FOTO Castelul spectaculos din Apuseni pe care nu vrea să îl cumpere nimeni de aproape de 10 ani. Istoria construcţiei ridicate de un fost premier al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul din Zlatna ”străjuieşte” de 80 de ani drumul naţional care ”leagă” Alba Iulia de Apuseni
Castelul din Zlatna ”străjuieşte” de 80 de ani drumul naţional care ”leagă” Alba Iulia de Apuseni

Un castel din Apuseni, scenă de filmare a unor secvenţe din celebrul film istoric ”Noi cei din linia întâi”, este scos din nou la vânzare, după aproape 10 ani de la prima ofertă. Nimeni nu a vrut să cumpere până acum construcţia spectaculoasă de la marginea DN74.

Loc de desfăşurare a unor secvenţe din filmul “Noi, cei din linia întâi”, castelul de la Izvorul Ampoiului, de lângă Zlatna, este scos la licitaţie pe un site de profil la un preţ de pornire de 295.000 de euro, cu toate că este estimat la o valoare de aproape 500.000 de euro. 

Nu este pentru prima dată când cunoscuta clădire este scoasă la mezat, până acum nefiind persoane interesate să preia construcţia. Prima încercare de vânzare a construcţiei spectaculoase datează de aproape 10 ani. În tot acest timp, preţul de vânzare a fost scăzut de la 550.000 de euro la aproape jumătate din această sumă.

Clădirea a fost folosită în anii ’80 în celebrul film de război „Noi, cei din linia întâi” regizat de Sergiu Nicolaescu, fiind grav deteriorat în timpul filmărilor, când o parte din încăperi au fost chiar incendiate.Ulterior au existat nemulţumiri cu privire la distrugerile care au avut loc la castel în timpul filmărilor. Castelul a fost ridicat de Ion Gigurtu, fost prim-ministru al României, în perioada 1936-1939, fiind reşedinţa de vară a prosperului politician şi industriaş. Castelul este aşezat pe un teren de 8.800 de mp şi are o suprafaţă construită de 1.358 mp.

castel zlatna

Castelul a fost construit în perioada 1936 – 1939, lângă drumul ce şerpuieşte pe lângă râul Ampoi, în prezent DN74, ce face legătura între Alba Iulia şi Abrud. Ion Giugurtu era la vremea respectivă acţionar la minele de aur din zona Zlatna. Construcţia are 19 camere. După naţionalizare, imobilul a fost folosit ca sediu al unei societăţi miniere, iar din anii 50, ca sediu de şcoală pentru copiii din zonă şi ca tabără şcolară în timpul verii.

castel zlatna

La începutul anilor 80, clădirea a fost cedată unei unităţi militare, acesta fiind şi motivul principal pentru care a fost folosită în filmul regizat de Sergiu Nicolăescu. După Revoluţie, construcţia a ajuns la Consiliul Judeţean Alba. În anul 2003, Consiliul Judeţean a scos la vânzare castelul. După mai multe licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni, imobilul a fost cumparat în 2004 de o firmă italiană, cu peste 400.000 de lei, cu intenţia de a amenaja un hotel. Proprietarul clădirii este firma „Team Bau“ SRL Alba Iulia. 

castel zlatna

Firma italiană a efectuat în 2009 câteva investiţii pentru a opri distrugerea castelului. A fost schimbat acoperişul, s-au pus instalaţiile de scurgere a apei de ploaie, s-a izolat fundaţia şi s-a compartimentat parţial interiorul. Ulterior, proprietarul itlaian a renunţat la idee şi a scos castelul la vânzare însă nu a găsit un cumpărător interesat. Investiţia pentru introducerea în circuitul turistic se ridică la cel puţin 1 milion de euro. Zona în care se află castelul este una spectaculoasă şi s-a dezvoltat puternic în ultimii ani. 

castel zlatna

Citiţi şi:

 

FOTO Mocăniţa Apusenilor a plecat din nou la drum după 20 de ani. Traseu turistic de 10 kilometri pe Valea Arieşului

 

Cine a inventat spam-ul, de unde vine denumirea şi cum a evoluat conţinutul online care provoacă anual pagube de zeci de miliarde de dolari

 

Afaceristul trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani din comerţ cu aur. Cum funcţiona reţeaua celor 25 de inculpaţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite