Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Directorul general al uzinei de armament din Cugir, Marin Morariu, găsit incompatibil de ANI

0
14 Jul 2020 12:43:32
Autor: Dorin Ţimonea
Marin Morariu este director general al UM Cugir
Marin Morariu este director general al UM Cugir

Directorul general a companiei de armament UM Cugir, Marin Morariu, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.

ANI consideră că Morariu a încălcat legislaţia în vigoare prin faptul că a fost, în acelaşi timp, consilier local şi director în cadrul companiei de stat. 

”În perioada 15 septembrie 2017 – 17 ianuarie 2020 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de consilier local şi pe cea de director general în cadrul unei societăţi comerciale de interes naţional, având ca acţionar Statul Român reprezentat prin Ministerul Economiei şi Comerţului. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se precizează în comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Marin Morariu este director general al Uzinei Mecanice din Cugir din 17 ianaurie 2020. Reprezentanţii ANI se referă, cel mai probabil, la funcţia pe care acesta a îndeplinit-o anterior acestei numiri, când a fost director general adjunct, responsabil cu zona de ”dezvoltare”.

Instituţia a mai identificat şi un alt consilier local din Alba despre care susţine că a fost în incompatibilitate. Este vorba despre Nicoleta Cioara din comuna Ciuruleasa.  

Potrivit ANI, ”între 24 iunie 2016 – 09 octombrie 2017 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de consilier local şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului de specialitate al primarului”. Primarul din Ciuruleasa, Radu Tuhuş, susţine că alesul local nu era asistent social, ci asistent personal al unei rude bolnave, imobilizată la pat. 

Potrivit legislaţiei, funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii şi calităţi: 

- calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv; 

- funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director […] la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de […] de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local, precum şi la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepţia reprezentanţilor în adunarea generală a acţionarilor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administraţie ale unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de stat sau confesionale şi ale spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor reprezentanţi ai instituţiilor publice din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deţine participaţie, în cazul consilierului judeţean.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii