Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Cum arată primul AKM românesc produs la Cugir. Arma de asalt modernă e superioară variantei ruseşti

64
23 Oct 2018 13:35:36
Autor: Dorin Ţimonea

Fabrica de Arme Cugir dezvoltă, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, o nouă puşcă de asalt pe scheletul celebrului AKM.

Arma fabricată la Cugir are un calibru diferit, este mai uşoară şi poate fi reglabilă în raport cu dimensiunile dorite de către utilizator. Podusul este perfect compatibil cu standardele NATO, putând fi utilizat de orice armată care face parte din alianţă. Primul ”exemplar” al armei a ieşit de pe linia de fabricaţie de la societatea din Cugir în anul 2017, fiind o variantă mult îmbunătăţită faţă de cea realizată în anul 2012.
 
”Produsul este realizat la Fabrica de Arme Cugir, este nou şi funcţionează după acelaşi principiu ca şi AKM, doar are calibrul mai mic, 5,56x45, în loc de 7,62. Puşca este în proces de dezvoltare şi omologare împreună cu Ministerul Apărării Naţionale. Are în plus suportul unde se pot ataşa sisteme de ochire, cum ar fi o lunetă sau un laser şi este mai uşoară cu circa 300-400 de grame”, a spus Andrei Sărămăşan, economist la Fabrica de Arme. Puşca de asalt are patul şi mânerul din plastic, iar patul se poate rabata şi regla în funcţie de umăr şi lungimea mâinii celui care o utilizează.
 

Arma are un încărcător de 30 de cartuşe, dezvoltă o viteză la gura ţevii de peste 800 de metri pe secundă şi se încadrează în normele NATO, atât la calibru, cât şi la condiţiile tehnice. De asemeena, noua armă este comparabilă cu aceleaşi arme ale soldaţilor NATO, în special cu puştile americane din seria M. Reprezentantul societăţii din Cugir a mai precizat că în funcţie de rezultatul colaborării cu Ministerul Apărării şi a rezultatelor omologării, noua puşcă de asalt ar putea intra în dotarea Armatei Române. De asemenea, produsul ar putea fi exportat şi în alte ţări.
 
 
Fabrica de Arme Cugir produce în continuare clasica puşcă Kalasnikov (AKM), care este exportată în special în ţări din Africa şi din Orientul Mijlociu. Societatea este suborodnată Companiei Naţionale Romarm, are circa 900 de angajaţi şi a avut în 2017 o cifră de afaceri netă de aproximativ 12 milioane de euro. Aici se produc şi arme destinate sectorului civil, de exemplu puşti de vânătoare, pentru care, principala piaţă de desfacere, o reprezintă Statele Unite ale Americii, dar şi state europene precum Germania, Belgia şi Spania. 
 
Noua armă de asalt a fost prezentată în cadrul unui eveniment organizat marţi, 23 octombrie, la Alba Iulia, de către Batalionul 136 Geniu ”Apulum”, cu ocazia Zilei Armatei Române. Au avut loc activităţi de prezentare a semnificaţiei zilei, expoziţii statice de armament, muniţie şi tehnică militară, şedinţe demonstrative de distrugeri în diferite medii, şedinţe demonstrative de trageri cu armamentul de infanterie şi concurs de tir.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

64 Comentarii

ion creangă
23.10.2018, 13:50:30

Pái dacá e asa de superioará si fenomenalá atunci am dat lovitura! Vom vinde AKM-uri cu milioanele, vom indepárta concurenta rusá, etc. si RO va iesi din criza economicá in care se aflá!

-2 (14 voturi)
Popa Pius
23.10.2018, 14:24:44

Credeam c-au facut si ei un utilaj performent pentru industrie sau agricultura, nu un face-lift la o gioarsa de arma...

-4 (10 voturi)
OmTacut
23.10.2018, 14:57:10

Superioara fata de care varianta Kalasnikov? Pana una alta, AKM romanesc se vinde si cu 600 $ asa de "bun" este.

+2 (4 voturi)
_ Alex
23.10.2018, 15:13:19

Asta era prototip prin anii 2000... daca ne-a luat 18 ani sa imbunatatim o arma e clar... De fapt, daca stau bine si ma gandesc, aceasta arma este un upgrade la pusca automata model 1986, nu la AKM.

+3 (3 voturi)
M Costi
23.10.2018, 15:34:22

@Dorin Timonea - AKM inseamna Automat Kalashnikov Modernizat ( calibrul 7,62 ) se fabrica in Romania si alte tari din Europa de Est de cel putin 45 de ani ! Cine a satisfacut stagiul militar inainte de '90 sau a lucrat ca ofiter sau subofiter in cadrul Armatei intelege ce scriu. (Am avut in dotare o astfel de arma , am tras la tinta , sunt arme foarte bune daca sunt bine reglate , sunt foarte fiabile , se defecteaza foarte rar ! ) Asa incat ce se fabrica acum la Cugir nu este "...primul AKM românesc produs la Cugir..." ! Iar AKM cu pat rabatabil se fabrica deasemenea in Romania si inainte de '90 , erau in dotarea trupelor de Securitate. P.S., Cand mai solicitati detalii tehnice incercati sa le obtineti de la un maistru armurier , nu de la un economist de la Fabrica de Arme. Economistii sunt buni la Economie , nu la Tehnica !

+6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (64)