Dosarul privind revocarea procurorului Augustin Lazăr revine la Curtea de Apel Alba Iulia. Cum motivează ÎCCJ competenţa de judecată a cauzei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul general, Augustin Lazăr
Procurorul general, Augustin Lazăr

Dosarul privind revocarea procurorului general din funcţie revine la Curtea de Apel Alba Iulia după ce Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie a motivat decizia de a stabili instanţa competentă să judece cauza.

Potrivit motivării, atunci când este vorba de carieră profesională, un magistrat, că orice altă persoană care se consideră vătămată, se adresează instanţei de contencios administrativ acolo unde are domiciliul, pentru a cere suspendarea executării actului administrativ.

Prin acest proces, procurorul general al României, Augustin Lazăr, solicită suspendarea procedurii de revocare din funcţie demarată de ministrul Tudorel Toader şi solicită ca procesul să se judece la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa Supremă arătat că nu trebuie confundată persoană fizică Augustin Lazăr cu instituţia procurorului general al României. 

”Prin urmare, Înalta Curte reţine că, în ceea ce priveşte carieră profesională, judecătorul sau procurorul se poate adresa instanţei de contencios administrativ, conform art.1 alin.1 şi art.14 alin.1 din Legea nr. 554/2004, ca orice persoană care se consideră vătămată într-un drept subiectiv sau într-un interes legitim printr-un act al autorităţii publice, pentru a cere să se dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond”, explică magistraţii în motivare, potrivit ziare.com. De altfel, arată Înalta Curte, în jurisprudenţă constantă a instanţei supreme actele de revocare a judecătorilor sau procurorilor din funcţiile de conducere au fost tratate că fiind acte ce privesc cariera profesională, ca atribut al persoanei fizice, competenţa materială a instanţei de judecată fiind stabilită cu luarea în considerare a acestui aspect esenţial. 

”Faptul că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie are anumite competenţe specifice (spre exemplu, aceea de ordonator principal de credite sau de exercitare a controlului asupra tuturor parchetelor, conform art.70, 72 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară) nu este de natură să transforme persoana care deţine această funcţie de conducere într-o autoritate publică distinctă de parchetul pe care îl conduce”, motivează Înalta Curte. În aceste condiţii, Înalta Curte a reţinut, sub aspectul competenţei teritoriale a instanţei de judecată, dispoziţiile articolului din Codul de Procedura Civilă care stipulează că "Reclamantul persoană fizică se adresează exclusiv instanţei de la domiciliul său”. 

Citiţi şi:

Drama unei românce de 36 de ani, adoptate de la orfelinat. Vrea să îşi cunoască părinţii naturali, care au abandonat-o

FOTO Cafenea şi cărţi în scop caritabil. Primul ”books coffee” deschis la Alba Iulia de o asociaţie care ajută copiii şi adulţii cu boli incurabile

Ghinion: cum a vrut să evadeze din Penitenciarul Aiud un deţinut condamnat pentru omor şi ce n-a mers bine

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite