Curtea de Apel Alba Iulia confirmă dosarul privind cererea procurorului general Augustin Lazăr de suspendare a procedurii de revocare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a confirmat vineri, 2 noiembrie, înregistrarea unui dosar cu privire la cererea procurorului general Augustin Lazăr care solicită suspendarea executării procedurii de revocare din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Dosarul a fost înregistrat cu nr. 580/57/2018 şi a fost repartizat vineri la un judecător. Cel mai probabil, luni, 5 noiembrie, va fi alocat un termen de judecată.

Termenul de judecată va fi unul scurt, având în vedere că este vorba despre o procedură de urgenţă. Augustin Lazăr ar fi putut depune cererea de suspendare şi la Curtea de Apel Bucureşti, însă a ales instanţa similară din Alba Iulia, unde îşi are domiciliul. Procurorul general al României a fost, înainte de a fi numit în această funcţie, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Tot vineri, procurorul general Augustin Lazăr a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. Augustin Lazăr va depune, cel mai probail, şi o cerere de anulare a raportului de evaluare, având la dispoziţie, potrivit legii, un termen de 60 de zile de la emiterea documentului.

Joi, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că dosarul său de candidatură în funcţia de procuror general nu a avut probleme, el fiind analizat cu meticulozitate de Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată, Lazăr a spus că speculaţiile din ultimele zile „s-au dovedit a fi o manipulare a opiniei publice” „Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate dosarele pentru candidaţi. Prin urmare, CSM care e garantul independenţei justiţiei, a spus că dosarul este în regulă. Restul este politică iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, a declarat ieri Augustin Lazăr. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe 24 octombrie, că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional. Toader a prezentat un raport de evaluare care cuprinde 20 de puncte, cum a fost şi la evaluarea fostei şefe a DNA.

Cererea de suspendare formulată de Augustin Lazăr are la bază articolul 14 din Legea Contenciosului Administrativ care susţine următoarele:

(1) În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoană vătămată poate să ceară instanţei competenţe să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond . În cazul în care persoană vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate. 

(2) Instanţa soluţionează cererea de suspendare, de urgenţă şi cu precădere, cu citarea părţilor. 

(3) Când în cauza este un interes public major, de natură a perturba grav funcţionarea unui serviciu public administrativ, cererea de suspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusă şi de Ministerul Public, din oficiu sau la sesizare, prevederile alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător. 

(4) Hotărârea prin care se pronunţa suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de executare . 

(5) În ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut că şi cel suspendat de către instanţă, acesta este suspendat de drept, în acest caz nu este obligatorie plângerea prealabilă. 

(6) Nu pot fi formulate mai multe cereri de suspendare succesive pentru aceleaşi motive. 

(7) Suspendarea executării actului administrativ are că efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării 

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite