Firmă amendată cu 100.000 de lei pentru angajarea ilegală a 10 cetăţeni moldoveni. Decizia instanţei de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii lucrai ilegal pe şantierul firmei. Foto: pixabay.com
Muncitorii lucrai ilegal pe şantierul firmei. Foto: pixabay.com

O firmă privată identificată cu 10 persoane cetăţeni din Republica Moldova, fără avize de angajare/detaşare, pe un şantier din Blaj, a fost amendată cu 100.000 de lei, de către Serviciul pentru Imigrări al judeţului Alba.

Societatea a contestat procesul verbal de sancţionare, un proces fiind în derulare la instanţele din Alba. Controlul a avut loc în 21 mai 2019, iar amenda a fost aplicată în 28 mai 2019. Judecătoria Blaj a dat dreptate parţial agentului economic, scăzând valoarea amenzii la 50.000 de lei. Ambele părţi implicate în proces au contestat hotărârea instanţei din Blaj, cauza fiind tansferată pe rolul Tribunalului Alba. Reprezentanţii societăţii pentru care lucrau ilegal cetăţenii moldoveni au solicitat reducerea sancţiunii la 20.000 de lei.

Instanţa a reţinut că, potrivit legislaţiei în vigoare, primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin fără aviz de angajare sau de detaşare, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată. Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori. În plângerea formulată, contestatoarea a susţinut că aceste persoane nu prestau activitate în favoarea petentei, ci a altei societăţi, în curs de constituire în România.

”Instanţa constată că procesul – verbal de contravenţie cuprinde constatări personale ale reprezentanţilor petentei, în sensul că persoanele depistate desfăşurau activităţi în favoarea contestatoarei, iar această observaţie se coroborează cu recunoaşterea acestui fapt de către persoanele în cauză la acea dată, prin declaraţiile scrise însuşite prin semnătură. Aceste probe conduc în mod rezonabil la concluzia că împotriva societăţii angajatoare s-a ridicat o acuzaţie bazată pe împrejurări de fapt ce necesită explicaţii fundamentate pe probe din partea acesteia.

Apărarea petentei în sensul că acestea persoane nu prestau activitate în favoare sa, ci a altei societăţi este contrazisă de înscrisurile aflate la dosar, din care rezultă că aceasta este persoana juridică care şi-a asumat obligaţia efectuării lucrărilor de finisaje interioare la obiectiv. De asemenea, persoanele depistate fac referire în cadrul declaraţiilor la faptul că au fost aduşi de administratorul petentei să efectueze lucrările, menţionând că acesta este reprezentantul societăţii (…). De altfel, numitul (…) a indicat în mod expres că a fost solicitat să presteze activităţi în favoarea petentei”, se precizează în hotărârea instanţei de fond.

Cum motivează instanţa

Magistratul a mai precizat că, în ceea ce priveşte apărarea în sensul că există o altă societate în curs de constituire, la dosarul cauzei nu se regăseşte niciun înscris din care să rezulte dovada constituirii sau înregistrării unei astfel de societăţi, apărările petentei fiind neverosimile.

”Instanţa reţine că amenda contravenţională aplicată pentru contravenţia reţinută nu este proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinând seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, precum şi de urmarea produsă. Orice sancţiune juridică, inclusiv cea contravenţională, nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de reglare a raporturilor sociale, de formare a unui spirit de responsabilitate, iar pentru aceasta nu este nevoie ca în toate cazurile să se aplice sancţiunea amenzii.

Sancţiunile juridice constituie nu mijloace de răzbunare a societăţii, ci de prevenire a săvârşirii faptelor ilicite şi de educare a persoanelor vinovate. În consecinţă, scopul sancţiunilor contravenţionale se poate realiza şi prin aplicarea unei măsuri coercitive mai reduse. Instanţa apreciază de asemenea că petenta conştientizează caracterul contravenţional al faptei, iar în speţa de faţă scopul educativ şi cel punitiv al sancţiunii poate fi atins prin reducerea amenzii, aceasta fiind suficientă ca pe viitor petenta să se conformeze obligaţiilor impuse de lege în sarcina sa”, se mai susţine în hotărâre.

Având în vedere aceste considerente, Judecătoria Blaj a admis în parte cerereea şi a redus valoarea sancţiunii de la 100.000 lei, la 50.000 lei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Este mort de 13 ani, dar a fost amendat cu 1.000 de lei de un funcţionar. Şocul suferit de soţia defunctului

 

Mesajul unui pacient care nu credea în COVID pentru medicii care l-au salvat: „M-au readus la viaţă“ VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite