Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

FOTO Dramele românilor ascultaţi de securitatea comunistă în decembrie 1989: „Mă lupt cu viaţa, mă lupt cu foamea“

4
23 Dec 2019 06:22:27
Autor: Dorin Ţimonea
Coadă la un magazin de carne în perioada comunistă
Coadă la un magazin de carne în perioada comunistă

Un buletin informativ al fostei Securităţii comuniste din Alba, din data de 18 decembrie 1989, cu doar trei zile înainte de izbucnirea Revoluţiei la Alba Iulia, arăta starea de numulţumire care exista în rândul populaţiei.

Securiştii din Alba transmiteau la Bucureşti faptul că au fost semnalate numeroase stări de nemulţumire şi comentarii negative în rândul populaţiei generate de aprovizionarea deficitară cu produse alimentare şi bunuri de larg consum. ”Discuţiile care se poartă pe această temă scot în evidenţă lipsa ori existenţa în cantităţi neîndestulătoare a unor produse cum sînt carne, semipreparate din carne, brînzeturi, lapte, unt, orez, etc”, se susţine în nota informativă. Documentul este prezentat în cadrul expoziţiei dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989, deschisă sâmbătă, 21 decembrie, la Muzeul Unirii din Alba Iulia.
 
Nota reda şi numele persoanelor care şi-au manifestat nemulţumirile, care fie au fost înregistrate la telefon, fie au fost ”pârâte” de către informatorii fostei Securităţi, care erau recompensaţi financiar pentru aceste informaţii. De asemenea, erau evidenţiate şi câteva comentarii şi luări de poziţie ale unora dintre presonale nemulţumite. 
 
Cartelă de pâine şi afirmaţiile unei femei din Sebeş redate în buletinul informativ al Securităţii
 
Astfel, Zgîia Ica din Alba Iulia a relatat unei cunoştinţe din Bucureşti faptul că ”... Mai noi, se dau toate pe carelă: salm, ouă, carne. Noi ne-am terminat porţia în două zile, nu într-o lună, şi acum stăm şi ne uităm!”. Afirmaţiile lui Teleky Dezideriu, tot din Alba Iulia, sunt considerate de securişti drept ironice: ”... Şi la noi au introdus deja pe cartelă salamul, carnea, untul şi ouăle. Pînă acum, am luat 200 gr, salam de fiecare persoană. Prin relaţiile socialiste ajungem la de toate, exceptînd untul.... În locuinţă avem cîteodată 15 grade, dar dăm drumul la gaz şi astfel ajungem la temperatura de 17-18 grade. Săracii copii, la şcoală nu au nici un pic de căldură... Şi în instituţii este aceeaşi situaţie, dar nu contează. Principalul este .... că a crescut nivelul de trai”.
 
 
Marcu Eugen din Alba Iulia era mult mai dur: ”Mă lupt cu viaţa, mă lupt cu foamea, căci înafară de cartofi şi pîine prăjită nu am nimic...”. Lefter Maria din Sebeş, înregistrată şi ea de către securitate susţinea următoarele: ”Ieri am stat la coadă la ouă, dar bineînţeles că n-am ajuns, căci s-au terminat. S-au dat în continuare pui (mai mult vrăbii, mortăciuni). Aspectul lor mă îmbia să-i arunc în găleata de gunoi, dar nu mi-am permis acest lucru, acum, în epoca de aur...”. Tot din Sebeş, Covaciu Victoria, susţinea că este tare nemulţumită pentru că nu era apă, se lua frecvent curentul şi nu era nici căldură.
 
 
Voişan Cornelia din Sebeş susţinea în discuţiile purtate cu alte persoane următoarele: ”Stăm ceasuri întregi pe întuneric, deoarece nu se găsesc în magazine nici lumânări şi nici lămpi cu petrol... Să auzi cît înjurăm şi blagoslovim pe ştii tu cine... Cu aprovizionarea stăm şi mai prost. E vorba ca de la 01.01.1990 să se introducă şi la noi cartele pentru ouă, salam, margarină şi probabil carne. E de groază, fiindcă la puţinul salam pe care-l bagă, nu ajungem, coada nefiind coadă, ci o grămadă de oameni disperaţi care nu mai ţin cont de nimic...”
 
 
Demian Eugen din Zlatna menţiona, pe un ton considerat ironic-zeflemist, alte critici cu privire la greutăţile din perioada respectivă. ”... Trebuie să mărturisesc cu adînc patriotism că îţi comunic la lumina lumînării. Zilnic ne vizitează Pana de Curent, iar la fiecare răsuflare îmi ies aburi din gură. De cîtva timp cei cu căldura s-au supărat pe noi şi ne crează o ambianţă hibernală... În tot cazul, Epoca de Aur îşi spune cuvîntul”.
 
Securişii transmiteau şi soluţiile lor la aceste nemulţumiri: ”Se întreprind măsuri pentru cunoaşterea şi controlarea evoluţiei acestor nemulţumiri şi prevenirea degenerării lor în fapte, manifestări sau acţiuni cu caracter anarho-protestatar, iar asupra persoanelor semnalate frecvent cu asemenea preocupări se iniţiază măsuri specifice de influenţare şi temperare”.

Citiţi şi:

FOTO Tânărul de 16 ani care a fost ucis la Revoluţie de un securist în faţa părinţilor. Povestea unei crime şocante

VIDEO Documentar despre Revoluţia de la Cugir şi Alba Iulia. Evenimentele din Decembrie 1989 povestite de cei care le-au trăit

DOCUMENT Incidenţă alarmantă de cazuri noi de cancer în judeţul Alba. Numărul îmbolnăvirilor a crescut cu jumătate în doar 3 ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Romeo Dumitru
23.12.2019, 09:15:17

Cum ? Niciun comentariu ca pe vremea lui Ceausescu o duceam mai bine ? Nu ne mai spune nimeni ca azi 12,5% din copii se culca flamanzi ? E greu sa compari asta cu "doar 12,5% din toti romanii aveau ce manca atunci" ... nu ?

0 (2 voturi)
Stefan din Nord
23.12.2019, 10:00:55

In tinerete am locuit o vreme la un camin de nefamilisti Erau pline tomberoanele de paine invechita aruncata acolo ,veneau unii indivizi si o luau pentru ca sa o dea la porci . Se intampla prin anii 83-86

Romeo Dumitru
24.12.2019, 13:58:36

Stefan din Nord Da dom'ne ... am inteles ... avea dreptate sa ne dea Ceausescu mancarea cu ratie ... ca romanii erau risipitori. Pe la tomberoanele alea erau aruncate si resturi de caldura ? Dar galeti cu electricitate nefolosita ?

+1 (1 vot)
Markus Roman
23.12.2019, 11:29:17

Ar fi f interesant sa vedem si scripturile discutiilor celo 6 milioane de romani interceptati de securistii actuali pana acum un an.

Modifică Setările