FOTO Aventurile exploratorului Samuel Fenichel din Aiud la capătul lumii, în Papua - Noua Guinee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samuel Fenichel s-a născut la 25 august 1868 în familia unui negustor evreu din Aiud. La sfârşitul secolului XIX, la vârsta de doar 25 de ani, a participat la o expediţie in Papua –Noua Guinee. În scurta perioadă de 14 luni, înainte sa moară de malarie, a studiat obiceiurile şi limba papuaşilor reuşind să colecţioneze zeci de mii de piese, câteva fiind păstrate şi la muzeele din Aiud.

Colecţia iniţială a lui Samule Fenichel ar fi cuprins în jur de 10.000 de obiecte etnografice şi 25.000 de animale, din care 4.000 de fluturi şi insecte, 2.000 de păsări şi 15-20.000 de melci şi scoici. Din păcate numai o parte au reuşit să fie recuperate după moartea sa, ajungând în colecţiile muzeului din Budapesta. În Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud se regăsesc 42 de exponate: 24 de fluturi, 17 insecte şi o pasăre a paradisului iar colecţia Muzeului de Istorie din Aiud păstrează o colecţie de 17 obiecte etnografice. Exploratorul a plătit cu viaţă pasiunea pentru cunoaştere, istorie şi etnografie. 

Samuel Fenichel l-a cunoscut, la începuturile carierei, pe remarcabilul istoric, arheolog şi epigrafist Grigore Tocilescu în urma unei călătorii la Bucureşti şi, din primăvara lui 1891, a început să lucreze ca asistent al acestuia. În timpul unor cercetări în Delta Dunării, a întâlnit un ornitolog german care i-a propus să-l însoţească într-o expediţie în Noua Guinee, a doua insulă ca mărime din lume. Fenichel n-a stat deloc pe gânduri. A plecat spre îndepărtata insulă la 15 august 1891 din Hamburg la bordul vasului Salatigna pe următoarea rută: Port Said, Canalul Suez, Ceylon, Singapore. Vor sosi în portul Konstantinhaffen din golful Astrolabe în ianuarie 1892. Aici a început să colecţioneze păsări, fluturi, insecte şi obiecte etnografice. Grubauer s-a îmbolnăvit şi a părăsit insula în martie 1892. Fenichel a rămas singur, fără finanţare, dar nu s-a lăsat înfrânt şi a apelat la sprijinul muzeelor din Bucureşti, Budapesta şi Viena. Muzeul Naţional din Budapesta a acceptat să-l finanţeze, astfel el va reuşi să organizeze expediţii în Munţii Finisterre şi pe insula Dampier. Ultima lui scrisoare adresată părinţilor datată 12 februarie 1893 era optimistă. Spera că îşi va putea încheia cu succes activitatatea şi se va putea întoarce la Aiud. Malaria însă îl va învinge, cade la pat şi se stinge la 12 martie 1893 în spitalul misionar din Stephanshort.

image

Impresionant este faptul că în scurtă perioada cât Fenichel a stat în exotică ţară el a reuşit să trimită în Europa un număr important de piese şi colecţii adăpostite la această ora de muzeele din Aiud, dar şi din străinătate. Ele sunt obiecte cu valoare de unicat. Astfel, la muzeul de Istorie din Aiud poate fi admirată una dintre puţinele colecţii de etnografie şi artă populară papuaşe din Europa dar şi excepţionale piese şi colecţii aparţinând domeniului ştiinţelor naturii. La această ora, la Aiud, există 38 de piese autentice reprezentând etnografia şi artă populară a papuaşilor din Nouă Guinee. Între ele se regăsesc unelte, arme, obiecte de port şi de podoabă, de uz gospodăresc şi instrumente muzicale. Pot fi admirate, tot aici, spatule din os şi din piatră, arcuri, lănci şi săgeţi papuaşe, o fustă din fibre vegetale şi celebra Okama, o tobă folosită la diverse ceremonii. 

Exemplarul de Okama din Aiud este unic în muzeele europene. Un alt instrument unic este Orlan-Ai sau hârâitoarea cu zurgălăi de lemn, găsită doar în Papua. Doar 35 de Orlan-Ai sunt cunoscute în colecţiile muzeelor din lume. 27 dintre acestea se păstrează în colecţiile Fenichel din Budapesta, unul în Aiud şi restul în alte muzee cu colecţii etnografice. Într-una din scrisorile în care vorbea despre piesele de etnografie, cu care se pregătea să vină în ţară, Fenichel spunea că sunt în număr de peste 10.000. După moartea să, doar 3.200 de obiecte au ajuns în Europa. Lor li sau adăugat circa 4.000 de exemplare de fluturi, 2.000 de gândaci, aproximativ 20.000 exemplare de scoici şi melci şi peste 200 de păsări, reprezentând 95 de specii din care trei exemplare inedite. Din tot acest inventar, aiudeanul Fenichel a trimis o parte muzeului şi oamenilor care l-au ajutat în oraşul sau natal.

FOTO ”Aventurierii 4x4” au dus ajutoare la peste 500 de persoane din comuna Ponor, în Apuseni

FOTO Campanie umanitară în Apuseni: 11 porci cumpăraţi din donaţii, împărţiţi la peste 100 de familii din Abrud

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite