Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Doi fraţi recidivişti, ce conduceau fără permis motociclete cu numere de înmatriculare false, condamnaţi la închisoare

1
5 Oct 2020 15:03:29
Autor: Dorin Ţimonea
Foto: Poliţia Română
Foto: Poliţia Română

Doi fraţi surprinşi de poliţie pe DN1, în judeţul Alba, în timp ce conduceau motociclete neînregistrate în circulaţie şi fără permis de conducere au primit închisoare cu executare.

Ambii sunt recidivişti, ceea ce a contat în pronunţarea pedepselor în regim de detenţie. Lucian Valeriu şi Dacian Ovidiu C. au fost condamnaţi definitiv prin hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia din 24 septembrie 2020. 
 
Ambii au fost judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat, punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu deţine permis de conducere
 
Cei doi inculpaţi au fost surprinşi de poliţia rutieră în iunie 2016, pe D.N. 1 km 416+200 metri, pe direcţia Turda – Aiud.
 
Lucian Valeriu C. conducea o motocicletă care avea aplicată plăcuţa cu numărul de înmatriculare falsă, care nu era înscrisă în circulaţie, iar numărul de înmatriculare aplicat pe motocicletă corespundea unui scooter. 

Dacian Ovidiu C. se afla pe o motocicletă marca Yamaha Majestik MBK de capacitate cilindrică 125 centimetri cubi, a cărei serie de identificare nu a putut fi stabilită, nefiind identificată propriu zis pe autovehicul şi care avea plăcuţa cu un numărul de înmatriculare fals, decupat în părţile laterale, astfel că nu era în conformitate cu standardele şi nu s-a putut stabili dacă este atribuit acestei motociclete. 

Pentru prima motocicletă s-a stabilit că numărul aparţinea unui scooter înmatriculat în Anglia, iar în ce de-al doilea caz, din verificările efectuate, a rezultat că numărul de înmatriculare 1 KAL nu are corespondent ca fiind aplicat vreunui vehicul sau autovehicul. Cei doi nu aveau nici permis de conducere.
 
În faza de urmărire penală, inculpaţii au fost audiaţi, ocazie în care au declarat că recunosc comiterea faptelor şi au solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. În final, au fost trimiţi în judecată şi judecaţi în procedura normală.
 
Lucian Valeriu C. a fost condamnat la 3 ani şi 10 zile închisoare, ce va fi executată în regim de detenţie, la care se adaugă în pedeapsa amenzii în cuantum de 4.000 lei. Dacian Ovidiu C. a primit 4 ani şi 17 zile de închisoare, tot în regim de detenţie.
 
”Instanţa reţine gradul mare de pericol social concret al faptelor, având în vedere că inculpaţii, fără a avea cunoştinţele necesare cu privire la regulile de circulaţie, respectiv fără a prezenta garanţia legală a posibilităţii de utilizare a unui vehicul, au condus motocicletele pe un drum public, intens circulat. Instanţa va avea în vedere valorile sociale care au fost puse în pericol (infracţiunile pentru care inculpaţii au fost cercetaţi sunt infracţiuni de pericol) – viaţa persoanelor, sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a participanţilor la trafic, precum şi siguranţa traficului rutier, împrejurări care impun adoptarea unei conduite prudente pe măsura responsabilităţii sporite a oricărui conducător auto în trafic. De asemenea, se are în vedere importanţa luării în evidenţă a autovehiculelor care circulă pe drumurile publice în scopul garantării că acestea corespund din punct de vedere tehnic pentru a fi puse în circulaţie”, se precizează în motivarea hotărârii.
 
Pe de altă parte, magistraţii au luat în considerare şi faptul că infracţiunile au fost săvârşite de către ambii inculpaţi în stare de recidivă postexecutorie, după cum rezultă din fişele de cazier, ambii find condamnaţi în 2008 şi 2011 la închisoare pentru furt calificat. ”Mai mult, instanţa constată că inculpatul C. D. O. nu s-a prezentat pe parcursul cercetării judecătoreşti, fără a furniza vreun motiv justificat în acest sens, aspect ce a determinat prelungirea prezentei proceduri. De asemenea, se reţine că faptele săvârşite de acest inculpat au fost săvârşite şi în stare de recidivă postcondamnatorie, având în vedere că faptele au fost săvârşite în termenul de supraveghere a liberării condiţionate”, se mai susţine în document.
 
Vă recomandăm să citiţi şi: 
 
Alba Iulia Value Center, un mall de peste 23 de milioane de euro, gata în 2022. Cum arată proiectul iniţial 
 
Decizie dură în PNL după eşecul de la Alba Iulia: biroul permanent local a fost dizolvat. Cine este noul preşedinte interimar
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Toader Ailenei
5.10.2020, 15:52:25

E bine, dar de ce a trebuit sa treaca 4 ani ca sa primeasca pedeapsa? Bataie de joc, pai de aia unele procese nu se mai termina niciodata ajungand fapta sa se prescrie.

+1 (1 vot)
Modifică Setările