De ce a primit reducere de pedeapsă fostul preşedinte ANOFM, Silviu Bian, la Curtea de Apel Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Bian a contestat la ICCJ pedepsa de 6 ani de închisoare
Silviu Bian a contestat la ICCJ pedepsa de 6 ani de închisoare

Fostul preşedinte ANOFM, Silviu Bian, a primit la Curtea de Apel Bucureşti şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Instanţa a redus cu trei ani pedeapsa inculpatului, în principal, pe motiv că a fost în arest preventiv, a avut interdicţii de mişcare pe teritoriul ţării şi s-au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea banilor primiţi ca mită. Ultima instanţa la care se va judeca procesul este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Silviu Bian, fost vicepreşedinte al PDL Alba şi preşedinte ANOFM, a fost judecat şi condamnat pentru luare de mită în formă continuată. A fost reţinut în octombrie 2011, de procurorii DNA după ce a primit mită în mod repetat, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, peste 250.000 de euro pentru a debloca cofinanţarea unor programe din fonduri europene.

Alături de Bian au fost judecate încă două persoane, foşti subordonaţi ai acestuia. Cristache Ristea a primit, la instanţa de fond, o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru complicitate la luare de mită, iar Alexandra Maria Ţichindelean a fost condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare, pentru luare de mită, în cazul celor doi instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei. Tribunalul Bucureşti a mai dispus confiscarea de la Silviu Bian a sumelor de 956.500 de lei şi 22.000 de euro. O sentinţă finală este aşteptată la sfârşitul anului 2013 sau, cel mai târziu, la începutul anului 2014. La Curtea de Apel Bucureşti, dosarul a fost judecat aproape un an, din iulie 2012. Instanţa a admis doar recursul lui Silviu Bian, în vreme ce ale Parchetului şi inculpaţilor Cristache Ristea şi Alexandra Maria Ţichindelean au fost considerate nefondate şi prin urmare respinse.

”A rezultat, mai presus de orice îndoială, că inculpatul Bian Silviu, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a pretins şi primit sume de bani de la funcţionarii din subordine în schimbul numirii şi menţinerii lor în echipele de implementare a proiectelor şi programelor destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri ale Uniunii Europene, sume colectate lunar de la angajaţii din cadrul agenţiilor teritoriale de persoane anume desemnate”, se susţine în motivarea sentinţei.

Judecătorii au apreciat că pedeapsa aplicată inculpatului Bian Silviu (9 ani de închisoare, prin sentinţa Tribunalului Bucureşti – n.r.) este excesivă. „Inculpatul a săvârşit faptele reţinute în sarcina sa, a adoptat poziţii oscilante pe parcursul procesului penal, a fost în arest preventiv şi i s-au impus măsuri restrictive de mişcare pe teritoriul României, s-au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea sumelor de bani primite cu titlu de mită, încât o pedeapsă de 6 ani închisoare ce va fi aplicată în prezentul apel se apreciază ca îndestulătoare şi în acord deplin cu scopurile de coerciţie, prevenţie şi educaţie prev. de art.52 C. pen., dar şi funcţia de exemplaritate căreia judecătorul fondului a înţeles să-i atribuie o greutate însemnată spre descurajarea altor persoane predispuse în cazuri asemănătoare să încalce legea”. Silviu Bian a stat în arest preventiv în perioada 16 octombrie 2011 până la 7 februarie 2012, când a fost eliberat prin decizie a Curţii de Apel Bucureşti, sub control judiciar.

Referitor la hotărârea pronunţată de Tribunalul Bucureşti privind confiscarea de la inculpat a sumelor dobândite prin infracţiune, respectiv suma de 956.500 lei şi 22.000 euro (în echivalent lei), instanţa a constatat că suma de 73.000 lei (parte din suma colectată de coinculpatul Ristea Cristache în luna septembrie 2011 dar neremisă inculpatului Bian) şi respectiv suma de 82.000 lei (primită de inculpatul Bian în luna octombrie 2011) au fost restituite martorilor denunţători în 2011.

Alexandra Maria Ţichindelean era director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), iar Cristache Ristea ocupa funcţia de director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov. Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 euro) şi 22.000 euro de la un număr de opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte, iar refuzul lui Bian Silviu de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite