De ce a fost achitat Romeo Stavarache pentru tentativă la abuz în serviciu: „Este absurd ca primarul să se substituie atribuţiilor funcţionarilor din subordine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat sentinţa prin care a decis achitarea fostului primar din Bacău, Romeo Stavarache, pentru infracţiunea de tentativă la abuz în serviciu. Instanţa a constatat că primarul nu are nicio atribuţie în domeniul închirierii şi vânzării a locuinţelor din fondul locativ, cu excepţia celei de a ”asigura măsurile necesare pentru luarea în evidenţă a solicitărilor primite şi analizarea acestora în comisiile sociale”.

”În concret, tot ceea ce a întreprins inculpatul Stavarache Romeo în calitate de primar, prin organizarea şedinţelor de audienţe s-a subsumat acestei obligaţii legale şi nu a depăşit cadrul ei. Celelalte aspecte, constând în întocmirea de note interne şi semnarea ca aprobare a documentelor interne de către primar  sau în numele său, s-au dovedit a avea o conotaţie pur organizatorică, de a asigura fluxul documentelor între compartimentele funcţionale care compun aparatul de specialitate al primarului şi fără a avea caracter de act decizional”, se afirmă în decizia de la Curtea de Apel.

Magistraţii susţin că acuzarea nu a făcut dovada că inculpatul a acţionat cu intenţie, directă sau indirectă, în cunoştinţă de cauză, în scopul de a frauda procedura de închiriere şi de vânzare a locuinţei, în vederea favorizării inculpatului Munitianu Gheorghe şi cu consecinţa producerii unei pagube patrimoniului Primăriei Bacău,

De asemenea, instanţa notează că este contrar oricărei prevederi legale şi ”chiar absurd” a se reţine că primarul trebuia să se substituie atribuţiilor de serviciu ale funcţionarilor din subordine şi ”să verifice personal” documentaţia care a stat la baza emiterii repartiţiei, în condiţiile în care asemenea atribuţii determinate reveneau directorului executiv al Direcţiei patrimoniu şi şefului de Serviciu fond locativ.

”Nu este întemeiată acuzaţia că inculpatul Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare – cumpărare în cadrul şedinţei de audienţă din 25.02.2009. Rezoluţia sa din cadrul şedinţei de audienţă a fost de aprobare de principiu, (mai ales în condiţiile în care numai chiriaşului i se putea vinde locuinţa în condiţiile legii) şi nu a constituit un act de dispoziţie, care să oblige pe funcţionarii destinatari la un anumit comportament”, se arată în motivare. Instanţă a mai reţinut că ”nu s-a făcut dovada” că fostul primar a acţionat ”cu intenţie, directă sau indirectă, în cunoştinţă de cauza, în scopul de a fraudă procedura de închiriere şi de vânzare a locuintei”, cu consecinţă producerii unei pagube patrimoniului Primăriei Bacău. 

”În consecinţă, Curtea de Apel reţine că în cauză, în privinţa inculpatului Stavarache Romeo, nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu în forma tentativei, sub aspectul laturii obiective şi subiective, concluzie care justifică achitarea, în temeiul art. 16 lit. b Cod de Procedură Penală”, se mai susţine în document.

Fostul primar al municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost achitat, în aprilie 2017, de Curtea de Apel Alba Iulia, după ce a fost condamnat de Tribunalul Bacău la trei ani de închisoare cu suspendare pentru tentativă la abuz în serviciu, decizia fiind definitivă. Acesta a fost acuzat pentru că a aprobat repartizarea unei locuinţe către un subaltern. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a acuzat pe Stavarache că faptele sale realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de abuz în serviciu în forma tentativei, prin trei acte materiale. Instanţa care a pronunţat decizia de achitare a desfinţat fiecare act material. Ceilalţi doi inculpaţi, Muntianu Gheorghe şi Pircu Gavril, au fost achitaţi pentru că nu au încălcat legislaţia primară, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale din iunie 2016.

Citiţi şi:

Care sunt obligaţiile poliţistului rutier faţă de şoferul oprit. „Agentul constatator nu este obligat să prezinte vreun act“

Grătarul la purtător, invenţia unui IT-ist din Alba Iulia. Are 300 de grame şi costă mai puţin de 30 de lei

FOTO Curiozităţile comunei din România cu cele mai multe sate: garduri din piatră, crama naturală în pământ, case din lemn

FOTO Cât de frumos este acum la Roşia Montană. La trei ani după scandalul aurului, a devenit aproape în întregime „monument istoric“

Satul-fantomă din Apuseni în care nu mai locuieşte nimeni. O singură dată pe an, sute de oameni readuc locul la viaţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite