Cupru Min Abrud a obţinut autorizaţie de mediu pentru activitatea minieră de la Roşia Poieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariera de unde se extrage concentratul de cupru la Roşia Poieni
Cariera de unde se extrage concentratul de cupru la Roşia Poieni

Compania Cupru Min SA Abrud a primit, autorizaţia de mediu pentru principalul punct de activitate, exploatarea minieră de la Roşia Poieni. Decizia Agenţiei de Protecţia Mediului Alba permite continuarea funcţionării minei de stat din Apuseni, care are în prezent aproape 500 de angajaţi.

Decizia de emitere a autorizaţiei de mediu este datată 23 iulie 2014 şi se referă ”extracţia altor minereuri metalifere neferoase, pentru obiectivul minier Roşia Poieni”.

Emiterea autorizaţiei permite continuarea funcţionării exploatării miniere din Apuseni, astfel că, dacă Ministerul Economiei preconizează să scoată din nou la vânzare concentratul de cupru de la această companie, să nu fie nicio problemă din acest punct de vedere.

SC Cupru Min SA, companie de stat, a primit autorizaţie de mediu miercuri, 23 iulie 2014, cei interesaţi putând să conteste decizia Agenţiei de Protecţia Mediului Alba în termen de 30 de zile. Demersul pentru obţinerea documentului a început în 2011, atunci când a expirat autorizaţia integrată de mediu. De atunci, societatea a funcţionat cu autorizaţie provizorie.

Cea mai mare problemă a Cupru Min se referă la respectarea prevedeilor Directivei 1999/31/CE, şi a Directivei 75/442/CEE privind deşeurile lichide, corozive şi oxidante. În Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană s-a prevăzut ca societatea Cupru Min să facă investiţiile necesare pentru că iazurile de decantare de la Valea Şesei (foto jos) şi Valea Ştefancei, judeţul Alba, să se conformeze acestor directive până cel mai târziu la 31 decembrie 2011. Situaţia financiară a companiei nu a permis să se facă aceste investiţii, anul trecut fostul ministru al Mediului Rovana Plumb afirmând că sumele necesare pentru rezolvarea acestor probleme se ridică la 15 milioane de euro.

biserica rosia poieni exploatare cupru dezastru natural FOTO AFP

În ultimii doi ani, Cupru Min a trecut prin două procese de privatizare; primul viza vânzarea acţiunilor societăţilor, iar cel de-al doilea vânzarea de concentrat de cupru. În prima variantă, procesul de privazitare a fost finalizat, compania Roman Copper Corp. Canada fiind declarată câştigătoare. Preţul dat de Roman Copper pe acţiunile Cupri Min a fost de 200,772 milioane de euro, faţă de cele 57,363 milioane de euro de la care s-a pornit. Ulterior, licitaţia a fost anulată, cauza neoficială fiind tocmai costurile cu investiţiile de mediu care, se pare, nu au fost trecute în caietul de sarcini.

După acest eşec, care se continuă în justiţie, Ministerul Economiei a ales varianta de a vinde producţia de concentrat de cupru din următorii 6-7 ani, iar banii obţinuţi urmau să fie folosiţi de companie tocmai pentru investiţii. Nici această procedură nu a avut succes pentru că niciun investitor nu s-a arătat, în final, interesat să cumpere producţia de concentrat de cupru de la Roşia Poieni. Potrivit specialiştilor, în zăcământul de la Roşia Poieni se află 64% din totalul rezervelor de cupru ale României.

Cupru Min SA Abrud a avut în 2013 un profit semnificativ. Cifra este de 7,9 milioane de lei (1,8 milioane de euro). Rezultatul a avut la bază şi o cifră de afaceri importantă, de peste 150 de milioane de lei. Societatea a avut la finalul anului 2013 un număr de 491 de angajaţi.

Justiţia obligă Ministerul Economiei să returneze garanţia de 1,4 milioane de dolari firmei canadiene care a vrut să cumpere Cupru Min Abrud

Explotarea cuprului din Apuseni, afacere profitabilă. Pierdere de milioane de euro pentru exportul de arme de la Cugir

Profit record din exploatarea lemnului la Holzindustrie Schweighofer Sebeş: 100 de milioane de euro în 2013

FOTO VIDEO Daimler a demarat o investiţie de 240 de milioane de euro la Sebeş. Aici se va produce cea mai performantă cutie automată de viteze

Oraşul cu 24.000 de locuitori şi investiţii de peste 1 miliard de euro. De ce a ales Daimler să fabrice componente Mercedes la Sebeş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite