Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

FOTO Vederi din Alba de pe vremea comunismului. Ce imagini se trimiteau prin Poştă în urmă cu 30 de ani

0
10 Feb 2013 21:46:52
Autor: Dorin Ţimonea
Vedere din Alba Iulia, în 1975, la sărbătorirea a 2000 de ani de existenţă a oraşului. Foto: colecţia Cristian Florin Bota
Vedere din Alba Iulia, în 1975, la sărbătorirea a 2000 de ani de existenţă a oraşului. Foto: colecţia Cristian Florin Bota

Vederile erau pe vremea comunismului principala modalitate de a transmite câteva gânduri unor persoane mai mult sau mai puţin apropiate, cu diferite ocazii. Trimise din concediu, dintr-o excursie sau pur şi simplu de acasă, vederile ajungeau la destinaţie în câteva zile.

Dacă Poşta nu funcţiona cum trebuie, se mai întâmpla ca expeditorul să ajungă acasă din concediu înainte ca destinatarul să intre în posesia vederii. În prezent, datorită apariţiei noilor modalităţi de comunicare, mult mai rapide, obiceiul de a trimite vederi aproape că a dispărut. 

Imaginile surprinse pe vederi se refereau fie la un oraş, la un monument istoric sau natural, dar şi la zone rurale. Vederile despre Alba Iulia cuprindeau fotografii cu Bulevardul Transilvaniei, cu porţile Cetăţii, Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, statuia lui Mihai Viteazul sau cele două catedrale din Cetate.
 
Pe alte vederi regăsim Cetatea de la Câlnic, Castelul din Zlatna, Castelul de la Cetatea de Baltă, statuia lui Avrma Iancu din Cîmpeni, Cetatea din Aiud, Gheţarul de la Scărişoara şi multe altele. Imaginile din galeria foto fac parte din colecţia personală Cristian Florin Bota din Teiuş.
Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările