărani în gospodărie

 

Cum a fost condamnată la închisoare cu suspendare o femeie de 60 de ani din inima Apusenilor pentru 22 de pachete de ţigări netimbrate

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite