Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Dosarul exploziei unui proiectil, declinat de procurorii din Alba la Parchetul Militar. Se caută unitatea de unde provine muniţia care a ucis un om

0
3 Feb 2020 14:13:26
Autor: Dorin Ţimonea
Incinta în care a avut loc explozia era plină e proiectile de război
Incinta în care a avut loc explozia era plină e proiectile de război

Dosarul privind explozia ce a avut loc marţi, 28 ianuarie, soldată cu moartea unui muncitor şi rănirea altuia, după ce unul dintre aceştia a încercat să taie un proiectil ce ar fi trebuit să fie dezafectat, a fost declinat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba către Parchetul Militar Timişoara, respectiv către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Octavia Guş, a declarat, luni, citat de Agerpers, că s-a decis declinarea competenţei de soluţionare către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara, în ceea ce priveşte aspectul nerespectării regimului materiilor explozive. Proiectilul care a explodat provenea de la o unitate militară şi a ajuns la firma din Pianu de Jos prin intermediul unei societăţi din Timişoara.
 
Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş urmează să efectueze cercetările în ceea ce priveşte infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. 
 
Un bărbat de 43 de ani şi-a pierdut viaţa, iar un altul de 52 de ani a fost rănit de schije, într-o explozie produsă marţea trecută în Pianu de Jos. Ambele victime proveneau din Hunedoara şi lucrau fără forme legale pentru o firmă de colectare fier vechi. Proiectilele care se află în incinta firmei de colectare de deşeuri vechi ar fi trebuit, potrivit documentelor de însoţire, să fie dezamorsate, fără niciun fel de rest de substanţă explozibilă în interior. Anchetatorii vor trebui să afle exact de la ce unitate militară provine proiectilul care a explodat, muniţia de acest gen având numere de identificare. 
 
 
Explozia a avut loc marţi, 28 ianuarie, în incinta punctului de lucru din localitatea Pianu de Jos al unei firme care desfăşoară activităţi de colectare a fierului vechi. În curtea în care aveau loc şi activităţi de dezmembrare a unor proiectile se află circa 20 de tone de astfel de muniţie de război dezafectată ce ar fi fost achiziţionată legal, cu acte, inclusiv buletine de ”delaborare” (procesul de dezamorsare a muniţiei), cu menţiunea ”bun de topit”, de la o firmă din Timiş, cu punct de lucru în Drobeta Turnu Severin.
 
Aceasta colecta muniţie dezamorsată de la mai multe unităţi militare din ţară. Proiectilul ucigaş nu era, însă, golit integral de substanţa explozivă din interior. În momentul în care muncitorul de 43 de ani a încercat să îl taie cu un flex, muniţia de război a explodat şi i-a provocat decesul instantaneu. 
 
 
Cel de-al doilea muncitor, de 52 de ani, se afla mai departe de locul deflagraţiei şi a scăpat cu răni uşoare. Acesta a ajuns la spital şi a fost externat în aceeaşi zi. Cei doi bărbaţi lucrau ”la negru” pentru firma de colectare a fierului vechi şi, din acest motiv, societatea a fost amendată cu suma de 40.000 de lei de către ITM Alba. De asemenea, instituţia a încadrat evenimentul ca ”accident mortal de muncă”.

Citiţi şi:

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările