Drama româncei devenite „prizoniera“ fostului soţ în Egipt. Şi-a recuperat, după doi ani, fiica răpită, dar nu poate părăsi ţara africană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O româncă din Aiud este ţinută împotriva voinţei ei, în Egipt, împreună cu fiica ei în vârstă de 7 ani. Chiar dacă cele două au toate documentee în regulă, iar fetiţa deţine paşaport românesc, nici Ministerul Afacerilor Interne, şi nici Ambasada României în Egipt nu au făcut niciun demers concret pentru ca cele două să poată părăsi ţara africană.

Povestea de film a Anamariei Marossy a început în 2014, când a mers cu soţul său egiptean şi cu fetiţa lor într-o călătorie în Egipt. Acolo, Fatima Awadalla, fiica celor doi, a fost răpită de tatăl ei egiptean şi nu a mai fost lăsată să îşi vadă mama. Femeia s-a căsătorit cu cetăţeanul egiptean Yasser Abdel Maguid Awadalla în 2010, căsătorie care a avut loc în incinta Ambasadei Romaniei de la Roma, oraş unde au şi locuit până la plecarea în vacanţa din Egipt.

După răpirea fetiţei lor, în iunie 2016, Anamaria Marossy (39 ani) a depus o plângere la autorităţile egiptene. În acelaşi an, românca a obţinut custodia totală a fetiţei în justiţia din Egipt. Femeia este susţinută financiar şi moral de rude, respectiv de mama ei, Anita Marossy, care locuieşte la Roma. ”Din momentul în care a obţinut custodia fetiţei, fiica mea a purtat o grea bătălie legală în tribunalele din Egipt. A sesizat situaţia la domnul consul Alin Constantin, sperând în sprijinul acestuia şi protecţia de care ar fi trebuit să beneficieze ca şi cetăţean român. În anul 2017, fiica mea a obţinut un ordin de condmanare la închisoare pe numele soţului ei pentru că acesta nu a respectat custodia emisă de autorităţi”, spune Anita Marossy.

În final, fiind în pericol să ajungă la închisoare, Yasser Awadalla a fost de acord să dea copilul mamei sale. Întâlnirea celor doi a avut loc, în prezenţa unor martori, la consulatul României de la Cairo, în 8 martie 2018. ”Fetei mele nu i s-a dat posibilitatea să refuze niciuna din condiţiile puse de cetăţeanul egiptean. Această întâlnire nu a dus la niciun rezultat pozitiv pentru fata mea”, spune Anita Marossy.

Sub presiunea de a-şi vedea cât mai repede fiica, Anamaria a încheiat un aşa zis contract cu soţul său care stipulează, printre altele, că Fatima poate părăsi ţara doar cu acordul ambilor părinţi. Cu alte cuvinte, fetiţa nu poate pleca din Egipt decât dacă este de acord şi tatăl său. Acest contract a fost semnat în calitate de martori de un avocat egiptean şi de consului român aflat în funcţie la momentul respectiv. Anamaria Marossy a solicitat explicaţii consulului român, prin intermediul unui avocat. ”Această convenţie a fost semnată de către mamă şi 2 martori sub presiunea făcută de tatăl copilului care refuză predarea copilului. Semnătura mea în acest contract nu îi dă nicio formă oficială şi nici putere juridică”, a răspuns consulul Alin Constantin.

Mama Anamariei acuză autorităţiele române din Egipt că, deşi ştiau că aceasta vrea să părăsească ţara imediat ce o recapătă pe fiica ei, nu au atenţionat-o cu privire la conţinutul contractului, care era scris doar în limba arabă, pe care nu o cunoaşte. Nemaiavând ce face, Anamaria Marossy a denunţat contractul la poliţie susţinând că a fost obligată să îl semneze sub presiune. Fără o soluţie, femeia este blocată în Egipt împreună cu fiica ei, fără ca autorităţile române să o ajute în vreun fel.

În iunie 2018, Judecătoria Aiud a dispus divorţul dintre româncă şi cetăţeanul egiptean şi a hotărât ca fiica acestora să rămână sub autoritatea părintească a mamei sale. Mama Anamariei a încercat să convingă auttorităţile să o ajute pe fiica ei să poată părăsi Egiptul. Nu a avut succes nici la Ministerul Afacerilor Externe, şi nici la Ambasada României din Egipt. În luna iunie, expiră paşaportul românesc temporar emis pe numele fetiţei, fapt ce va implica alte cheltuieli şi un alt timp de aşteptare până la emiterea unui alt document. Ziarul Adevărul a solicitat informaţii la Ministerul Afacerilor Externe şi la Ambasada României în Egipt cu privire la situaţia Anamariei Marossy şi a fiicei acesteia însă, până la data publicării articolului, nu s-a primit niciun răspuns.

Citiţi şi:

Un criminal închis la Penitenciarul Aiud l-a ameninţat cu moartea pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a refuzat să îl graţieze

VIDEO Repetiţie generală pentru vizita Papei Francisc la Blaj. Oraşul, ”ocupat” de agenţi secreţi, elicoptere şi poliţişti

Oraşul unde pensionarii şi elevii ar putea rămâne fără gratuităţi. Motivul, disputa juridică pentru subvenţiile la transportul de călători

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite