Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

FOTO Bilanţul furtunii din Alba: 6 persoane rănite, 10 acoperişuri smulse de vânt, peste 15.000 de gospodării fără curent

0
17 Sep 2017 23:38:32
Autor: Dorin Ţimonea
La Alba Iulia au fost rupţi copaci şi smulse acoperişuri de pe blocuri
La Alba Iulia au fost rupţi copaci şi smulse acoperişuri de pe blocuri

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba a transmis primele date centralizate după furtuna puternică de duminică după-amiaza, din judeţ.

Şase persoane au fost rănite, peste 15.000 de oameni au rămas fără curent electric şi au fost zeci de copaci doborâţi de vijelie, cel puţin 10 acoperişuri prăbuşite sau desprinse de pe blocuri (la Alba Iulia) şi mai multe maşini avariate.

15.162 de gospodării din Alba Iulia, Lupşa, Roşia Montană, Abrud, Cugir, Scărişoara, Şugag, Ighiu şi Horea au rămas fără energie electrică. Din primele date, se pare că bucăţi de acoperiş sau copacii doborâţi de vânt au atins liniile de tensiune. Mai multe echipaje ale distribuitorului sunt pe teren pentru a remedia defecţiunile.
 
Probabil cea mai puternică furtună din ultimii ani, care a durat doar aproximativ 15-20 de minute, a produs pagube importante la Alba Iulia. Cel puţin 10 acoperişuri au fost desprinse de vânt, unele dintre ele prăbuşindu-se peste maşini parcate şi avariindu-le.
 
În judeţ, au fost înregistrate şase cazuri în care persoane au fost rănite în timpul furtunii şi au avut nevoie de asistenţă medicală. Potrivit ISU Alba, una dintre ele a suferit o fractură, alta un traumatism toracic, iar patru cazuri au fost de plăgi şi escoriaţii.
 
Tot în judeţ, au fost afectate de vântul puternic 256 de posturi de transformare de la reţeaua electrică. Un număr de 15.162 de abonaţi au rămas fără curent. La ora 20.15, nu mai erau drumuri naţionale cu circulaţie întreruptă, dar mai erau trei maşini blocate pe sectoare de drum forestier, în comunele Lupşa şi Bistra. De asemenea, mai era blocat DJ750 Gâra – Dealul Ordâncuşii, din cauza copacilor căzuţi pe drum.
 
De asemenea, 30 de maşini cu turişti au fost blocate la circa 20 de kilometri de centrul comunei Gîrda de Sus. Pentru deblocarea drumului judeţean, care face legătura între Gheţarul de la Scărişoara şi drumul naţional din Munţii Apuseni, intervin zeci de pompieri de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, drumul a fost blocat de mai mulţi copaci doborâţi de vijelie. În zonă erau mai mulţi turişti.
 
Cel puţin opt acoperişuri de blocuri au fost smulse de vânt. Rafalele au ajuns la 90 km/oră, iar autorităţile recomandă locuitorilor să se adăpostească. Tot vântul puternic a doborât 50 de copaci, mulţi dintre ei lovind autoturisme. Mai mult, câteva artere au fost blocate de copaci. În numai o oră, peste 50 de oameni au sunat la numărul unic 112 pentru a semnala probleme cauzate de vreme. De asemenea, DN75 şi DN 1R au fost blocate temporar de copacii căzuţi pe carosabil.
 

Citiţi şi:


FOTO VIDEO Furtună violentă la Alba Iulia. Vântul a distrus 8 acoperişuri de bloc şi a rupt peste 50 de copaci

 

Zeci de turişti blocaţi în zona peşterii Gheţarul de la Scărişoara, în urma unei furtuni din Apuseni

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările