Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

FOTO Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, poreclit „monumentul Facebook“, va fi gata săptămâna viitoare. Ce spune ministrul Culturii despre lucrare

0
16 Nov 2018 17:03:32
Autor: Dorin Ţimonea

Monumentul Marii Unirii din Alba Iulia va fi finalizat la începutul săptămânii viitoare, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii George Ivaşcu.

Monumentul Marii Unirii din Alba Iulia, care a generat discuţii din cauza formei ce aminteşte de logo-ul Facebook, va fi finalizat la începutul săptămânii viitoare, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii George Ivaşcu.
 
Monumentul va avea o înălţime de aproximativ 22 de metri şi o greutate de circa 1.350 de tone, iar pentru realizarea acestuia Guvernul a alocat anul trecut aproape 10 milioane de lei. "Am fost pe şantier şi, din discuţia cu autorul, cu constructorii - trebuie să le mulţumesc şi ostaşilor români care au participat la construcţia acestui monument (genişti care s-au implicat în operaţiunea de asamblare a obiectivului - n.r.) - vă asigur că luni monumentul se va fi încheiat", a declarat Ivaşcu, la Alba Iulia. Vineri mai trebuia ridicată cupola formată din patru obiecte distincte.
 
Forma finală a monumentului şi a zonei unde este amplasat
 
În ceea ce priveşte criticile că monumentul ar semăna, privit din anumite poziţii, cu logo-ul Facebook, ministrul a afirmat că "trebuie privit în integralitatea sa". "Un monument nu se priveşte doar pe o singură componentă. Dacă îl privim în integralitate, o să vedeţi că, de fapt, sunt patru cruci care se unesc sub o boltă. Sigur, putem comenta orice. (...) Comentarii vor exista întotdeauna, pentru că gusturile diferă, dar important este că simbolistica pentru care s-a câştigat acest concurs (în 1993 - n.r.) au fost exact aceste cruci, ca un omagiu adus celor care au făcut Marea Unire. Drept care, eu cred că acest omagiu este mai important", a spus ministrul Culturii.
 
În 1993, printr-un program iniţiat de Ministerul Culturii, a fost organizat un concurs naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale, fiind declarată câştigătoare macheta prezentată de sculptorul Mihai Buculei. Contractul pentru realizarea monumentului a fost semnat de către minister cu sculptorul Mihai Buculei în iunie 2018, după ce la sfârşitul anului trecut Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru construcţia monumentului de la Alba Iulia. Potrivit contractului, autorul îşi asuma ca monumentul să fie realizat, amplasat şi finalizat până în 26 noiembrie cel târziu, la timp pentru festivităţile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire. Monumentul are 22 de metri înălţime şi o greutate de circa 1.350 de tone. Pentru realizarea fundaţiei monumentului s-au turnat 10 coloane de circa 24 de metri adâncime.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările