Decizie importantă pentru şoferi. Documentul pe care nu mai e necesar să-l prezinte poliţiştilor rutieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii rutieri trebuie să verifice în baza de date existenţa sau nu a poliţei RCA. Foto: IPJ Alba
Poliţiştii rutieri trebuie să verifice în baza de date existenţa sau nu a poliţei RCA. Foto: IPJ Alba

Judecătoria Alba Iulia a pronunţat recent o hotărâre foarte importantă pentru şoferi şi pentru modul în care se va raporta de acum încolo Poliţia Rutieră la formatul în care trebuie deţinută asigurarea RCA de către conducătorii auto.

Instanţa a admis plângerea unui şofer şi a stabilit că poliţiştii trebuie să facă verificări suplimentare cu privire la asigurarea RCA, în cazul în care documentul nu este deţinut în format fizic sau pe suport electronic de către conducătorul auto. 

Cu alte cuvinte, poliţistul nu-l mai poate amenda pe şoferul care nu are asigurarea pe hârtie sau salvată în telefon, ci este obligat să verifice existenţa RCA în sistemul pe care îl deţine Poliţia.

Prin procesul-verbal de contravenţie încheiat la data de 29 octombrie 2020, petentul B. Felician a fost sancţionat contravenţional cu două amenzi în cuantum de câte 870 lei fiecare pentru depăşirea vitezei legale în localitate, respectiv pentru lipsa asigurării auto în format fizic sau pe suport electronic.S-a reţinut că acesta a condus un autoturism pe raza localităţii cu viteza de 86 km/h, fiind surprins de aparatul radar montat pe autospeciala MAI. Şoferul nu a avut la el poliţa RCA a remorcii şi a  fost amendat de poliţist chiar dacă a susţinut că are asigurare, doar că nu o poate prezenta pe loc. Bărbatul a contestat sancţiunea în instanţă şi a avut câştig de cauză pe jumătate.

Judecătoria Alba Iulia a apreciat că procesul-verbal este din punct de vedere al modului în care a fost întocmit, şi a respins cererea şoferului privind semnătura ”martorului Bodycam”. ”Instanţa va înlătura critica referitoare la lipsa semnăturii martorului Bodycom, nefiind vorba despre o persoană, ci de un dispozitiv de înregistrare. Apreciază că procesul-verbal de contravenţie este susţinut probator, în timp ce afirmaţiile petentului sunt nedovedite şi prin urmare, neîntemeiate”, se precizează în motivarea hotărârii instanţei, din 16 aprilie 2021.

Poliţistul trebui să verifice asigurarea în baza de date

Potrivit magistratului care a judecat cauza, agentul constatator a arătat că petentul nu a avut asupra sa nici în format fizic, şi nici în format electronic poliţa de asigurare RCA a remorcii, însă, din analiza textului de lege, poliţa de asigurare nu este enumerată în mod expres printre documentele ce trebuie prezentate poliţistului rutier.

”Astfel, conform alin. 2 al art. 35 din OUG nr. 195/2002, participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

Cu referire la documentele prevăzute de alte acte normative, ca urmare a modificării Normei A.S.F. nr. 20/2017, mai exact a art. 10 alin.1 lit. c, poliţistul rutier avea posibilitatea interogării bazei de date cu asigurările obligatorii pentru a stabili dacă petentul deţinea sau nu poliţă de asigurare RCA valabilă. Rezultă, aşadar, că în cazul neprezentării poliţei de asigurare pe suport hârtie sau în format electronic, agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă, şi nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliţei de către petentul oprit în trafic”, se susţine în documentul emis de Judecătoria Alba Iulia.

În lipsa acestor demersuri şi în contextul legislativ actual în materia asigurărilor, instanţa a apreciat că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a fi legală această contravenţie. Prin urmare, amenda în valoare de 870 de lei pentru RCA a fost anulată. Poliţia nu a contestat hotărârea instanţei, care, astfel, a rămas definitivă din punct de vedere al aprecierilor cu privire la poliţia RCA.

Decizia poate reprezenta un precedent şi pentru alţi şoferi care pot fi amendaţi de poliţiştii rutieri pentru că nu au asupra lor poliţa RCA, deşi autovehiculul pe care îl conduc este asigurat legal. Şoferul nu a fost mulţumint şi a formulat apel, acesta solicitând în continuare anularea şi a amenzii aplicate pentru depăşirea vitezei legale în localitate. Hotărârea definitivă pe aces capăt de cerere va fi pronunţată de Tribunalul Alba.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Casă veche de 170 de ani din Apuseni, restaurată cu banii Prinţului Charles al Marii Britanii FOTO

Un comisar şef de Poliţie şi un arheolog de la Muzeul Unirii, acuzaţi oficial de fabricarea unui dosar penal

CNAIR anunţă finalizarea lotului 2 din autostrada Sebeş - Turda în aprilie 2022. Când se va deschide traficul

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite