FOTO Elevi de la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” din Alba Iulia au dezbătut probleme mondiale actuale la Conferinţa Model ONU din Bosnia şi Herţegovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci elevi de la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” din Alba Iulia au participat în perioada 19-22 aprilie 2018 la cea de-a şasea ediţie a Conferinţei Internaţionale Model ONU - BaLMUN desfăşurată în oraşul Banja Luka din Bosnia şi Herţegovina.

În total, la eveniment au fost prezenţi 200 de participanţi din 17 şcoli din Serbia, Macedonia, Slovenia, România, Muntenegru, Italia şi ţara gazdă. De la unitatea de învăţământ din Alba Iulia au participat la conferinţă elevii Mircea Avram, Bianca Badea, David Băcanu, Sonia Curcă şi Diana Pleşa, însoţiţi de prof. Ioana Toma. Delegaţii au fost împărţiţi în şapte comisii şi au discutat, în limba engleză, probleme actuale de la nivel mondial.

Acest timp de conferinţă adresată elevilor are are un limbaj diplomatic special format din reguli, formule de adresare şi vocabular specific dezbaterilor din cadrul lucrărilor ONU şi un dress code special, toţi participanţii fiind îmbrăcaţi ”office”. Printre temele discutate în cadrul comitetelor au fost: dezvoltarea turismului sustenabil, evaluarea riscurilor inteligenţei artificiale, controlul armelor nucleare, ameninţarea ISIS, efectele despăduririlor, consecinţele utilizării substanţelor radioactive în timpul conflictelor armate, protecţia datelor personale în era digitală etc. Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” a participat pentru al patrulea an consecutiv la acest eveniment. 

Imagine indisponibilă

”Când am fost invitaţi să participăm la această conferinţă pe modelul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru prima dată în 2015, am profitat de această ocazie şi am încercat să creez un context diferit pentru învăţarea limbii engleze. În plus, dezbaterile de acest fel deschid mintea şi transformă modul în care elevii privesc lumea. Ei ies din micul lor univers (casă, familie, prieteni, oraş) şi încep să gândească şi să înveţe despre problemele globale. Ei simt că pot produce o schimbare în lume - o schimbare în bine - şi vocea lor poate fi auzită”, a spus prof. Ioana Toma. În cadrul dezbaterilor, Mircea Avram a reprezentat Argentina în Comitetul pentru dezarmare, Bianca Badea a reprezentat Spania în Comitetul pentru sănătate, David Băcanu – Argentina în Comitetul pentru mediu, Sonia Curcă – Belaurs în Comitetul pentru dezvoltare, iar Diana Pleşa – Japonia, tot în Comitetul pentru dezvoltare.

Impresiile elevilor din Alba prezenţi la conferinţa din Bosnia

Sonia Curcă: ”Experienţa mea în cadrul conferinţei BaLMUN mi-a deschis ochii spre problemele importante pe plan mondial. Mi-a schimbat viaţa din două puncte de vedere. În primul rând, m-a ajutat să văd cu ce probleme mari se confruntă planeta noastră. Să observ că problemele mele sunt neînsemnate pe lângă nenumăratele acte de terorism, războaie, dezastre naturale, încălcare drepturilor omului şi multe altele. Aceste dezbateri m-au informat din toate punctele de vedere şi sunt foarte recunoscătoare pentru asta. În al doilea rând, a fost o experienţa foarte frumoasa şi datorită persoanelor pe care le-am întâlnit: familiile gazdă, elevii şcolii şi alţi participanţi la conferinţă”.

Imagine indisponibilă

Mircea Avram: ”Pentru mine a fost o experienţă unică, care mi-a oferit posibilitatea de a înţelege provocările reale cu care se confruntă statele lumii, cum ar fi controlul armelor nucleare şi pericolul continuu reprezentat de organizaţiile teroriste. Totodată am cunoscut oameni speciali care m-au ajutat să privesc dintr-o altă perspectivă şi cu mai multă importanţă activitaţile educaţionale desfăşurate în cadrul conferinţei, ce se bazează în special  pe colaborarea şi puterea argumentelor prezentate de participanţi.  Mă consider norocos fiindcă am avut şansa să particip la o astfel de reuniune şi aş retrăi-o ori de câte ori s-ar mai ivi ocazia”.

David Băcanu: ”BaLMUN a fost o experienţă interesantă şi inedită. Am învăţat, am descoperit, am experimentat situaţii noi, dar am avut şi momente de relaxare. În cadrul dezbaterilor din timpul conferinţei am jucat rol de diplomaţi ONU. Am avut ocazia să luăm în discuţie problem reale şi  importante care frământă omenirea în prezent şi să încercăm să găsim cele mai bune soluţii pentru rezolvarea acestora”.

Imagine indisponibilă

Diana Pleşa: ”Conferinţa din Banja Luka nu a fost pentru mine doar o conferinţă de tip ONU; a fost o adevărată experienţă în care am înţeles cu adevărat ce înseamnă să ştii şi să înţelegi limba engleză. Pe lângă simpla ieşire din ţară cu colegii şi prietenii mei, m-am împrietenit cu adolescenţi din zona Balcanilor. Am folosit atât limbajul diplomatic -în cadrul dezbaterilor- , dar şi engleza familiară - în pauze şi în cadrul ieşirilor prin oraş. Mi-am făcut noi prieteni cu care sper să ţin legătura, şi, deşi eram printre cei mai mici, iar eu, posibil, cea mai scundă din întreaga conferinţă, toată lumea mi s-a adresat ca unui egal. Pe lângă descoperirea unui oraş, a unor experiente extrem de plăcute, cunoaşterea unor persoane atât de diferite si totuşi atât de asemănătoare, aceasta conferinţă m-a făcut să simt ce înseamnă să fii adult şi să iei hotărâri responsabile în beneficiul semenilor tăi”.

Imagine indisponibilă

Bianca Badea: ”Nu voi uita niciodată experienţa din cadrul Conferinţei BaLMUN. Am fost reticentă la început. Urma să plec într-o ţară despre care nu auzisem prea multe până atunci şi nu a fost uşor pentru mine la început. Dar apoi am început dezbaterile în comitet şi a fost deosebit de interesant să ştiu că joc un rol atât de important, iar deciziile luate de noi ar putea schimba lumea în bine. Mi-am făcut prieteni noi şi într-un final a fost destul de greu să îmi iau la revedere de la ei! Pentru mine, această conferinţă mi-a îmbogăţit cunoştinţele legate de problemele care ne înconjoară, dar în acelaşi timp m-a învăţat să fiu mai optimistă şi mai deschisă spre experienţe noi”.

Imagine indisponibilă
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite