FOTO Braconier arheologic acuzat de jefuirea celor mai importante situri din Alba, aproape să scape după anularea unor probe esenţiale din dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunuri de patrimoniu găsite de anchetatori la percheziţiile din 2014
Bunuri de patrimoniu găsite de anchetatori la percheziţiile din 2014

Un rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia prin care a fost trimis în judecată un braconier de situri arheologice a fost returnat procurorilor pentru refacerea cercetărilor. Instanţa a anulat două probe esenţiale administrate de Parchet, respectiv un raport de constatare muzeografică şi procesele verbale de redare a unor convorbiri telefonice.

Decizia Judecătoriei Alba Iulia a fost luată în decembrie 2019, iar în 28 ianuarie 2020 se va lua o hotărâre definitivă cu privire la păstrarea dosarului în stadiul de judecată sau returnarea la Parchet. Cauza a fost trimisă în judecată în 2018 şi se referă la infracţiuni de furt calificat, acces ilegal cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic şi introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile într-un centru de arest, săvârşite de un bărbat (E. D. L., 39 ani) în mai multe situri arheologice de pe raza judeţului Alba şi în arestul IPJ Alba.

În noiembrie 2014, au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare ocazie cu care au fost identificate o sabie, mai multe vârfuri de lance, obiecte de podoabă, obiecte de harnaşament de perioadă dacică şi medievală. Piesele provin din contexte arheologice aparţinând unei game extrem de largi ale culturii istorice, practic din preistorie din cele mai vechi momente ale descoperirii metalului, până în epoca modernă şi chiar contemporană. 

braconier situri alba

”În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că, inculpatul E. D. L., în perioada ianuarie - octombrie 2014, utilizând detectorul de metale marca (…) a pătruns, fără a deţine autorizaţie, în perimetrul sitului arheologic de categoria A, Cetatea dacică Apoulon, Piatra Craivii, precum şi în siturile arheologice Bulbuc, situat în loc. Ceru Băcăinţi, respectiv în situl arheologic Inuri, situat în satul Inuri din Vinţu de Jos, precum şi în alte situri arheologice ce nu au putut fi identificate, unde a efectuat detecţii şi săpături neutorizate, sustrăgând astfel un număr de 135 de artefacte arheologice autentice, întregi şi fragmente, ce provin din perioadele eneolotic, epoca dacică, epoca romană, perioada medievală şi perioada modernă, în valoare de peste 21.000 RON”, se precizează în rechizitoriu.

De asemenea, bărbatul mai este acuzat de sustragerea unui telefon mobil de pe masa unui poliţist, telefon ridicat de anchetatori de la el şi introducerea acestuia în arestul IPJ. ”La data de 20 noiembrie 2014, în timp ce se afla în biroul poliţistului cms. C. M. de la IPJ Alba  - Serviciul de Investigaţii Criminale, a sustras de pe biroul acestuia telefonul mobil, telefon ce constituia mijloc material de probă în prezentul dosar, ridicat anterior de organele de poliţie din posesia inculpatului, pe care ulterior sustragerii l-a disimulat în căptuşeala hainei sale, iar apoi l-a  introdus în arestul IPJ Alba de unde a trimis mesaje tip SMS numitului P. T., totodată ştergând toate mesajele aflate în memoria telefonului”, se mai susţine în document.

braconier situri alba

În anchetă a fost realizat un raport de constatare muzeografică, întocmit de un specialist de la Muzeul Unirii şi au fost solicitate şi aprobate şi activităţi de urmărire şi interceptare a convorbirilor telefonice purtate de braconier. Aceste documente sunt considerate, însă, ca fiind realizate în afara cadrului legal şi a fost excluse din dosarul penal. 

”(…) Constată neregularitatea rechizitoriului emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în ceea ce priveşte stabilirea limitelor şi obiectului judecăţii, descrierea stării de fapt şi a acuzaţiei adusă inculpatului. (…) Constată că au fost încălcate dispoziţiile legale referitoare la incompatibilitatea specialistului care a fost desemnat să întocmească raportul de constatare muzeografică şi care a fost anterior audiat în calitate de martor, în cauză, că această încălcare a produs o vătămare a drepturilor inculpatului, care nu poate fi înlăturată decât prin desfiinţarea actului, respectiv a ordonanţei din data de 15.01.2015 prin care s-a dispus efectuarea constatării muzeografice de către arheologul specialist (…) Constată că au fost încălcate dispoziţiile legale referitoare la redarea convorbirilor, comunicărilor sau a conversaţiilor interceptate şi înregistrate în cauză, că această încălcare a produs o vătămare a drepturilor inculpatului, care nu poate fi înlăturată decât prin desfiinţarea actului”, se susţine în minuta hotărârii Judecătoriei Alba Iulia, din 12 decembrie 2019. Anterior, inculpatul a formulat plângere penală împotriva specialistului de la Muzeu şi a unui poliţist de la IPJ Alba, care a fost respinsă de procurori. Odonanţa Parchetului a fost, însă, contestată în instanţa de judecată.

alba braconaj arheologic

Artefactele arheologice, parte din patrimoniul cultural naţional, sustrase de braconier din siturile arheologice: 5 buc. fibulă, 2 buc. punctator, un călcâi de lance, 4 buc. vârf de săgeată, 5 buc. pumnal de tip sica, 4 inel, un umbo de scut, 2 paftă de centură, 2 ţintă, o bară de plumb, un ac de pescuit, 3 buc. cataramă, 5 buc. zăbală, 2 buc. pinten, o bardă, o cuţitoaie, 2 buc. vârf de săgeată, o lopăţică de vatră, o spadă, o unealtă agricolă, 5 buc. cuţit, capăt de buzdugan,  un cuţitaş, o aplică de centură, o furculiţă de fier, o tăietoare cu coadă, o garnitură de podoabă, o garnitură de bronz, o piesă din fier secure, un cui de fier, o tavă de fier, o cheie, o toartă vas, un lanţ, 3 buc. ferecătură, 3 buc. verigă, 8  buc. piron, 3 buc. scoabă, o tijă, un obiect metalic, un glonţ, 2 buc. cui de muschetă, o aplică, o verigă/inel, un brăzdar de plug, o daltă, o garnitură de scoabă, 2 buc. cataramă, un cosor de luptă, o rozetă de psalie, 2 buc. ţâţână, o daltă, un crampon, o psalie şi un pinten cu rotiţă (sustrase din situl arheologic Cetatea dacică Apoulon), un pumnal (sustras din situl arheologic Bulbuc), o râşniţă, o coasă şi un pumnal de tip sica (sustrase din situl arheologic Inuri), o lamă de cuţit, o verigă de fier, un ochet rotitor pentru animale, o piesă de fronerie, un piron, o ferecătură, 2 buc. ţintă de caligă, un pumnal, o tijă de fier, 5 buc.cataramă, un obiect din bronz, 2 buc.inel, o oglindă, 2 buc. cui, un pandantiv, 2 buc. potcoavă, un cui de cort, un pinten şi 2 buc.fibulă (sustrase din situri arheologice neidentificate). 

In dosarul iniţial au fost trimise în judecată două persoane, pe lângă E. D. L., fiind cercetat şi T. G. (53 de ani), din Zlatna. În cazul acestuia, cauza a fost disjunsă în stadiul camerei preliminare şi a fost pronunţată o primă decizie pentru infracţiunea de deţinere a unei arme neletale fără drept şi deţinere ilegală de materiale pirotehnice. Pedeapsa aplicată este de 4 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de 2 ani. 

Citiţi şi:

 

Tânără găsită în comă în casa unui bărbat din Teiuş. Cum a reuşit familia să o salveze şi ce face poliţia

 

PNL îşi impune oamenii în funcţiile de conducere din administraţie. Schimbările de la vârful unor instituţii din Alba

 

Angajamente „certe” pentru finalizarea şantierelor de pe autostrada Sebeş-Turda în 2020. Soluţia găsită pentru groapa de gunoi de pe lotul 1

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite