FOTO Restaurarea corpului principal al Palatului Principilor din Alba Iulia a ajuns la 50%. Clădirea l-a adăpostit şi pe Mihai Viteazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Principilor din Alba Iulia, locul unde a stat şi Mihai Viteazul
Palatul Principilor din Alba Iulia, locul unde a stat şi Mihai Viteazul

Lucrările de restaurare, consolidare, conservare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor sunt în derulare atât la interior, cât şi la exterior. Stadiul fizic al lucrărilor realizate până acum este de  52%.

Potrivit datelor furnizate de constructor, SC Euras SRL, ultimele lucrări finalizate sunt cele pentru planşeele de lemn peste parter şi etaj; cele la nivelul podului, inclusiv tratamentele de biocidare şi ignifugare; desfacerile umpluturilor bolţilor peste parter, fapt care a permis determinarea cotei de călcare la etaj şi executarea umpluturilor peste toate bolţile peste parter. 

Tot în procent de 100% sunt realizate şi desfacerile umpluturilor de la subsol, precum şi umpluturile peste bolţile subsolului.  În derulare sunt lucrările la instalaţiile termice, electrice şi sanitare, precum şi la tencuielile interioare şi exterioare.  De asemenea, continuă restaurarea componentelor artistice, dar şi cercetarea arheologică preventivă pentru realizarea spatiului tehnic conex subteran. Conform contractului, constructorul şi-a asumat finalizarea lucrărilor până la 30 iunie 2021.

În acord cu statutul său, cu valenţe naţionale şi europene, în corpul principal al Palatului Principilor se doreşte, în primul rând, amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcţie a clădirii, cât şi picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. 

Imagine indisponibilă

Funcţiunile propuse prin proiect sunt culturale şi turistice şi sunt considerate de specialişti potrivite, atât pentru clădire ca monument istoric, cât şi pentru a atrage un număr cât mai mare de turişti. Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, şi ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional. 

Imagine indisponibilă

Edificiul are, ca multe alte monumente din Cetatea Alba Iulia, o istorie îndelungată, legată de personalităţi şi evenimente marcante din istoria Transilvaniei şi chiar a Europei. Palatul din zilele noastre reprezintă aproximativ 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă, când era reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania, care a constituit un model pentru clădirile Renaşterii târzii ale provinciei. În urmă cu 400 de ani, aici a locuit şi Mihai Viteazul cât timp s-a aflat la Alba Iulia.

Imagine indisponibilă

Proiectul „Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expoziţional Corp Principal E“ este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Programul este implementat la nivel naţional de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Imagine indisponibilă

Parteneri în proiect unt Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Durata de implementare a proiectului: până la sfârşitul lunii octombrie 2021.

Citiţi şi:

 

FOTO Grădina urbană de la Alba Iulia. Primăria a demarat proiectul amenajării unui parc pe o suprafaţă de 2 hectare

 

VIDEO Soţ şi soţie reţinuţi de poliţişti pentru delapidare şi înşelăciune cu prejudiciu de peste 1 milion de lei

 

FOTO VIDEO „Povestea cu Lavandă” de la Stremţ. Colţul de natură colorată, unde te încarci cu energie pozitivă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite