Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Decizie blândă în dosarul crimei şocante de la Sebeş. Ucigaşul cu cuţit a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru omor

1
4 Feb 2019 15:03:09
Autor: Dorin Ţimonea
Autorul crimei de la Sebeş a fost condamnat la mulţi ani de închisoare
Autorul crimei de la Sebeş a fost condamnat la mulţi ani de închisoare

Tribunalul Alba a pronunţat luni, 4 februarie 2019, prima deciziei într-un dosar de omor care a bulversat comunitatea din municipiul Sebeş. Autorul crimei a fost condamnat la doar 13 ani de închisoare.

Crima a avut loc în data de 12 mai 2018, în parcarea unui local din Sebeş, autorul fiind un bărbat de 37 de ani, Stancu Valer, care l-a înjunghiat în inimă pe un altă bărbat de 32 de ani, Bercuciu Adrian. Cei doi se cunoşteau de mai mulţi ani, ambii fiind originari din comuna Pianu, dar au devenit ”duşmani” în 2016, după un scandal ce ar fi fost provocat de Bercuciu la o petrecere organizată de Stancu. 

Inculpatul a recunoscut fapta şi a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru comiterea infracţiunii de omor. Pe parcursul procesului au fost audiaţi trei martori, unul propus de inculpat şi doi de către părţile civile. Martorul agresorului, care îl însoţea pe acesta la momentul respectiv, a lăsat să se înţeleagă că scandalul ar fi fost provocat de către victimă, în timp ce soţia tânărului ucis a spus că Stancu Valer ar fi mers special în clubul din Sebeş pentru a se bate cu soţul său. În final, judecătorul a decis să îl condamnate pe Stancu Valer pentru infracţiunea de omor în varianta simplă, aşa cum s-a reţinut în rechizitoriu, fiind respinse cele două solicitări de schimbare a încadrării juridice a faptei. ”Condamnă pe inculpatul Stancu Valer la o pedeapsă de 13 ani închisoare cu aplic. art. 65 rap. la art. 66 lit. a şi b Cod penal şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal. În baza art. 72 Cod penal deduce din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive, începând cu data de 16.05.2018 şi până la zi”, se precizează în minuta hotărârii de la Tribunalul Alba. 

La ultimul termen al procesului, în luna ianuarie, au fost exprimate trei poziţii diferite. Procurorul a solicitat condamnarea lui Stancu Valer pentru comiterea infracţiunii de omor în formă simplă aşa cum s-a reţinut în rechizitoriu, cu recunoaşterea faptei de către inculpat. Procurorul a precizat că nu se pot reţine provocarea şi premeditarea, omorul având loc în urma unui conflict spontan ce a izbucnit între cei doi pe terasa localului din Sebeş, iar în urma încăierării ce a urmat victima a fost înjunghiată cu un cuţit de către bărbatul trimis în judecată.

Stancu Valer a solicitat, prin apărător, reţinerea faptei de omor simplu cu recunoaşterea faptei, dar şi a circumstanţei atenuante a provocării care ar fi venit din partea victimei, făcându-se referire la declaraţiile unui martor ce se afla împreună cu Stancu Valer la momentul respectiv şi care a spus că victima a fost cea care a început scandalul. De cealaltă parte, avocatul părţilor civile a solicitat agravarea faptei prin schimbarea încadrării juridice în omor calificat cu premeditare. Acesta şi-a justificat solicitarea prin ceea ce a declarat inculpatul în faza de urmărire penală, respectiv că purta cuţit cu el doar atunci când venea la Sebeş. În ultimul său cuvînt, inculpatul a susţinut şi el varianta că nu a urmărit să se întâlnească cu victima atunci când a ajuns la Sebeş, în ziua respectivă şi că nu el a provocat încăierarea.

Inculpatul a mai fost obligat de instanţă la plata de despăgubiri materiale în valoare de 3.527 lei, respectiv a unor despăgubiri morale cifrate la 80.000 de lei, către patru părţi civile. Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Potrivit procurorilor, între Bercuciu Adrian şi Stancu Valer, care s-au întâlnit în parcarea special amenajată a unui local din municipiul Sebeş, a izbucnit un conflict spontan în urma căruia inculpatul a lovit victima cu un cuţit, cauzându-i o leziune traumatică (plagă tăiată – înţepată toracică, cu lezarea cordului) care i-a cauzat decesul. Autorul crimei este originar din comuna Pianu dar locuia de mai mulţi ani în localitatea Năvodari din judeţul Constanţa. După ce a înjunghiat victima, agresorul a fugit şi s-a predat după circa trei ore la Poliţia Alba Iulia. Rudele victimei, soţia şi ceilalţi membri ai familiei acestuia, au solicitat acordarea de daune civile în valoare de 500.000 de euro şi a unor daune materiale cifrate la 30.000 de lei. În noaptea care a urmat crimei, o cabană din Pianu care aparţinea lui Stancu Valer a fost incendiată de persoane necunoscute. Poliţia a deschis un dosar penal pentru distrugere, care nu a fost finalizat până în prezent.

Citiţi şi:

 

Poziţia companiei Solina după incendiul care a distrus afacerea. Francezii susţin că nu vor renunţa la activităţile de producţie din România

 

Împăcare româno-maghiară între doi sportivi alergători de ultramaraton care s-au certat de la o sanie: „Dorim să învingem răul prin bine“

 

FOTO VIDEO Cum a convins un tânăr întreprinzător turiştii să îi viziteze satul natal: a cumpărat cinci maşini de teren şi organizează drumeţii în natură

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Adrian Foangă
4.02.2019, 16:28:38

15 ani ii dadeam !

Modifică Setările