Distincţie la Gala Fondurilor Structurale pentru proiectul Primăriei Alba Iulia de revitalizare a laturii de vest a Cetăţii Vauban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia a obţinut locul I la secţiunea ”Bucuroşi de oaspeţi”, din cadrul Galei Fondurilor Structurale. În cadrul evenimentului, la care au fost prezenţi vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, au fost premiate cele mai bune proiecte finanţate din fonduri europene în perioada 2007 – 2013.

Organizatorii spun că această Gală este o Gală a Succesului, un mediu de recunoaştere gândit pentru a creşte vizibilitatea oamenilor şi proiectelor care au generat cu adevărat schimbare şi impact în comunităţile locale unde acestea au fost puse în practică. Competiţia în care au putut fi înscrise proiecte cu finanţare europeană a avut zece secţiuni, un proiect putând fi înscris doar o singură dată, la o singură secţiune.

Proiectul “Reconstituire şi punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, implementat cu succes de municipalitate, este proiectul care a ocupat locul I în cadrul secţiunii “Bucuroşi de oaspeţi”. Premiul i-a fost acordat primarului Mircea Hava de către Jyrki Katainen, vicepreşedintele Comisiei Europene.

“Reconstituire şi punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia” a constituit un demers foarte îndrăzneţ, parte integrantă a punerii în operă a unui număr de 18 proiecte întocmite de administraţia albaiuliană şi/sau diverşi parteneri, care au fost finanţate din fonduri europene, din bani de la bugetul de stat şi din cel local, fonduri norvegiene, ale Programului Naţiunilor unite pentru Dezvoltare sau parteneriate private care au avut ca scop scoaterea la lumină şi punerea în valoare a celei mai reprezentative şi pline de istorie fortificaţie  bastionară de tip Vauban din România şi chiar din sud-estul Europei.

La momentul finalizării lucărilor, pentru prima dată după aproape 95 de ani, Cetatea Alba Carolina a putut fi văzută şi vizitată în întreaga sa splendoare. Finalizarea proiectului, finanţat 98% din fonduri europene şi naţionale, permite astăzi vizitatorilor să vadă Cetatea în ansamblui ei, aşa cum era înainte de 1921, când a fost dinamitată şi apoi acoperită cu pământ o parte a şanţului vestic.

Finalizarea şi inaugurarea pentru albaiulieni şi vizitatori a zonei din faţa Catedralei Încoronării, a marcat finalul unor investiţii în valoare de peste 60 de milioane de euro. Cetatea Alba Carolina a devenit în doar 5 ani cea mai atractivă destinaţie turistică de acest gen din România. Dovada, stau miile de turişti ce au vizitat-o în ultimii ani de când în mare parte s-a restaurat şi a devenit mai vie ca niciodată. S-au înregistrat 100.000 de turişti plătitori de bilete în primele 8 luni ale anului la Muzeul Naţional al Unirii, peste 300.000 de turişti au fost prezenţi la evenimentele culturale organizate de administraţia locală, judeţeană, parteneri privaţi, sponsori, între 1 aprilie şi 15 septembrie. În 2008, numărul total al turiştilor care au vizitat Alba Iulia nu depăşea 32.000 de persoane.

image

”E un premiu pe care, spun fără falsă modestie, îl meritam. Sunt onorat că Alba Iulia şi oamenii ei de azi înseamnă performanţă. Practic, Alba Iulia nu înseamnă Mircea Hava, e clar că totul a reprezentat un efort comun pentru a face un lucru cu adevarat ieşit din comun. Nu eu singur, ci toată echipa care a lucrat pentru acest proiect, ne-am asumat riscuri şi am transformat o provocare, pe care Cetatea noastră o aşteapta de 300 de ani, într-o mare realizare”, a afirmat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

“În urma amplului efort de regenerare, Cetatea a devenit parte a potenţialului de dezvoltare economică al oraşului. Creşterea numărului de vizitatori va impune extinderea şi diversificare industriei locale a turismului şi serviciilor conexe. Fără îndoială că astfel de aprecieri aduc bucurie, dar şi cresc aşteptările albaiulienilor faţă de echipa care pregăteşte documentaţiile pentru proiectele europene. Simţim o oarecare presiune, acum după ce am ridicat ştacheta atît de sus. Suntem unul dintre municipiile dat exemplu în privinţa dezvoltării finanţate cu fonduri nerambursabile şi dorim să ne menţinem la acelaşi nivel”, a adăugat Nicolaie Moldovan, city-managerul Municipiului Alba Iulia.

Astăzi, latura de vest constituie scena unor importante festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică, film, teatru, divertisment, scenete istorice, fiind şi locul unde a fost montat în premieră în România, în aer liber, spectacolul de operă AIDA de Verdi (Sărbătoarea Muzicii, Festivalul Dilema Veche, Festivalul de Muzică şi Film). Evenimentul a fost organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Structural Consulting Group.

FOTO VIDEO Cetatea Alba Carolina, redeschisă în toată splendoarea după cel mai mare proiect de restaurare din România

FOTO VIDEO Cum a devenit Cetatea Alba Iulia minunea Transilvaniei. Secretele unui proiect de 50 de milioane de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite