Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Acuzaţii la adresa CNAIR pentru refuzul de a recepţiona lotul 3 de pe autostrada Sebeş - Turda: „Caută nod în papură constructorului“

2
28 Nov 2017 20:56:12
Autor: Dorin Ţimonea
Lotul 3 al autostrăzii A3 este finalizat. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură
Lotul 3 al autostrăzii A3 este finalizat. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură acuză Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere de faptul că a ajuns în situaţia de a ”căuta not în papură” constructorului lotului 3 al Autostrăzii Sebeş - Turda pentru a nu realiza recepţia lucrărilor.

Lotul 3, între Aiud şi Decea, a fost construit de compania italiană Tirrena Scavi şi este primul finalizat dintre cele patru de pe traseul de peste 70 de kilometri cuprins între Sebeş (Alba) şi Turda (Cluj).
 
”Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere caută nod în papură constructorului, se ascunde după legislaţie interpretând strâmb Regulamentul de Recepţie şi nu deschide lotul 3 din Autostrada A10 Sebeş-Turda, deşi acest tronson este gata! Face acest lucru la aproape un an de la finalizarea lucrărilor pe A1 între Dumbrava şi Margina (parte din Lugoj-Deva lot 2), segment perfect funcţional din decembrie 2016 care a fost deschis circulaţiei abia în martie 2017 datorită unor şanţuri lipsă. După cum se vede clar în imaginile din aer realizate acum două zile, constructorul (Tirrena Scavi) s-a ţinut de promisiunea publică făcută directorului CNAIR Ştefan Ioniţă şi a finalizat lucrările. Însă, în stilul caracteristic, CNAIR nu s-a prezentat la recepţionarea lor”, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură într-o postare publicată pe pagina proprie de pe Facebook.
 

Reprezentanţii asociaţiei care monitorizează derularea lucrărilor mai susţin că, ”săptămâna trecută, la SCS Transport din cadrul CM POIM, dl Director General Adjunct Sorin Dicu declara public (la o întrebare directă adresată de noi, API) că se va efectua recepţia astăzi, 28 noiembrie”. În continuare se precizează următoarele: ”Astăzi, comisia de recepţie nu şi-a făcut simţită prezenţa! Au apărut totuşi doi reprezentanţi ai CNAIR care se plâng că asfaltul de pe poduri nu are reţeta aprobată (ci una superioară calitativ celei aprobate), că becurile nu sunt cu LED ci cu sodiu (CNAIR a aprobat soluţia cu sodiu!), aceştia ameninţând că nu se va face recepţia decât dacă totul este finalizat până la ultimul fir de iarbă sau ghiveci de flori din spaţiile de servicii. Vrem să ne exprimăm indignarea şi dezaprobarea faţă de atitudinea CNAIR în acest caz! Dânşii sunt numiţi în funcţie pentru a apăra interesele cetăţenilor şi a găsi în cel mai scurt timp soluţii de punere în trafic a sectoarelor de autostradă perfect funcţionale, evitând astfel accidentele frecvente de pe drumurile naţionale periculoase, aşa cum este şi cazul DN1 între Sebeş şi Turda. Considerăm atitudinea lor complet iresponsabilă”.
 
În continuare, în textul menţionat se mai susşine că reprezentanţii CNAIR ”se ascund după un Regulament de Recepţie care, surpriză, precizează că SE POT recepţiona «părţi/obiecte/sectoare din/de construcţie, în condiţiile legii şi ale prezentului regulament, dacă acestea sunt distincte/independente din punct de vedere fizic şi funcţional»”. 

 
Reprezentanţii Pro Infrastructură solicită oficialilor CNAIR ”să înceapă să rezolve problemele şoferilor din această ţară, nu doar să mimeze acest lucru! În caz contrar, ar trebui să lase locul persoanelor capabile şi bine intenţionate care îşi doresc să rezolve asumat şi în cel mai scurt timp aceste situaţii!”.
 
Lotul 3 (12,45 km) urmează traseul de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea; km 41+250 – km 53+700) – stadiu lucrări: 100%. Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud (km 44+700) şi Unirea (km 53+200). Constructor este Tirrena Scavi S.p.A (Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A), cu valoare contract de 420.511.921,44 lei (fără TVA), semnat în 16 aprilie 2014 şi termen iniţial de finalizare 20 martie 2016.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

M Costi
29.11.2017, 08:36:43

@Dorin Timonea - La ce "echipa" joaca aceasta Asociaţie Pro Infrastructură e clar de mult timp , vizibil este si cum ii sustineti, publicandu-le acuzatiile , insa n-ati gasit ...timp sa le cereti si punctul de vedere al reprezentantilor CNAIR ! Nu asa ar fi fost normal ? Corect ar foi fost sa va puneti întrebarea : daca respectiva portiune de autostrada este gata si functionala , ce interes ar avea reprezentantii CNAIR sa nu o receptioneze ? Mai ales acum , când actuala guvernare este acuzata ca nu face nimic pt Infrastructura si n-a dat in exploatare nici un km de autostrada... !

0 (2 voturi)
Badea Scârţan
29.11.2017, 09:05:44

Din cate se vede, pleaca din camp si ajunge nu se stie unde...Bun asa. Auzi cica nu e receptionata...Pai sa faca cine, ce, cu ea ?! E ceva ce nu stim noi. Cum dracului se pot receptiona autostrazi care pleaca din camp si nu ajung nicaieri ?! Ce e asta ? Exercitiu de imagine ?

+2 (2 voturi)
Modifică Setările