Depozit cu 200 de piese din Epoca Fierului descoperit în Alba pe şantierul autostrăzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe tronsonul de autostradă Orăştie - Sibiu au fost identificate 11 situri arheologice
Pe tronsonul de autostradă Orăştie - Sibiu au fost identificate 11 situri arheologice

Un depozit cu piese datând din Epoca Fierului a fost descoperit în localitatea Tărtăria din judeţul Alba în timpul lucrărilor de descărcare arheologică la tronsonul autostrăzii Orăştie – Sibiu.

„În cadrul sitului 7 (km 14+100-km 14+500), identificat şi sub denumirea Tărtăria 1, a fost descoperit un depozit de piese de bronz şi fier datând din perioada epocii fierului (sec. IX–VIII a. Chr.). Este vorba despre peste 200 de obiecte de bronz şi fier (podoabe, arme şi piese de harnaşament), depuse într-un vas ceramic“, se afirmă într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Cercetările arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi, de pe coridorul IV pan-european, sunt coordonate de către Muzeul Naţional de Istorie a României astfel că vestigiile au fost duse la Bucureşti, pentru conservare şi restaurare. Acest proces va dura mai multe săptămâni, iar la finalizarea sa, colectivul de cercetare va putea să aducă alte precizări legate de datarea, natura şi compoziţia depozitului de bronzuri. Importanţa descoperirii constă în faptul că este pentru prima dată când un depozit de acest tip şi datat în acestă epocă (sec. IX-VIII a. Chr.) a fost găsit în timpul unei cercetări arheologice.

În toamna anului 2011, pe acest tronson lucrările de diagnostic arheologic au indicat existenţa a 11 situri, iar începând cu jumătatea lunii martie 2012 au demarat cercetările în şase dintre acestea, fiind identificate vestigii arheologice datând din perioada preistorică (neolitic, epoca bronzului şi epoca fierului), epoca romană şi perioada medievală. Începând cu a doua jumătate a lunii martie 2012, în cadrul sitului nr. 7, situat între km 14 + 100 - km 14 + 500, în raza administrativă a comunei Săliştea, satul Tărtăria, judeţul Alba, cercetările arheologice preventive au pus în evidenţă o aşezare datând din perioada epocii fierului.

„Cercetarea arheologică preventivă continuă în toate cele 6 situri, într-un ritm constant şi susţinut, pentru a putea finaliza aceste investigaţii de specialitate în termenul prevăzut contractual, permiţând desfăşurarea lucrărilor de construire a autostrăzii și fără a genera întârzieri“, se mai afirmă în comunicatul ministerului. Zona localităţii Tărtăria se află în lotul 1 al tronsonului de autostradă dintre Orăştie şi Sibiu. Lucrările sunt derulate de compania Strabag..

Tărtăria este renumită pentru săpăturile realizate aici în anul 1961 de un arheolog clujean avea să scoată la lumină nişte înscrisuri care bulversau lumea. Nicolae Vlassa a găsit în situl de la Tărtăria, trei tăbliţe de lut, cu semne care scoteau la iveală cea mai veche scriere a umanităţii, pe care specialiştii au datat-o în mileniul al V-lea î.Hr., cu o mie de ani mai devreme decât scrierea sumeriană. Descoperirea lui Vlassa a stârnit controverse puternice între arheologii din România şi din lume.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite