Două milioane de euro pentru lucrări de reabilitare la Muzeul şi Sala Unirii din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii din Alba Iulia vor beneficia de o finanţare de peste 2 milioane de euro pentru susţinerea lucrărilor de reabilitare a celor două clădiri monument istoric. Poriectul va fi finanţat de la bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare.

Consilierii judeţeni urmează să aprobe un proiect de hotărâre care vizează refunzţionalizarea şi reabilitarea Muzeului Naţional al Unirii şi a Sălii Unirii. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, finanţarea investiţiei se realizează din bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare cu suma de 9.965.061 de lei şi bugetul local – cofinanţare a Consiliului Judeţean Alba – cu suma de 229.041 de lei. Proiectantul lucrării este SC Megavox Proiect SRL din Cluj Napoca, iar beneficiarul Consiliul Judeţean Alba. Durata de execuţie a lucrărilor este de maxim 24 de luni, suprafaţa construită de 1.467 de metri pătraţi, suprafaţa desfăşurată de 3.577 mp.

Sute de mii de turişti români şi străini au vizitat Sala Unirii în ultimii trei ani, de când, insipirat, Consiliul Judeţean Alba a eliminat taxa de intrare permiţând astfel accesul gratuit tuturor vizitatorilor. Muzeul a înregistrat în anul 2015 un număr record de vizitatori, respectiv 154.700. Această cifră impresionantă plasează instituţia printre cele mai vizitate muzee din România. Faţă de anul 2014, în anul ce tocmai s-a încheiat au fost cu 23.773 mai mulţi vizitatori.

Clădirea în care, în urmă cu 97 de ani, 1.228 de delegaţi au decis Unirea Transilvaniei cu România şi care a găzduit banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 şi a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, la 14 octombrie 1937, are nevoie de refacerea şarpantei şi a învelitorii, de lucrări de eliminare a infiltraţiilor, de înlocuirea tâmplăriei şi de refacerea interiorului. Valoarea lucrărilor se ridică la 1,2 – 1,3 milioane de euro. Reprezentanţii instituţiei speră să obţină bani pentru finalizarea lucrărilor până în 2018, când se vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire.

sala unirii alba iulia

Sala Unirii

„Toată sala va fi renovată. În primul rând va fi reabilitată, pentru că acoperişul nu este în condiţii bune, va avea probabil centrală propire, se va reface expoziţia, va fi o altă tematică şi se vor refuncţionaliza anumite spaţii. Probabil se va şi mansarda, iar spaţiul expoziţional pe care îl avem noi acum în aripa de nord şi la subsol va avea o altă tematică. Vom renunţa la etnografie şi vom face una legată de lupta românilor pentru emancipare naţională şi de formare a statului naţional, unitar şi indivizibil România, un memorial al unirii”, a declarat directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu. Proiectul are în vedere şi reconstituirea picturii originale realizate de pictorul francez Pierre Bellet. ”Pictura de acum este din 1992. Noi am descoperit în urmă cu patru-cinci ani pictura originală, a francezului Pierre Bellet, o pictură deosebită, care în prezent este în restaurare la Sibiu. Pictura e pe pânză aplicată pe suport de lemn. Vom pune din nou pictura originală, cea a lui Bellet”, a afirmat, directorul instituţiei.

Muzeul Unirii din Alba Iulia este situat în clădirea „Babilon”. Edificiul a fost construit în spiritul arhitecturii romantice între anii 1851 şi 1853, cu destinaţie militară. Cele două etaje cu peste 100 de încăperi ale clădirii au fost folosite ca pavilion de locuinţe pentru ofiţeri, apoi reamenajate ca spaţiu muzeal în perioada 1967-1968.

Citiţi şi:

Revoluţia de la Cugir, între revolta populară şi crimele comise la Miliţie

Românca din Apuseni care moşteneşte averea fabuloasă a masonului italian Licio Gelli, decedat la 96 de ani

Românul care a negociat Alaska pentru Statele Unite. Viaţa de film a generalului George Pomuţ, devenit erou american

Cazul fagului ciudat din Apuseni, ale cărui frunze cad doar primăvara. Pomul legendar trăieşte de peste 500 de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite