FOTO Drumeţie în „orga de pământ“ de lângă Sebeş. Dealul straniu care scoate zgomote ciudate atunci când plouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formaţiunile spectaculoase din Râpa Roşie
Formaţiunile spectaculoase din Râpa Roşie

Un loc ideal pentru picnic, expediţii aventuroase, mountain-biking şi fotografie de peisaj în această perioadă este, fără îndoială, Râpa Roşie.

Rezervaţia Râpa Roşie este cel mai vizitabil şi vizitat obiectiv turistic din preajma oraşului Sebeş, indiferent de anotimp; experienţa de urcare către râpă e la fel de interesantă vara, când ierburile aspre, înalte până la genunchi, zgârie piciorul, precum e iarna, când e nevoie de bocanci zdraveni pentru noroi şi zăpadă. Pe scurt, aveţi de urcat.

Râpa Roşie e cu adevărat copleşitoare, ca privelişte, doar în clipa în care se ajunge la poalele stâncilor, de unde perspectiva asupra hăurilor şi formaţiunilor geologice atinge un nivel periculos de ameţitor. E un decor care nu doar că nu se mai găseşte în toată România, dar nu pare să aibă nici un fel de legătură cu peisajele pe care le vezi, în mod normal, într-o zonă de podiş.

Imagine indisponibilă

Atracţia turistică poate fi văzută de la Kilometri de la distanţă, reperul fiind milioanele de încreţituri roşii, care formează, de fapt, toţi versanţii rezervaţiei. Profilul unic al canionului este dat de alternanţa argilelor roşii cu gresii cenuşii, alcătuite în formaţiuni slab cimentate. Vorbim, de fapt, despre un microrelief, format prin eroziunea regresivă a unui torent care a provocat, în vechime, o masivă alunecare de teren. 

Imagine indisponibilă

Rezervaţia geologică şi-a câştigat în timp tot felul de porecle: „deal straniu”, „orgă de pământ”, „piramide coafate”. Dealul-monument al naturii pare unul straniu, mai ales când plouă. Printre cutele adânci care brăzdează dealul se pornesc la vale pârâiaşe sângerii, care în goana lor nebună iscă zgomote aflate la graniţa straniului. Rezervaţia apare ca o alternanţă a argilelor roşii cu gresii cenuşii.

Pe înţelesul tuturor, aici vorbim despre o mare surpare, o prăbuşire de soluri în continuă schimbare. Cea mai înaltă culme a Râpei Roşii trece de 500 de metri şi oferă o panoramă spectaculoasă. Accesul spre rezervaţie se face din oraşul Sebeş, spre satul Daia Română.

Accesul spre Râpa Roşia:

Rută: rezervaţia e situată la 3 km nord de oraşul Sebeş, fiind vizibilă de pe oricare rută de intrare în oraş. Accesul începe din drumul care porneşte din Sebeş înspre satul Daia Română (DJ 106 K). Important este să ajungeţi la podul autostrăzii, după care faceţi stânga, apoi continuaţi pe lângă râu, până la baza rezervaţiei. E un drum accidentat, dar accesibil pentru orice tip de maşină. De la baza râpei în sus, însă, există mai multe trasee, doar unele marcate, fiecare traversând culoarul noroios de pădure care înconjoară rezervaţia. Urcuşul e greu şi aveţi nevoie de condiţie fizică bună şi rezerve de apă.

Distanţă de la Alba Iulia la Râpa Roşie: 20 km

Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Un avion a aterizat forţat pe un câmp de lângă Alba Iulia. Pilotul a scăpat cu răni minore

 

Termenul dat de premierul Ludovic Orban pentru finalizarea autostrăzii Sebeş - Turda: 30 noiembrie 2020

 

Spitalul cu doi manageri, unul de la PNL, altul de la PSD. Primarul din Câmpeni a emis o dispoziţie contrară cu ordonanţa Guvernului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite