FOTO Prima parcare supraterană din Alba Iulia va costa 3 milioane de euro. Pe acoperiş va fi construit un teren de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schiţa clădirii ce urmează a fi construită în cartierul Cetate din Alba Iulia
Schiţa clădirii ce urmează a fi construită în cartierul Cetate din Alba Iulia

Primăria Alba Iulia a iniţiat studiul de fezabilitate pentru construirea primei parcări supraterane din oraş. Clădirea va avea parter şi două etaje, cu 144 locuri de parcare interioare şi alte 27 la exteriorul ei. Se va numi Parcare Arnsberg.

Parcarea va fi construită pe locul blocului G2, care urmează să fie demolat. Costul proiectului este estimat la  3 milioane de euro. Documentaţia pentru dărâmarea Blocului ”Turturica” şi construirea parcajului etajat intră la aprobare în şedinţa Consiliului Local de marţi, 17 decembrie.

Suma necesară pentru investiţie este de 13.860.950 lei cu TVA (circa 3 milioane de euro), din care lucrări de construcţii-montaj 9.786.009 lei. Lucrările sunt eşalonate pe doi ani (8,2 milioane lei primul an, 5,4 milioane lei, al doilea).

Clădirea va avea la parter 1542,18 mp, iar cele două etaje, câte 1592,22 mp fiecare. Suprafaţa totală va fi de 4726,62 mp, iar amenajările exterioare – alei de 510,7 mp. Vor fi amenajate şi spaţii verzi pe 1135 mp şi locuri de parcare exterioare (dale înierbate) şi carosabil pe 667,6 mp. La parter vor fi punctul de control, barierele de acces şi spaţii de parcare, două noduri de scară pentru evacuare, dar şi ascensor pentru 8 persoane.

parcare alba iulia

Clădirea va fi interconectată cu 4 rampe (2 de urcare, 2 de coborâre). Circulaţiile interioare se vor desfăşura şi în sens unic şi în dublu sens, conform marcajelor. Parcajul va fi împărţit în 4 sectoare pe nivel (12 în total), cu zone marcate prin litere şi cifre pentru locurile de parcare.

La etajele 1 şi 2 vor fi şi toalete publice şi spaţii administrative. La parter, parcarea va fi deschisă complet, iar la etajele 1 şi 2, dar şi la terasa clădirii s-a optat pentru închidere din panouri de tablă perforată. Spaţiul de la terasa de pe ultimul etaj va putea fi folosit pentru amenajarea unor spaţii de petrecere a timpului liber, ca terenuri de sport şi jocuri, alei etc.

parcare alba iulia

Blocul G2 este, parţial, în proprietatea municipalităţii şi a fost locuit în majoritate de persoane de etnie romă. Primăria a decis evacuarea celor care nu erau proprietari şi despăgubirea perosnaelor care deţin locuinţe în proprietate. Destinaţia iniţială a blocului cu cinci niveluri, acum 47 de ani, era de clădire provizorie, ”organizare de şantier” şi urma să fie dezafectată la terminarea lucrărilor de construcţii din zonă. După inundaţiile din 1970-1975 însă, multe familii au rămas fără locuinţă, astfel că blocul a devenit altă soluţie provizorie de adăpostire. 

Citiţi şi:

 

Încă un dosar „greu“ rămâne fără interceptările SRI. Rechizitoriul unei grupări acuzată de contrabanda cu aur, admis fără măsurile de supraveghere

 

VIDEO Scandal la Kronospan Sebeş. Protestatari din Diaspora au identificat cu camion suspect încărcat cu lemne şi au chemat poliţia

 

Concursuri cu „cântec“ la Primăria Alba Iulia. ANFP contestă în justiţie acte prin care s-au ocupat două funcţii publice

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite