Cum urmărea securitatea comunistă turiştii care vizitau România. Rapoartele cuprindeau şi imagini sugestive FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografii care suprind filajele realizate de oamenii securităţii. Foto: Arhiva CNSAS
Fotografii care suprind filajele realizate de oamenii securităţii. Foto: Arhiva CNSAS

Securitatea comunistă urmărea toate persoanele care erau considerate suspecte şi erau catalogate duşmani ai sistemului. Un loc aparte în activitatea securiştilor îl aveau turiştii străini.

Unii dintre aceştia erau foşti cetăţeni români care se întorceau pentru câteva zile în ţară pentru a se întâlni cu membri ai familiei sau cu prieteni. 

Zona de vest a României, cu staţiunile balneo-climaterice, era una dintre atracţiile vizitatorilor străini. Securiştii îi urmăreau încă de la intrare în ţară, le interceptau convorbirile de la hotel şi realizau rapoarte cu privire la activităţile pe care le aveau zilnic. Dosarele cuprindeau şi fotografii cu persoanele filate. 

Obiectivul „Zamfir”

Un astfel de raport a fost întocmit în octombrie 1980 şi viza activitatea în România a turistului Zaiser Richard, denumit obiectivul ”Zamfir”. Acesta a intrat în ţară cu un autoturism Mercedes şi a petrecut un sejur la Băile Felix. Era însoţit de o româncă cu domiciliul în judeţul Sibiu. 

Cei doi au fost urmăriţi pe traseul Deva - Oradea, unde s-au plimbat printre blocuri şi au intrat de două ori într-un imobil, fără ca securiştii să poată stabili apartamentul în care au fost. A doua zi, bărbatul s-a deplasat spre vama Borş, unde a oprit şi a cumpărat un pachet de ţigări Kent din ”Shop”, după care a ieşit din ţară.

turisti securitate

Fotografii de filaj cu obiectivul ”Zamfir”. Foto: Arhiva CNSAS

„Din comportarea şi activitatea obiectivului a rezultat că este foarte suspicios, lucru confirmat de faptul că înainte de a vizita adresa din Cartierul Zona de Vest s-a autoverificat timp de cc. ½ oră. De asemenea, şi-a parcat autoturismul la distanţă mare de imobilul în care a intrat, cu scopul de a nu fi sesizat că este cetăţean străin. Alăturat anexăm şi un album foto cu fotografiile reieşite în timpul filajului”, se precizează în raportul trimis la Bucureşti de şeful serviciului judeţean, colonel Usvat Florian. Acesta şi-a luat angajamentul să descopere apartamentul pe care l-a vizitat cetăţeanul străin în blocul din Oradea.

Obiectivul „Bona”

În perioada 18-20 iulie 1983, tot la Băile Felix a fost filat obiectivul ”Bona” dat lui Breuer Evelin-Iren, fost cetăţean român, despre care se bănuia că urma să se întâlnească şi cu fiul ei, ofiţer la o unitate militară din Timişoara. Raportul cuprinde toate întâlnirile pe care le-a avut femeia în România, cu vechi cunoştinţe ale acesteia, adresele unde au avut loc, precum şi fotografii ale obiectivului. Detaliile sunt, în general, plictisitoare, dar la final este realizată şi o concluzie cu privire la comportamentul acesteia. Securiştii au reuşit să surprindă în raport şi momentul întâlnirii obiectivului ”Bona” cu fiul ei şi soţia acestuia, care a avut loc în staţiunea 1 Mai.

„În concluzie, din comportarea şi activitatea obiectivei ”Bona” în perioada filajului a rezultat că majoritatea timpului a fost foarte atentă în jur, mai ales la hotelul Termal unde a fost cazată. Aproape în toate situaţiile în care a plecat de la hotel, a coborât cu liful până la demisol (evitând în acest fel holul hotelului cu recepţie) şi a ieşit pe uşa de la demisol, înspre hotelul Nufărul. 

turisti securitate

Obiectivul ”Bona” şi persoanele cu care se întâlnea. Foto: Arhiva CNSAS

De asemenea, autoturismul nu l-a parcat niciodată în faţa hotelului Termal, ci la hotelul Nufărul. În ziua de 20 iulie 1983, când i-a contactat pe fiul şi nora sa, a evitat să fie văzută în anturajul lor la hotelul Termal mergînd şi discutând cu ei la Băile 1 Mai, iar masa de prânz au servit-o la restaurantul Nufărul”, se mai precizează în raportul securităţii.

La plecarea din ţară, femeia a luat din vamă un radiocasetofon de maşină care fusese, anterior, confiscat unei cunoştinţe a acesteia din Cluj-Napoca, în momentul în care a revenit în România. La ieşirea de pe teritoriul României, femeii i-a fost confiscată de vameşi o tavă, despre care se suţinea că ”nu era din argint”.

Ziarişti sub acoperire de turişti

Ziariştii sub acoperire care intrau în ţară ca turişti erau descoperiţi rapid, de multe ori încă din vamă, şi urmăriţi aproape permanent. Într-un document strict secret se raporta despre "filajul cu intermitenţă" asupra a doi ziarişti americani, William Echikson (botezat de securişti "Ene"), şi Susan Greenberg ("Geta"), urmăriţi pe 24 şi 25 iunie 1989 în Oradea, până când au fost predaţi ofiţerilor din Cluj.

turisti filaj securitate

Jurnalişti din SUA filaţi de securişti. Foto: Arhiva CNSAS

Nota informativă reda tot ce au făcut cei doi, pe tot parcursul timpului petrecut în România. "Au coborât din maşină şi au mers pe str. Republicii, Piaţa Victoriei, unde au fotografiat vitrinele, cozile la diferite magazine şi un grup de ţigani". 

Mai târziu, au ajuns în piaţă: „Obiectiva Geta (sic!) a executat mai multe fotografii la ţiganii care vindeau bureţi şi diferite ţărănci mai rău îmbrăcate". După filaj, în raport se concluziona scurt: „Obiectivele au venit în ţara noastră cu intenţii ostile căutând aspecte negative". 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Austriecii de la Schweighofer îşi reduc activitatea cu 30% în România şi concediază sute de oameni

 

Femeia care a furat un milion de euro de la CEC Bank şi i-a donat la săraci şi la biserici, trimisă din nou în judecată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite