Cele mai ciudate case din România: domul geodezic în care locuieşte tatăl compozitorului Marius Moga la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Moga în faţa locuinţei-dom de la Alba Iulia. Foto Facebook
Marius Moga în faţa locuinţei-dom de la Alba Iulia. Foto Facebook

Marius Moga senior, tatăl cunoscutului compozitor Marius Moga, şi-a construit la Alba Iulia una dintre cele mai originale locuinţe din România. Construcţia are un acoperiş sfeeric şi seamănă cu un igloo în care trăiesc eschimoşii. În realitate este vorba despre un dom geodezic.

Construcţia este unicat în Alba Iulia şi originală la nivel naţional. Potrivit specialiştilor, domul geodezic este cel mai eficient sistem de construcţii cunoscut de om până în prezent. Tatăl compozitorului Marius Moga locuieşte în domul de la Alba Iulia de aproape doi ani şi spune că, de când a luat această decizie, viaţa lui s-a schimbat.

„Este o structură geodezică! Pe baza acestei structuri sunt acoperite majoritatea stadioanelor lumii şi pe baza căreia mi-am facut o casă de locuit. Aerul se plimbă liber, fără stagnări şi oprelişti, ceea ce o face foarte eficientă energetic. Este de 80 de ori mai eficientă decât o casă normală la aceeaşi suprafaţă utilă şi de 50 de ori mai eficientă energetic decât o casă de lemn la aceeaşi suprafaţă”, susţine Marius Moga Sr.

Structura unei astfel de construcţii constă într-o aglomerare de triunghiuri organizate ca o cupolă sferică. Această simetrie creează un sentiment de bine încă de cand intri într-o astfel de încapere. Specialiştii afirmă că

o astfel de construcţie are şi caracteristici vindecătoare. Marius Moga Sr. a realizat cu mijloace proprii domul geodezic cu ajutorul unui arhitect din Alba Iulia. Tatăl ”micului Mozart” susţine că habitaclul este este extrem de benefic pentru organism, construcţia având proprietăţi miraculoase.

alba casa moga

”A fost aşa o dragoste la prima vedere. Am un prieten foarte bun, arhitectul Sorin Magda, pe care l-am rugat prin 2010, să găsească o modalitate de a acoperi o piscinuţă pe care o aveam în curte. Mi-a arătat ceva foarte interesant şi anume o structură geodezică, inventată de Buckminster Fuller în 1949. Când am văzut-o am zis pe loc, că în loc de piscină voi face o casă. Şi aşa am ajuns la casa Dom. Au fost mai multe idei înainte de casa de acum. Am vrut la început doar să adaug un dom la casa veche, dar până la urmă am dărâmat casa veche şi am făcut una nouă de tip Dual Dom”, a afirmat Moga Sr. într-un interviu pentru alba100.ro.

Acesta a mai spus că a obţinut pentru casă certificat energetic de tip A. ”Idealul în România este de tip B. Am 81 de lei pe an impozit la finanţe, aproape cât o garsonieră la bloc, pentru că astea sunt normele în România, în funcţie de materialele din care sunt construite casele. Casa Dom este din lemn, are 170 mp şi a costat doar puţin mai mult decât un apartament cu trei camere. Am consumat 3 metri cubi de lemn toată iarna trecuta, adică din octombrie şi până în martie, cu 120 de lei metru cub, adică cu 360 de lei toată iarna. În condiţiile în care dai vreo 300 de lei doar pentru o lună, la bloc pe gaz, dacă e cât de cât izolat apartamentul”, a mai spus proprietarul. Marius Moga Sr. este profesor de Arte Vizuale Moderne la Liceul de Muzică din Alba Iulia.

alba casa moga
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite