FOTO Cum arată amprentele încălţărilor pe care le purtau romanii. Descoperire arheologică la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amprentele încălţărilor din perioada romană
Amprentele încălţărilor din perioada romană

Arheologi din Alba Iulia au descoperit amprente ale tălpilor încălţămintei romane cu niturile de prindere într-un mormânt de înhumaţie în sarcofag de cărămidă (sec. III p. Chr) din necropola sudică de la Apulum.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, cele mai multe forme de încălţăminte romană aveau tălpile prevăzute cu ţinte. La încălţămintea de tip caliga, talpa fixată cu numeroase nituri asigura stabilitatea soldaţilor romani pe suprafeţele înclinate sau alunecoase.

Aceste sandale erau foarte solide, fiind confecţionate din trei părţi – talpă, branţ şi faţă –, iar curelele se strângeau pe picior pentru a se potrivi mai bine. Descoperirea este importantă datorită păstrării in situ a amprentelor încălţămintei şi a niturilor de prindere din fier (98 de piese la piciorul stâng, respectiv 100 la piciorul drept), în contextul unui complex arheologic nederanjat de intervenţii ulterioare.

Nu s-au descoperit piese de încălţăminte romană întregi deoarece pielea din care erau confecţionate reprezintă un material organic extrem de perisabil, care nu se putea conserva în tipul de sol şi în condiţiile climaterice ale zonei.

Este renumit însă situl de la Vindolanda (castrul auxiliar şi aşezarea civilă), aflat la sud de limes-ul hadrianic („Zidul lui Hadrian”), în regiunea Northumberland, unde au fost descoperite peste 7.000 de articole din piele, în special diverse tipuri de încălţăminte romană purtată de bărbaţii, femeile şi copiii acestei comunităţi din zona de frontieră. Mediul umed şi condiţiile specifice de sol au conservat în mod excepţional artefactele din piele descoperite aici, dar şi în alte situri romane.

amprente romane

Citiţi şi:

 

Expertiză tehnică finalizată în dosarul privind explozia din 2018 de la Fabrica de Arme Cugir. O femeie a murit carbonizată

 

Denumiri ciudate şi amuzante de localităţi din România. Unde se află cele mai bizare sate şi comune

 

Cifrele testării în masă pentru coronavirus în Alba: 1.000 de teste pentru 4.900 de persoane şi economii de 800.000 de lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite