Dosarul „Filadelfia“, restituit la DIICOT de Tribunalul Alba. Legătura patronilor cu un important lider PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul grupului de firme Filadelfia din Bistriţa. Foto: filadelfia-group.ro
Sediul grupului de firme Filadelfia din Bistriţa. Foto: filadelfia-group.ro

Tribunalul Alba a dispus vineri, 16 aprilie 2021, restituirea la DIICOT a dosarului în care au fost trimişi în judecată şapte reprezentanţi ai grupului de firme Filadelfia din Bistriţa-Năsăud. Decizia a fost pronunţată de un judecător de cameră preliminară şi nu este definitivă.

”În baza 346 alin. (3) lit. a) C.pr.pen. restituie Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT Serviciul Teritorial Alba cauza ce face obiectul dosarului penal nr. 129D/P/2012. În baza art. 275 alin. (3) cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu astăzi, 16 aprilie 2021”, se precizează în minuta hotărârii instanţei de judecată.

Anterior, la termenul din 22 martie 2021, magistratul de la Tribunalul Alba a constatat nulitatea absolută a mai multor interceptări a unor convorbiri şi comunicări telefonice, interceptări ale convorbirilor purtate prin intermediul sistemelor informatice şi înregistrări de trafic de date şi a dispus eliminarea acestora din dosar.

”Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă precum şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică precum şi eliminarea referirilor la aceste mijloace de probă şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul nr. 129D/P/2012 din data de 27.06.2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT Serviciul Teritorial Alba”, se menţionează în minuta instanţei. Este vorba despre activitati ale DIICOT realizate în perioada 2015 - 2019. 

Dosarul Filadelfia, doi ani în camera preliminară

La termenul din 22 martie, instanţa a constatat neregularitatea rechizitoriului sub aspectul acuzaţiei privind săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, ”raportat la lipsa calificării tipului şi a regimului fiscal aplicabil serviciilor comerciale presupus neevidenţiate în contabilitatea S.C. Tabita Tour S.R.L. şi a locului impozitării”. S-a solicitat DIICOT ca în termen de cinci zile să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. În 16 aprilie, completul de judecată a hotărât restituirea cauzei la procuror.

Dosarul a fost trimis instanţei în iulie 2019. Şapte persoane cu funcţii de conducere în două societăţi cu obiect de activitate transportul intern şi internaţionale de persoane au fost acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.  Dosarul este în lucru din anul 2013, când doi dintre reprezentanţii grupului Sighiartău Gavril senior şi Sighiartau Ioan Eugen au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind, ulterior, cercetaţi în stare de libertate.

Procurorii DIICOT Alba Iulia au efectuat atunci percheziţii la sediul central al firmei din Bistriţa-Năsăud şi la puncte de lucru din alte judeţe. Pe lângă cei doi proprietari au mai fost trimişi în judecată Sighiartău Gavril junior, Sighiartău Gelu Petrică, Ani Tabita Mihaela, Coman Leia Eugenia şi Sighiartău Ionela Cristina. Părţi responsabile civilmente sunt firmele Tabita Tour SRL, Filadelfia SRL şi Plus Filadelfia Service SRL. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 2 iulie 2019. Proprietarii firmelor sunt rude cu secretarul general al PNL, Robert Sighiartău.

Ce spun reprezentanţii grupului de firme

Ulterior trimiterii în instanţă, reprezentanţii Filadelfia Group au acuzat grave nereguli în administrarea probelor. ”Filadelfia Group a cerut procurorilor DIICOT Alba, în mod repetat, să încuviinţeze efectuarea unei expertize financiar-contabile, care ar fi putut demonstra nevinovăţia celor acuzaţi, însă acest drept a fost refuzat de două ori de organele de urmărire penale. Compania va contesta dosarul în camera preliminară, unde va demonstra viciile de procedură comise pe tot parcursul acestui dosar.

În ciuda faptului că, din 2012 încoace instanţele de judecată au respins foarte multe dintre actele de procedură întocmite de procurori, deşi judecătorii au constatat că nu există nici măcar probe suficiente pentru o arestare preventivă, deşi diverse sesizări primite de procurori au fost infirmate chiar de cercetările acestora, DIICOT Alba a luat în mod inexplicabil decizia de a continua urmărirea penală”, se susţine în comunicatul transmis în 2019 de Ioan Sighiartău, managerul general al companiei.

Transportatorul Tabita Tour a finalizat anul 2019 cu afaceri de 77,9 milioane de lei (16 milioane de euro), în creştere faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Cealaltă firmă importantă a grupului, Filadelfia SRL, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 69 de milioane de lei (14 milioane de euro). Cele două societăţi aveau la finalul acestui an aproape 500 de angajaţi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Constructorul Aktor şi-a adus echipă de asfaltatori din Grecia pentru a finaliza la timp lotul 2 din A10 Sebeş - Turda VIDEO

Ciugud, prima comună din România cu debarcader pe un râu. Cum arată investiţia din fonduri UE FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite