Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Condamnaţi să trăiască la 2 metri de autostradă. Indiferenţa statului şi disperarea unei familii din Alba Iulia

9
19 Nov 2019 15:21:06
Autor: Dorin Ţimonea
Crinela Ţăran în curtea locuinţei care se află la câţiva metri de autostrada Sebeş - Turda
Crinela Ţăran în curtea locuinţei care se află la câţiva metri de autostrada Sebeş - Turda

Şantierul Autostrăzii Sebeş – Turda provoacă în zona cartierului Oarda de Sus al municipiului Alba Iulia veritabile drame printre locuitori. Două familii trăiesc un adevărat coşmar având în vedere că utilajele constructorului acţionează la câţiva metri de propriile locuinţe.

Una dintre familii (Lăncrănjan) a reuşit să obţină în justiţie oprirea lucrărilor până la realizarea sistemului de izolare fonică a locuinţei. A doua familie (Ţăran), aflată într-o situaţie şi mai complicată, este, însă, departe de a obţine o înţelegere sau o decizie judecătorească favorabilă.

Tribunalul Alba va lua în discuţie cererea de oprire a lucrărilor în 27 noiembrie 2019, dar nu este sigur că va fi pronunţată o decizie la acest termen. În cazul familiei Ţăran zona de siguranţă a autostrăzii, care presupune un zid de beton şi umplutură, va ajunge la doar 2 metri de colţul propriei locuinţe.
 
Oamenii reclamă faptul că că instituţiile statului din Alba, care ar trebui să supravegheze respectarea indicatorilor asumaţi de constructor prin acordul de mediu şi celelalte legi care ar trebui respectate, îi ignoră.  De fiecare dată când sună pentru a reclama gradul major de disconfort pe care îl resimt din cauza zgomotului şi a prafului, lucrările se opresc ca prin minune, asta în cazul fericit în care cineva chiar vine să vadă despre ce este vorba. Locuitorii afectaţi nu se opun proiectului dar nu au înţeles niciodată de ce nu au fost expropriaţi, fiind, poractic, condamnaţi să trăiască toată viaţa la câţiva metri de viitoarea autostradă.
 
 
Crinela Ţăran trăieşte împreună cu familia ei: soţul, fiica, ginerele şi nepoata în vârstă de un an, la câţiva metri de infernul utilajelor şi al maşinilor de mare tonaj. Sunt oameni cu bun simţ, care au muncit toată viaţa să aibă o casă. Statul, cu de la sine putere, le-a rupt o bucată din curte, doar atât cât era nevoie pentru a trece pe la ei zidul de sprijin al autostrăzi.

Este vorba despre o suprafaţă de 160 de metri pătraţi. Pentru a obţine, însă, despăgubirea au fost obligaţi să dea instituţiile statului în judecată pentru că nu s-a emis timp de 4 ani hotărârea privind expropierea şi acordarea banilor. Separat, oamenii au solicitat includerea în procesul de expropriere şi a restului de teren, respectiv a casei. Tribunalul Alba a respins, în iunie 2019, acţiunea familiei Ţăran, dar decizia poate fi contestată la Curtea de Apel. Într-un alt proces, aceştia solicită daune de 235.000 de lei de la Statul Român pentru afectarea dreptului de proprietate.
 
 
„Avem şi un copil mic în casă, de un an, cum va suporta copilul ăla condiţiile de aici, că e şantier, se construieşte o autostradă. Vin utilaje grele, vin compactoarele, care zguduie casa din temelii. Au expropriat până mai jos de proprietatea noastră, când au ajuns la noi au îngustat culoarul de expropriere până a trecut de proprietatea doamnei Lăncrănjan şi apoi s-a lărgit din nou. Noi cerem deja de ani de zile să ne exproprieze şi nu ne ia nimeni în seamă. Ei spun că în zona de protecţie nu sunt obligaţi să ne exproprieze. Am mers în instanţă, dar durează foarte mult”, a spus Crinela Ţăran.

Potrivit legislaţiei în vigoare, Statul Român nu ar putea fi obligat să cumpere, respectiv să exproprieze, o proprietate. Femeia spune că nu mai pot locui în casa pe care au construit-o cu mare greutate şi care a fost finalizată cu puţin timp înainte de a se anunţa traseul autostrăzii. Oamenii au reclamat şi faptul că trebuiau să fie atenţionaţi de către reprezentanţii Primăriei Alba Iulia cu privire la schimbarea traseului, pentru că nu şi-ar mai fi construit casa în zona respectivă. 
 
Locuinţa familiei Ţăran şi noua autostradă Sebeş - Turda. Foto: alba24.ro
 
”Imobilul nu se află în zona de siguranţă a autostrăzii iar faptul ca acest imobil se găseşte în zona de protecţie nu obligă beneficiarul investiţiei să exproprieze şi acea zonă. Mai mult decât atât, Antreprenorul (responsabil de proiectare si execuţie) a considerat suficient coridorul pus la dispoziţie de Compania Naţionala de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, iar in realizarea soluţiei tehnice nu a invocat necesitatea realizării unor exproprieri suplimentare”, astfel justifică CNAIR decizia de a nu propune pentru expropriere casa familiei Ţăran.

În prezent, locuinţa este în extravilanul municipiului Alba Iulia, fiind eliminată din intravilan fără a fi anunţaţi proprietarii. Timp de câţiva ani au continuat să plătească impozite ca la oraş fără să li se spună nimic. Au primit vestea abia când au vrut să facă o lucrare în curte şi nu au primit autorizaţie pentru că nu mai erau în zona de intravilan.
 
 
Situaţia este similară şi în cazul familiei Lăncrănjan, care locuieşte la o distanţă de circa 300 de metri de proprietatea familiei Ţăran. În 11 noiembrie 2019, Tribunalul Alba a admis cererea de ordonanţa preşedinţială formulata de familia Lăncrănjan şi a obligat CNAIR şi firmele care construiesc lotul 1 al autostrăzii Sebeş - Turda să suspende lucrările şi să monteze în regim de urgenţă panouri fonoabsorbante şi să îndeplinească măsurile pentru izolarea fonică a imobilului. Lucrările au fost oprite până la realizarea tutror obligaţiilor impuse prin sentinţa judecătorească. CNAIR a dat vina pe constructor (Asocierea Impresa Pizzarotti – Pomponio Construcţii SRL) şi a precizat ca şi în cazul casei familiei Ţăran, că ”imobilul menţionat nu este pe culoarul de expropriere, iar proiectul construcţiei acestui lot de autostradă nu a fost modificat din cauza imobilului respectiv”.
 
Locuinţa familiei Lăncrănjan în raport cu autostrada. Foto: ziarulunirea.ro

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Meşterii populari din Apuseni care realizează opere de artă din lemn în sticle cu ţuică

 

Cele mai întinse şi cele mai mici oraşe din România. Câţi oameni trăiesc în localităţi de sute de kilometri pătraţi

 

Cerere de extrădare emisă pe numele unui afacerist controversat, anulată. Povestea lui Dorel Tamaş, primul miliardar din Alba

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
19.11.2019, 15:36:42

Pai sa mute bre autostrada de acolo daca nu au fost in stare sa mute 2 case.

+2 (4 voturi)
adrian hora
19.11.2019, 16:07:36

costa mult casa aia, P+1 si mansarda. probabil ca nu au vrut sa dea spaga, si au fost invatati minte. nu va lasati oameni buni.

+2 (6 voturi)
Vasile Preda
19.11.2019, 16:47:00

Statul român nu știe să construiască tuneluri.

-4 (4 voturi)
dominic paul
19.11.2019, 17:00:48

Lucrarile la autostrada se vor termina, iar zgomotul buldozerelor va inceta. Dar nu este exclus ca un sofer de tir sa sara de pe autostrada si sa aterizeze in curtea lor.

+1 (3 voturi)
Goguţă
19.11.2019, 17:08:34

Orice casa la strada sufera de riscul asta. Ce zici de aia de langa aeroporturi care risca sa le cada un avin pe casa ?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările