De ce este nevoie de împământare la realizarea unei instalaţii electrice. Motivele de siguranţă necesare unei astfel de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi ştiu că împământarea este necesară instalaţiei noastre, dar nu cunosc exact ce este împământarea şi cum se face acest proces.

În termeni simpli, împământarea înseamnă legarea la pământ a unui element conductor printr-o cale conductoare. Procesul este realizat prin împământarea părţilor metalice care nu transportă tensiune electrică, dar al căror rol se poate modifica în cazul apariţiei unei defecţiuni în reţea. 

Principalul motiv pentru care împământarea instalaţilor electrice este necesară îl reprezintă siguranţă. Este vorba atât de siguranţa utilizatorilor cât şi de cea a elementelor conectate la reţeaua electrică. În cazul în care toate echipamentele electrice conectate la reţea sunt impamantate corect atunci este sigur că, în cazul unei defecţiuni, nu va exista un voltaj periculos pe suprafaţa carcaselor acestor elemente. 

  

Prin urmare, împământarea se referă la un sistem de protecţie electrică împotriva electrocutării, pentru aparatele cu carcasă metalică, sau cu elemente metalice ce pot ajunge sub tensiune.

Dacă împământarea se face corect de personal calificat, în cazul în care fază atinge carcasa aparatului împământat, va avea loc un scurt circuit şi astfel siguranţă se va arde sau se va deconecta. Datorită împământării pericolul este îndepărtat imediat. Cu toate acestea, anumite prelungitoare sau protecţii la supratensiune, chiar daca sunt dotate cu împamantare, nu vor feri de pericole dacă circuitul nu este întregit si cu împamantarea la priză.

Împământarea este un element de securitate crucial pentru instalaţiile electrice şi de aceea trebuie integrată în orice instalaţie. Siguranţa faţă de viaţa oamenilor, a clădirilor şi a echipamentelor electrice se obţine facil prin acest proces care oferă o platformă sigură de funcţionare. Un sistem de împământare corect realizat fereşte reţeaua de scurt circuite, trăsnete sau variaţii ale circuitului electric. 

Instalaţiile de împământare pot fi de două feluri – naturale sau artificiale. Cele naturale sunt carcaterizate de faptul că electrozii aflaţi în contact cu pământul sunt reprezentaţi de armătura metalică a fundaţiei sau de elementele metalice ale instalaţiilor clădirii. În cazul instalaţiilor de împământare artificiale electrozii sunt montaţi special pentru distribuirea curentului electric spre sol. Priza de pământ artificială se conectează la priza naturală a clădirii. Pe lângă aceste prize mai există şi reţeaua generală de legare la pământ. Această este formată dintr-un conductor metalic legat de părţile metalice ce accidental ar putea ajunge sub tensiune. Instalaţia de împământare nu ar putea funcţiona fără legăturile dintre priza de pământ şi reţeaua generală de legare la pământ. 

Împământarea se face într-un loc ferit, de preferat în spatele casei. Numărul de electrozi necesari pentru a obţine rezistenţa dorită depinde de solul unde este făcută împământarea. Pentru a şti exact numărul de electrozi necesari, după implantarea primului electrod se va măsura rezistenţa acestuia faţă de sol. Apoi se va introduce următorul electrod şi se repetă masuarea până se obţine o rezistentă sub 4 ohmi. Este nevoie de obţinerea acestei valori pentru că rezistenţa de dispersie a prizei de pământ (împământarea) pentru instalaţiile de protecţie a omului împotriva tensiunilor accidentale de atingere trebuie sa fie mai mică de 4 ohmi. 

Citiţi şi:

 

Se pregăteşte restaurarea cetăţii dacice UNESCO de la Căpâlna. Licitaţie lansată de INP pentru studii şi proiecte tehnice

 

Ţeparul care cumpăra maşini şi apoi „uita“ să plătească diferenţa de preţ, condamnat la închisoare cu executare

 

Procese ieşite din comun. Cazul magistratului care s-a judecat pe sine şi cel al femeii care şi-a dat în judecată partenerul fiindcă nu-i asigura orgasmul

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite