Cum şi-a construit fostul prefect de Alba pensiune de 1 milion de euro în cel mai important punct al Autostrăzii Orăştie - Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prefect de Alba, Gheorghe Feneşer, este un om de afaceri. Realitatea rezultă dintr-o simplă vizualizare a declaraţiilor de avere şi interese ale acestuia. Pentru că nu a putut renunţa la afaceri şi în perioada cât a condus Instituţia Prefectului Alba, Feneşer şi-a construit o pensiune de peste 1 milion de euro în cel mai important punct al Autostrăzii Orăştie – Sibiu: nodul rutier de la Cunţa.

Cunţa este un sat cu câteva sute de locuitori al comunei Şpring din judeţul Alba. Satul a devenit foarte cunoscut în România după ce a fost construită Autostrada Orăştie – Sibiu, aici fiind realizat un important nod rutier care face legătura cu DN1 şi drumul judeţean 106I spre localităţile din zona Secaşelor. Cunţa este la limita loturilor 2 şi 3 din cadrul autostrăzii. În prezent aici se întrerupe circulaţia pe autostradă din cauza problemelor înregistrate pe lotul 3. Zona respectivă este una foarte atractivă din punct de vedere comercial având în vedere afluxul auto permanent, foarte ridicat. 

Simţind că este o mină de aur, omul de afaceri Gheorghe Feneşer a achiziţionat în 2008 şi 2010 două terenuri în suprafaţă totală de circa 11.600 de metri pătraţi, aşa cum rezultă dintr-o declaraţie de avere depusă în 2011 la Primăria Sebeş unde era consilier local. Într-o altă declaraţie de avere, din 2014 de la Prefectura Alba, suprafaţa celor două terenuri este redusă la aproximativ 7.000 de metri pătraţi. Achiziţia avea să devină foarte avantajoasă ulterior, după ce omul de afaceri din Sebeş s-a hotârât să îşi construiască o pensiune. Lucrările au fost demarate în primăvara anului 2012 şi au fost finalizate în 2014. Între timp, în ianuarie 2013, Gheorghe Feneşer a fost numit prefect al judeţului Alba. Construcţia pensiunii s-a realizat prin intermediul Alex Travel SRL. Firma apare şi în structura acţionariatului unei alte societăţi ce aparţine fostului prefect, Comat Alba SA. 

image

Primele demersuri privind construcţia pensiunii de la Cunţa au fost iniţiate prin intermediul firmei Alex Travel SRL Alba Iulia. În septembrie 2011, APM Alba a emis o decizie de încadrare privind PUZ-ul ”Construire

image

pensiune turistică” în satul Cunţa, zona Târlaua Gloduri, care urma să se supună procedurii de adoptare fără aviz de mediu. Terenul vizat avea o suprafaţă de 5.644 metri pătraţi, unde era propusă construcţia pensiunii de trei margarete cu peste 30 de locuri, a unei parcări cu 35 de locuri şi a unor alei pietonale şi carosabile, respectiv spaţii verzi.

Peste doar o lună de zile, APM Alba emite o nouă decizie de încadrare a planului cu nr. 6634 (acelaşi ca şi pentru decizia din septembrie) cu aceleaşi caracteristici, dar cu suprafaţa vizată diferită – 3.139 metri pătraţi. Instituţia a mai emis în 2014 la solicitarea investitorului şi alte decizii de încadrare privind modificarea planului iniţial sau extinderea construcţiei. În cazul acestora, sediul firmei Alex Travel este precizat a fi în Sebeş sau în Câlnic, comună vecină cu satul Cunţa. Prin urmare, pentru aceeaşi investiţie au fost solicitate şi emise documente administrative destinate firmei Alex Travel cu sediul în trei localităţi diferite: Alba Iulia, Sebeş şi Câlnic. În Sebeş, sediul firmei era declarat la aceeaşi adresă cu alte societăţi ale afaceristului: Hotel Dacia SA şi Daco Trade Group SRL. Pe internet se regăsesc cereri de ofertă din 2012 din partea societăţii Alex Travel Câlnic prin care se solicită diverse servicii pentru construirea pensiunii, iar la persoană de contact este trecut Gheorghe Feneşer (foto sus).

Construcţia a fost ridicată şi inaugurată în perioada cât omul de afaceri a fost prefect de Alba. Consiliul Judeţean Alba a emis autorizaţia de construire în iunie 2012, iar Feneşer a devenit şef al Instituţiei Prefectului în ianuarie 2013. Investiţia totală se cifrează la cel puţin 1 milion de euro. Pensiunea ”Hotel Axa” este administrată în prezent de firma Hotel Axa SRL Cunţa cu obiect de activitate ”Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”. Firma este succesoarea fostei Alex Travel SRL, a cărei denumire a fost schimbată în 2015. Acţionarul unic şi administratorul Hotel Axa SRL este noua soţie a omului de afaceri Gheorghe Feneşer. Firma cu denumirea iniţială a fost înfiinţată în anul 2007 şi a avut afaceri de peste 100.000 de lei începând cu anul 2010. În 2013 a înregistrat profit de 173.912 lei, aproape dublu faţă de valoarea cifrei de afaceri.  

hotel axa prefect alba

Pensiunea Hotel Axa în raport cu autostrada, DN1 şi drumul judeţean 106I. Foto: captură google maps

Cine este Gheorghe Feneşer

Omul de afaceri a fost numit prefect din postura de preşedinte al Partidului Conservator Alba. Dacă după 1989 evoluţia acestuia este relativ cunoscută, fiind om de afaceri, proprietar al unor societăţi comerciale şi consilier local în Sebeş, înainte de Revoluţie Feneşer a fost, printre altele, şi miliţian. Tatăl acestuia se numea tot Gheorghe Feneşer şi a fost organizatorul şi şeful partidelor de vânătoare la care participa Nicolae Ceauşescu. Gheorghe Feneşer era inginer silvic, iar între anii 1973 şi 1979 a fost preşedintele Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România.

gheorghe feneser

Cariera în silvicultură a fost urmată  şi de Fenşer Junior, care a absolvit o facultate în domeniu la Braşov. După doi ani petrecuţi în industria lemnului, în anul 1984 a fost angajat în Ministerul de Interne, pe post de ofiţer activ, de unde a plecat abia în 1992. Ulterior, a ocupat pe rând posturile de director general al Daco Trade Grup SRL Sebeş, începând cu 1996, pentru ca mai apoi să ajungă director general la Hotel Dacia SA din Sebeş - începând cu 2002, Membru în CA la Compania Naţională a Sării în perioada 2004 - 2005, şef al Consiliului de Administraţie al Comat SA Alba Iulia între 2000 şi 2012, director general al West Industry Invest SRL între 2010 - 2012 şi consilier asistent în Comuna Şpring, între 2012 şi 2013, unde a obţinut statutul de funcţionar public care să îi perimită să devină prefect. A fost demis de la conducerea Instituţiei Prefectului în 18 februarie 2016. În locul acestuia a fost ”avansat” fostul subprefect Cornel Murg.

Citiţi şi:

Noul prefect de Alba, Gheorghe Feneşer, instalat oficial în funcţie. Tatăl acestuia organiza partidele de vânătoare pentru Nicolae Ceauşescu

 

 

Control ratat în piaţa agroalimentară din Alba Iulia. Prefectul Gheorghe Feneşer: „cred că au fost anunţaţi şi au dispărut“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite