Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Doi investitori români au obţinut aviz să caute aur în pâraiele din Apuseni. Ce metodă arhaică stă la baza exploatării

3
12 Apr 2017 17:47:22
Autor: Dorin Ţimonea
Aurul aluvionar a fost exploatat timp de sute de ani în văile din Munţii Apuseni
Aurul aluvionar a fost exploatat timp de sute de ani în văile din Munţii Apuseni

Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a eliberat două avize privind exploatarea aurului aluvionar din albia a două pârâuri din Almaşu Mare, cu ajutorul şaitrocului.

Proiectele au fost realizate şi supuse aprobării autorităţilor de către doi întreprinzători din Zlatna, Virgil Marin Rus şi Nicodim Gheorghe Burz, prin intermediul a două firme private. Cei doi urmează să exploateze aurul aluvionar din albiile minore ale pârâurilor Almaş şi Turnu din comuna Almaşu Mare, judeţul Alba.
 
Cu excepţia unor utilaje moderne, exploatarea se va baza tot pe unealta arhaică denumită şaitroc, cu care se căuta aurul în văile din Apuseni până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Întreprinzătorii au încheiat contracte de concesiune cu Primăria Almaşu Mare pentru suprafeţe de teren din apropierea pârâurilor, unde se va desfăşura activitatea de exploatare.
 
Potrivit autorizaţiei eliberate de APM Alba, extracţia aurului aluvionar se va face în ”mediu umed”, fără a folosi cantităţi de apa care să poată fi cuantificate, iar apele prelevate în procesul de exploatare aluviuni vor fi vărsate în pârâu. Activitatea de extracţie a aurului aluvionar din perimetrul de exploatare va consta în separarea gravitaţională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase din albia minoră a pârâurilor Almaş şi Turnu. 

Metoda arhiacă de exploatare a aurului aluvionar din Apuseni cu şaitrocul
 
Extragerea nisipului se va face prin intermediul unei drage mobile de aspiraţie. Ulterior, va avea loc depunerea/sortarea gravitaţională a aluviunilor şi a apei aspirate pe şaitroc sau jgeab, cu selectarea fragmentelor de aur liber şi a metalelor grele (magnetit, sfen/titan, pirită, etc.), urmată de recuperarea aurului liber. Şaitrocul va fi amplasat pe un cadru metalic, iar peste el va fi amplasată o pătură de lână sau un covor din cauciuc prevăzut cu striaţii peste care vor trece aluviunile colectate.
 
Lucrările de exploatarea sunt programate să aibă loc în perioada aprilie – octombrie 2017. Aurul obţinut va fi vândut, cel mai probabil, Băncii Naţionale a României. Cei doi întreprinzători din Zlatna sunt primii căutători din Alba care reiau, oficial şi legal, exploatarea aurului prin această metodă după zeci de ani. Comuna Almaşu Mare are o istorie veche în domeniul mineritului. Aici se află câteva galerii părăsite ale fostei exploatări miniere de la Zlatna, ce mai cunoscută fiind mina Haneş. 
 

Citiţi şi:

 

„Pomana“, „promoţia“ şi „ziarul“, noile metode de înşelăciune şi furt ale escrocilor. Cum acţionează infractorii

 

Românca internată cu „durere toracică“, operată de „infecţie mandibulară“ şi moartă de infarct. Soţul îndurerat cere statului român 1,5 milioane de euro

 

Abuzurile din industria transportului de marfă cu camionete. Cum mor şoferii obligaţi să parcurgă mii de kilometri fără odihnă. Cazul trist al lui Alex Barbu

 

Românul expert în fotografie pentru dentişti, pe care o predă în toată lumea. L-a cunoscut pe stomatologul care i-a reparat dantura celebrului Ronaldinho

 

Aventurile unui ofiţer român care a lucrat pentru NATO şi ONU în Irak şi Afganistan: „Se împuşcau între ei fără probleme“

 

FOTO Maşini luxoase şi „gangsteri“ în stil american pe străzile din Alba Iulia în anii '30. Raliul la care au participat Regele Mihai şi prinţesa Marina Stirbey

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Petre67
12.04.2017, 18:23:03

Metoda am vazut-o pe Discoveri cred, aspira, cu un tub conectat la o pompa de vacum, nisipul aluvionar care coboara printr-un jgheab care separa gravitational materialele. Va fi ceva asemanator cum a fost cu detectoarele de metale, cutia Pandorei ?! Sper sa ne tineti la curent cu stirile !

+2 (2 voturi)
ovidiu preda
12.04.2017, 19:27:08

cica aurul va fi vindut bancii nationale.....pai mugurel a zis ca el nu mai cumpara aur

+3 (3 voturi)
S Iulian
12.04.2017, 23:42:30

BNR-ul nu mai cumpara aur de mult.... Cica nu are nevoie. Guvernatorul a explicat relativ cetos ca daca marim rezerva de aur, o sa se intrebe lumea financiar bancara ce se intampla, de ce crestem rezerva de aur, etc... In timpul asta , de exemplu Germania, isi repatriaza rezerva tinuta pe la americani, motive de razboi rece. Rezerva e imensa, si nu se intreaba nimeni de ce oare, de ce oare........ Exista o istorie cel putin ciudata cu mineritul aurifer pana spre aderarea in UE. BNR stabilea un pret de achizitie (avea monopol) relativ onest, in iarna primavara. Retineti, in lei. Pana spre toamna, iarna, acest pret era cu mult depasit de inflatia pe care sper ca va o aduceti multi aminte. Cu mina se rezolva prin subventie...... Iar BNR-ul reevalua stocul de aur (in crestere) ca rezerva internationala, la cotatiile actualizate, LME. In USD Surpriza, a venit aderarea, cam tot mineritul aurifer a fost declarat ineficient, ca doar luau subventii nu-i asa? Minele inchise, combinatul de la Baia Mare cu marca (poanson) propriu...inchis, marca pierduta...... Sic transit gloria mundi...... Asa, si ca sa-i incurajez pe producatori, daca vor vinde aurul undeva in tara vor trebui sa plateasca TVA........ BNR-ul daca trece peste simtirile guvernatorului (asta e alta poveste, cred ca sunt niste cote impuse), poate importa oricand, fara TVA, ca e instrument financiar......... Ca asa e in tenis..... Vorba lui nea Tomita... Bafta !

Modifică Setările