FOTO Licitaţie cu preţuri derizorii. Unde se poate cumpăra un bloc cu 6.700 de lei, iar o casă de locuit la preţul de 1.446 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
licitatie publica

Lichidatorul expoatării miniere Zlatmin SA Zlatna, închisă în anul 2004, vinde la preţuri derizorii active din cadrul minei Haneş, aflată pe teritoriul comunei Almaşu Mare din Apuseni.

Astfel, o clădire de locuit poate fi cumpărată cu 1.446 lei, cantina cu 2.434 lei, un bloc de 4 apartamente se vinde cu 6.711 lei, o baracă de locuit costă 428 de lei, iar o brutărie este evaluată la suma de  4.018 lei. Fostul atelier mecanic al minei este evaluat la 3.966 lei, iar fosta staţie de salvare costă 2.126 lei. Cele mai ”scumpe” active sunt un bloc cu 18 apartamente care costă suma de 29.898 lei şi staşia termică pentru care un cumpărător ar trebui să scoată din buzunar 14.128 de lei. La preţul de pornire nu se adaugă TVA deorece societatea debitoare nu mai este înregistrată în scopuri de plată a TVA-ului.

Clădirile sunt părăsite de mai mulţi ani şi sunt într-o stare avansată de degradare. Licitaţia va avea loc la data de 1 noiembrie 2018, la sediul lichidatorului din Alba Iulia. Dosarul de faliment al exploatării miniere cu sediul în Zlatna se află pe rolul Tribunalului Alba de 15 ani, fiind una dintre cele mai vechi cauze care se află încă în faza de judecată. La Almaşu Mare se speră încă la redeschiderea minei Haneş, unde se exploata în trecut aur. În lipsa unui investitor privat şi a unei tehnologii nepoluante, acest lucru este puţin probabil în viitorul apropiat. 

mina hanes alba

Minele din zonă asigurau traiul multor locuitori ai zonei, având în vedere că aici lucrau circa 1.000 de mineri. Înainte de închiderea minelor, apele ajutau oarecum la "munca" din galerii, îi ajutau pe localnicii angajaţi să-şi câştige pâinea. "Cât timp a fost mineritul, comuna a fost înfloritoare. Acum, este o comună mai mult de pensionari, fără prea mult viitor”, spune un locuitor din Almaşu. Chiar dacă ar exista un potenţial turistic destul de ridicat, drumul de acces relativ dificil şi slaba promovare nu pot determina o afluenţă mai ridicată a turiştilor. "După închiderea acestei mine, în comună ocupaţia principală a rămas agricultura, în special creşterea animalelor. Ne-am străduit să dezvoltăm turismul şi industria, aici fiind deschise trei cariere de andezit care au absorbit în jur de 100 de muncitori. În ce priveşte turismul nu putem spune că ne-am dezvoltat prea mult, avem doar două pensiuni”, afirmă primarul Aron Zaharie. 

image

În viziunea acestuia, relansarea mineritului în zonă i-ar putea ajută foarte mult pe locanici. "Mineritul poate duce la dezvoltarea întregii zone a Apusenilor. Închiderea mineritului a dus la migrarea masivă a multor localnici din comună noastră. Munţii Almasului au încă mari rezerve de metale, relansarea mineritului pentru noi almasenii ar fi o gură de oxigen”, mai spune primarul. În prezent, populaţia comunei Almaşu Mare se ridică la circa 1.100 de locuitori, în scădere faţă de anul 2002 când se înregistrau oficial 1.690 de locuitori.

Citiţi şi:

FOTO Cum se făcea turism montan în urmă cu 50 de ani. Rolul important al ţigărilor pentru supravieţuirea pe munte

 

Tânărul de 30 de ani care face dulceaţă pe sobă, „ca la bunica acasă“. Combină, printre altele, sfecla cu mere şi ghimbir

 

FOTO Imagini rare din Alba Iulia la începutul secolului trecut. Cum arăta oraşul care avea atunci 11.000 de locuitori

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite