Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

FOTO Castel vechi de 600 de ani, restituit urmaşilor unui conte maghiar. Povestea clădirii istorice de la Ocna Mureş

9
1 May 2019 16:31:10
Autor: Dorin Ţimonea
Castelul de la Ocna Mureş se află într-o stare avansată de degradare
Castelul de la Ocna Mureş se află într-o stare avansată de degradare

Un castel din Alba, vechi de aproape 600 de ani, a fost retrocedat, printr-o decizie definitivă în justiţie, urmaşilor fostului proprietar. ”Saga” judiciară a castelului Teleki din Ocna Mureş se încheie după aproape 15 ani.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus restituirea în natură a castelului şi a capelei, fără pământul de sub acestea, aflat în proprietatea statului. Noii proprietari sunt doi cetăţeni din Ungaria şi Canada, urmaşi ai lui Samuel Teleki, nepotul grofului Adam Teleki, cel care a deţinut castelul în proprietate la începutul seculului XIX. Construcţia monument isoric va ajunge, cel mai probabil, în cele din urmă, în proprietatea privată a Primăriei Ocna Mureş.

Primarul din Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, spune că a fost contactat de noii proprietari, care au fost de acord să vândă castelul, la un preţ rezonabil, pentru a putea fi reabilitat şi eventual introdus în circuitul turistic.

”Am avut discuţii cu urmaşii, niciunul nu are cetăţenia română, sunt canadieni şi maghiari. Instanţa le-a restituit capela, pivniţa şi castelul, nu şi terenul de sub acestea. Familia Teleki are aici, la Ocna Mureş, un reprezentant împuternicit care poate negocia în numele lor. Urmează să punem în aplicare decizia judecătorească de restituire a castelului, capelei şi pivniţei şi mai vedem ce vom face. Urmează să se alcătuiască o comisie, la dispoziţia primarului, care va pune în aplicare sentinţa. Sentinţa definitivă ne-a fost comunicată abia acum o lună. Procesul cu primăria durează deja de peste 14 ani. Noi am vrea să preluăm castelul, să-l punem în valoare. Sper să găsim şi o sursă de finanţare pentru reabilitarea castelului”, a spus primarul oraşului Ocna Mureş.

Castelul de la Uioara de Sus, localitate componentă a oraşului Ocna Mureş, a fost amintit pentru prima dată în documente din anul 1290 sub numele de Novum Castrum (“Castelul Nou”). Mihai Viteazul a donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului său, banul Mihalcea. Castelul medieval a fost dărâmat parţial, în locul său ridicându-se între anii 1850-1860 un impunător castel neogotic pentru familia nobiliară Banffy, edificiu care a intrat ulterior în proprietatea conţilor Teleki. Construcţia este alăturată unor locuinţe anexe destinate personalului auxiliar de administrare şi întreţinere a domeniului. În perimetrul curţii există o pivniţă de vinuri şi o capelă, care, iniţial a fost dotată cu o orgă.

Din iniţiativa familiei Teleki în jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei si arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind rarităţi dendrologice. Pe frontispiciul castelului există încă o placă cu o inscripţie în limba maghiară: “Această clădire a fost executată din ruinele cetăţii contelui Mikes Istvan din Zabola (Zăbala, jud. Covasna) în anul 1713. (Castelul) s-a ruinat din nou în 1848, fiind refăcut de contele Miko Imre în anul 1855”.

În noiembrie 2001, Samuel Teleki, prin avocatul său din Alba, a notificat Primăria oraşului Ocna Mureş (care reprezintă Statul român, proprietar), solicitând pe baza Legii 10/2001 retrocedarea domeniului Teleki din Uioara de Sus. Calitatea de moştenitor a atestat-o prin certificatul său de naştere, actele de stare civilă ale părinţilor săi şi testamentul mamei sale, datat 1990. În paralel, au fost acţionate în instanţă toate instituţiile care ocupau în acel moment domeniul Teleki sau care au deţinut la un moment dat un imobil revendicat în instanţă. Au fost purtate procese la Aiud, Târgu Mureş, Alba Iulia. 

În 2005, prin dispoziţia nr. 731, Primăria Ocna Mureş a respins cererea de retrocedare a cetăţeanului maghiar. Dispoziţia a fost contestată în instanţă, procesul ajungând să fie judecat în recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, în 2007. Procesul a ajuns în 2010 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, fiind întors la Curtea de Apel Alba Iulia, unde a fost reluată judecarea acestuia pe fond, în ianuarie 2012. Cetăţeanul maghiar a decedat, iar procesul a fost continuat de cei doi fii ai săi.

Aceştia au intervenit pe parcursul proceselor de revendicare duse de cetăţeanul maghiar, cel mai probabil prin anii 2005-2006. Cei doi au prezentat, de asemenea ,instanţelor documente care le atestă descendenţa din familia nobilului Teleki şi revendică domeniul Teleki, inclusiv castelul. În 2018, au primit sentinţa definitivă prin care li se retrocedează clădirea monument istoric, mai puţin terenul aferent acesteia.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Katanga
1.05.2019, 16:49:19

Vai de mama lui de "castel"! Pai are cineva curaju' sa intre in ruina aia, dar-mi-te sa locuiasca. Tre' daramat cu buldozeru si din materiale facut un azil de batrani sau camin de copii. Marsh bah boanghenilor la furat in Canada, ca in Ardeal ati furat destul! Doar ca in Canadezia daca ciordesti meri la ocna.

0 (4 voturi)
Guenther Mann
1.05.2019, 18:59:47

asa arata transilvania dupa 100 de ani de astapanire straina

-1 (3 voturi)
Tăunu
1.05.2019, 17:49:03

Primăria n-are decât să reconstruiască castelul da, pe banii lor, nu cu subvenţii de la guvern !

+1 (1 vot)
dracon
1.05.2019, 18:24:40

Dupa\ cat mi-aduc aminte ,Romania a platit despagubiri cetatenilor si grofilor unguri intre anii 1919-1922 ptr proprietatile ramase in Romania si se pare ca despagubirile s-au facut in aur ! Sti ca mai venisera niste evrei din Israel ,care revendicau nise cladiri de pe o strada din Roman ,strada nemaipurtand numele respectiv din primul razboi mondial si cladirile nu mai erau din aceiasi perioada , ASTA-I ROMANIA CEA PROASTA ,CA ROMANIEI SI ROMANILOR NU LI S-A MAI RETROCEDAT NIMIC DIN CADRILATER , DIN BASARABIA SI NICI DIN BUCOVINA DE NORD ,CUM NU NI S-A MAI RETROCEDAT NICI TEZAURUL DE LA RUSI SI NICI MOSTENIREA GOJDU, MOSTENIRE DATA UNGARIEI PRIN LARGHETEA PRIM MINISTRULUI DE ATUNCI ,NUMITUL TARICEANU !

+4 (4 voturi)
cloudvick
1.05.2019, 18:55:34

numitul tariceanu e pe locul 2 in preferintele romanilor pentru prezidentiale, deci cam pe acolo ne aflam, cum s-ar spune ne meritam soarta

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările