DOCUMENT Sfaturi utile la 1800, în primul ziar în limba română din Alba: „delăturarea dorerii de dinţi, lustruirea mobileloru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă cu oraşul Blaj, unde a apărut ziarul Unirea
Imagine de arhivă cu oraşul Blaj, unde a apărut ziarul Unirea

Sfaturile utile apar în paginile primului ziar în limba română din Alba, editat de Biserica Greco-Catolică Unită cu Roma din Blaj. Aproape 50 de numere diferite ale publicaţiei pot fi cercetate la Arhivele Naţionale Alba.

Primul număr al ziarului „Unirea“ de Blaj a apărut  în 3 ianuarie 1891. Era săptămânal, apărea sâmbăta şi avea un subtitlu: „foaie bisericească-politică”. Aproape fiecare ediţie  avea pe ultima pagină o rubrică, similară cu ceea ce apare în ziarele de azi la Sfaturi utile, or Ştiaţi că?

Prezentăm mai jos câteva dintre sfaturile utile adresate de gazetarii vremii cititorilor.

Ce să facemu ca şindilele să ţină mai multu? Ca şindilele să ţină mai multu, precum dice R. Dittamar, trebuie să le muiemu în apă văroasă. Procedura de forte simplă: Se aşedă  şindila înainte de a o folosi în o cadă văroasă aşa, ca să fia acoperită cu apă. După 2-3 dile apoi se scoate, şi se aşedă undeva susu, ca să se scurgă şi usuce, apoi se pote numai decâtu folosi“.

blaj

Un alt sfat al gazetarilor se referă la dorerea de dinţi. „Dorerea de dinţi se pote delătura, după cum scrie o foie medicală, cu unu mijlocu forte simplu. N-avemu decâtu să muiemu o cârpă curată în apă fierbinte şi se frecămu cu ea încetişoru dintele şi gingeii. Durerea încetă nesmintitu, şi încă cu atâtu mai în grabă, cu câtu a fostu mai fierbinte apa“.

Când vine vorba de mobila care şi-a pierdut lustrul, soluţia este una la fel de simplistă: „O foia de specialitate ne spune că, e mai cu scopu, ca să încaldâmu petroleulu solvindu în elu cerezimu albu. După ce s-a recitu această amestecătură, se pote folosi îndată.  Anume se unge cu ea mobila ce şi-a pierdutu lustrulu, şi se lasă aşia 24 de ore; apoi se freacă bine cu o bucată de flanelu, prin ce mobila capătă unu lustru, ca şi când ar fi noua “.

blaj

Într-un alt număr se face o paralelă între pescuit şi electricitate. „Cea mai nouă aplicare a electricităţii se face la prinderea pesciloru. Fireşte că şi aeasta au inventat-o americanii, în Golful de la San Francisco. În ţiermurii mării s-a asediatu unu motoru electricu, lampa nutrită de motoru s-a cufundatu în mare. Abia s-a răspânditu lumina prin apă şi îndată se vede o mulţime de peşci adunându-se în jurul luminii. Mirarea-i făcu să uite de periclu şi americani isteţi ăşi ăuteau prinde cu mâinile atâţia peşci de câţi aveau trebuinţă“.

Publicaţia Bisericii Greco-Catolice, interzisă de comunişti

Apărută în 1891 ca ca un ziar al conştiinţei naţionale româneşti, publicaţia Bisericii Greco-Catolice din Blaj a pregătit spiritual, moral, unirea naţiunii ce avea să vină la 1918.

blaj

La Arhivele Naţionale Alba pot fi cercetate aproape 40 de numere diferite din ziarul „Unirea” de la Blaj, inclusiv numărul aniversar, la împlinirea a 50 de ani de la apariţia ziarului (28 decembrie 1940), dar  şi ultimul număr (24 martie 1945).

Săptămânalul nu a fost văzut cu ochi buni de comunişti, care l-au desfiinţat în martie 1945. O publicaţie cu acelaşi nume a apaărut la Alba Iulia în 1967, editată de Comitetul Judeţean al PCR Alba şi al Consiliului Popular Judeţean. (Text scris de NICU NEAG)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite