Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Fostul şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, suspendat din profesia de procuror, vrea în avocatură

0
12 Sep 2014 09:42:10
Autor: Dorin Ţimonea
Ioan Mureşan trece de la statutul de magistrat la cel de avocat
Ioan Mureşan trece de la statutul de magistrat la cel de avocat

Procurorul Ioan Mureşan, suspendat din funcţia de şef al DIICOT Alba Iulia după ce a fost trimis în judecată în dosarul privind dovezile fabricate împotriva poliţistului Traian Berbeceanu, s-a înscris la concursul pentru avocat ce va avea loc în 15 septembrie la Cluj-Napoca. Ioan Mureşan vrea să devină avocat definitiv în Baroul Alba, ai cărui reprezentanţi au acceptat cererea candidatului.

Examenul va avea loc în 15 septembrie la Cluj-Napoca, unde există un centru regional de perfecţionare a avocaţilor. Ex-procurorul este nevoit să susţină un examen tip grilă la fel ca şi restul candidaţilor în condiţiile în care a fost schimbată legislaţia care prevedea că în anumite cazuri primirea în profesie se poate face doar pe baza vechimii.
 
Tot în 15 septembrie se desfăşoară şi examenul pentru avocaţi stagiari. Din judeţul Alba s-au înscris un număr de 45 de avocaţi. Ioan Mureşan a demisionat de la conducerea DIICOT Alba Iulia în mai 2014, după ce DNA a anunţat începerea urmăririi penale împotriva sa pentru represiune nedreaptă iar Inspecţia Judiciară a iniţiat o activitate de control la sediul structurii de Parchet. 
 
În iulie 2014, Mueşan a fost trimis în judecată împrună cu un alt fost procuror (Cean Nicolaie) şi un poliţist de la BCCO Alba Iulia (Muntean Alin), situaţie ce a atras suspendarea procurorului din profesie. La fel ca şi alţi magistraţi suspendaţi, Ioan Mureşan s-a îndreptat spre avocatură, unde are mari şanse să rămână, chiar dacă primeşte o condamnare care să nu fie cu executare. Ioan Mureşan este judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual în ceea ce priveşte acuzaţiile din dosarul deschis împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu. Şi poliţistul a fost trimis în judecată de procurori DIICOT, principalele acuzaţii fiind de sprijinire a unui grup infracţional şi luare de mită.
 
O singură probă pentru accederea în Barou
 
De anul acesta, candidaţii vor susţine o singură probă pentru a intra în Barou, şi nu mai multe, ca până acum. Este vorba despre un test grilă cu 100 de întrebări la cinci materii (organizarea si exercitarea profesiei de avocat, drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal), pentru care punctajul de promovare este de 70 de puncte cel puţin, cu condiţia să cumuleze şi punctajul minim pentru fiecare disciplină de examen. Întrebările din testul grilă pot avea unul sau două răspunsuri corecte, iar pentru fiecare întrebare corect soluţionată, se va acorda un punct. Examenul pentru primire în profesia de avocat se organizează luni, 15 septembrie, de la ora 8.00, la Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, str. Burebista nr. 2.
 
Potrivit UNBR, a fost admisă participarea la examen a următorilor candidaţi înscrişi la Baroul Alba, care vor da examen la INPPA Cluj: Adam Rodica-Daniela, Airinei Andreea-Maria, Anghel Eliana, Bărbat Vlad-Vasile, Bârz Mihaela-Maria, Budacă Adrian-Nicolae, Bumbu Alexandru-Horaţiu, Căldare Maria-Iulia, Călugăr Paul-Alexandru, Cramer Elena-Catalin, Cuptor Ilie Ionela, Duca Iulia-Elisabeta, Galiş Ioana-Daniela, Grigoraş Diana, Irimie Izabella-Gabriella, Ispas Ovidiu, Lazea Radu-Marius, Lombrea Alexandra-Elena, Lupea Ana-Iulia, Lupean Florina-Andreea, Lupean Corina-Daniela, Lupean Camelia-Maria, Manciulea Mihai, Manciulea Paula, Mărginean Ioan-Alexandru, Mirca Adina-Maria, Modol Darius-Constantin, Morariu Maria-Emanuela, Motolity Larisa, Nariţa Ioana-Maria, Neamţu Natalia-Maria, Ordean Maria-Mirabela, Petre Adrian, Ponoran Tudor, Răhăian Ioana-Elisabeta, Romcea Flavia-Isabela, Ştefan Mihai, Stoica Isabela, Ţerfea Ioana-Andreea, Todea Andra-Maria, Vîntu Mihaela-Carmen, Vlad Monica-Lia, Voic Alina-Maria, Vonica Ioan-Ovidiu, Căta Lucia Emilia. Pentru statutul de avocat definitiv, în afară de Ioan Mureşan mai există un candidat, Lupulescu Mihaela.
 
Anchetatorii comisarului Berbeceanu, trimişi în judecată. Procurorul Ioan Mureşan este acuzat de represiune nedreaptă şi abuz în serviciu
 
Fostul şef al DIICOT Alba Iulia a fost suspendat din funcţia de procuror. Ioan Mureşan a fost trimis în judecată în dosarul „Berbeceanu“
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările